Amerika |

Ecuador és Galápagos-szigetek


Az Egyenlítőn fekvő Ecuador - az ország nevét is az Egyenlítő után kapta - Dél-Amerika egyik legkisebb területű országa, de természetföldrajzi szempontból talán legsokszínűbb. Az UNESCO világörökség védelme alatt álló Quito belvárosa 2800 méter magasan fekszik és egész évben 20 fok van. Az ide érkező repülőutunk során örök hósapka takarta 6000 méteres hegycsúcsokat (Cotopaxi, Chimborazo) láthatunk, majd a fővárostól alig 3 óra buszútra keletre már az örök esőerdő az úr; a madarak ricsaját csak a jaguár üvöltése töri meg. Ezer kilométerre nyugatra az ecuadori partoktól a fiatal vulkanikus szigetcsoport, a Galápagos-szigetek a Földön páratlan állatvilágával vonzza a messze földről idelátogatókat.
Terület: 283 560 km² (Magyarország területének több mint háromszorosa).

Népesség: kb. 15,2 millió (Magyarországénak több mint másfélszerese).

Államforma: köztársaság.

Főváros: Quito (népessége kb. 2,67 millió, 10 000 kilométerre Budapesttől).

Országhívószám: +593.

Pénznem: USA-dollár (USD). Az amerikai dollárbankjegyek mellett azonban saját kibocsátású érmék vannak használatban: 1, 5, 10, 25, 50 centavo; 1 dollár = 100 centavo. 1 USD = 258 Forint (2017. szeptember).

Hivatalos nyelv: spanyol.

Beszélt nyelvek: spanyol, angol.

 

Árak: a magyar árakhoz hasonló, esetleg némileg alacsonyabb árakkal találkozhatunk.

Beutazási feltételek: a belépéstől számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel.

Diplomáciai képviselet: a tervek szerint hamarosan magyar nagykövetség és konzulátus nyílik Quitóban. A tiszteletbeli főkonzul Francisco Salvador Moral; e-mail címe: pacosa@andinanet.net.

Éghajlat: Quitoban egész évben 20 fok van, míg az alacsonyabban fekvő területek éghajlata forró trópusi. A Galapágos-szigeteken kellemes, 20-26 fok közötti nappali hőmérsékletre számíthatunk.

Időeltolódás: a téli időszámítás során -6 óra, a nyári időszámítás során -7 óra (pl. amikor télen Budapesten dél van, Quitóban reggel 6 óra).

Közbiztonság: az ország belpolitikai helyzete a jelen pillanatban viszonylag stabilnak mondható, mindazonáltal továbbra is gyakran fordulnak elő utcai demonstrációk, tüntetések és sztrájkok. Kerüljük a szegénynegyedek környékét, értékeinkre fokozottan ügyeljünk!

Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül és autópályán 60-100 km/h.

Orvosi ellátás: ajánlott mindenre kiterjedő baleset- és betegségbiztosítás megkötése. Nem kötelező semmiféle védőoltás. A főváros, Quito magas fekvése miatt jelent egészségügyi kockázatot a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, az alacsonyabban fekvő területeken trópusi betegségek (malária, dengue, sárgaláz) előfordulásával lehet számolni. A sürgősségi  egészségügyi ellátás színvonala általában rendkívül alacsony. A Galápagos-szigetekre utazóknak számolniuk kell azzal, hogy komolyabb orvosi beavatkozást lehetővé tévő orvosi infrastruktúra a helyszínen nem áll rendelkezésre, a legközelebbi kórház kb. 1000 km-re található.

Szállások: ajánlott legalább háromcsillagos szállodát választani.