Amerika |

Ecuador és Galápagos-szigetek


Az Egyenlítőn fekvő Ecuador - az ország nevét is az Egyenlítő után kapta - Dél-Amerika egyik legkisebb területű országa, de természetföldrajzi szempontból talán a legsokszínűbb. Az UNESCO világörökség védelme alatt álló Quito belvárosa 2800 méter magasan fekszik és egész évben 20 fok van. Az ide érkező repülőutunk során örök hósapka takarta 6000 méteres hegycsúcsokat (Cotopaxi, Chimborazo) láthatunk, majd a fővárostól alig 3 óra buszútra keletre már az örök esőerdő az úr; a madarak ricsaját csak a jaguár üvöltése töri meg. Ezer kilométerre nyugatra az ecuadori partoktól a fiatal vulkanikus szigetcsoport, a Galápagos-szigetek a Földön páratlan állatvilágával vonzza a messze földről idelátogatókat.


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Ecuadorba utazni:

 • Az Amazonas esőerdőt, a Galapagos-szigeteket, az Andok-hegységet, valamint a partvidéket „Ecuador 4 világaként” is említik. Minden „világban” különböző éghajlatot, élővilágot találunk, így szerencsére mindig lesz egy rész Ecuadorban, ahol látogatáshoz tökéletes időjárási viszonyokat találunk. 
 • A 852 kilométer hosszú tengerparttal nem meglepő, hogy Ecuador gyönyörű strandokkal büszkélkedhet. A népszerű tengerparti városok közé tartozik Salinas és Puerto López, a snorkeling és búvárkodásra alkalmas Salango, és persze a kihagyhatatlan Galapagos-szigetek.
 • Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a Galapagos-szigeteken egyedülálló óceáni környezetet találunk. A világörökség részét képező szigetet a legkülönlegesebb vadon élő állatok lakják, a tengeri élőlények mellett lenyűgöző szárazföldi állatok, amelyeket sehol máshol nem láthatunk a világon. A híres természettudós, Charles Darwin itteni élményei hatására dolgozta ki az evolúció elméletét! A Galapagos szimbólumaként ismert, óriás teknősökkel találkozhatunk, földalatti lávaalagutakat, drámai tájakat és kristálytiszta vizű strandokat fedezhetünk fel. A Galapagos-szigetek különleges tengeri ökoszisztémáját a Galapagos Nemzeti Parkban térképezhetjük fel.
 • Barangoljunk a világ legnagyobb esőerdejében, az Amazonas folyó mentén Eucador legvédettebb területein, ahol gazdag növény- és vadvilágot találunk. Látogassunk el a Cuyabeno Reserve és a Yasuni Nemzeti Parkba, hogy felfedezhessük a dzsungel utakat és bepillanthassunk a helyi közösségek életébe!
 • Kihagyhatatlan látnivaló a Quilotoa-lagúna, a gyönyörű krátertó.
 • Ha kihívást és kalandot keresünk, nem hagyhatjuk ki a Cotopaxi vulkánt, amely a második legmagasabb hegy Ecuadorban és híres célpont hegymászók körében. A Cotopaxi ökoszisztémája gazdag növény- és állatvilágot ölel fel, gyönyörű fenyőerdőben sétálhatunk. Nyulak, kondorok, farkasok, pumák, rókák, medvék és vad lovak élnek itt.
 • Élvezzük Ecuador fővárosa, Quito kultúráját, gasztronómiáját, történelmét és természeti szépségét! A közel 2850 méter tengerszint feletti magasságával Quito a világ legmagasabb fővárosa, lenyűgöző kilátással. Emellett, Quito történelmi központja a világ első UNESCO Világörökség helyei közé tartozik, megcsodálhatjuk a Basílica del Voto Nacionalt, amely a legnagyobb neogótikus templom az amerikai kontinensen. Sétálhatunk a La Rondában, Quito legrégebbi utcájában. Ne hagyjuk ki a Compañia De Jesust sem, a dél-amerikai spanyol barokk építészet legszebb példáját.
 • Érdemes meglátogatni Otavalo híres piacát, ahol kézzel készített termékeket, színes szőnyegeket, poncsókat és kalapokat árulnak.
   

A legnépszerűbb látnivalók Ecuadorban (forrás: Tripadvisor): 

 1. Museo Templo del Sol Pintor Ortega Maila
 2. Pailon del Diablo (Devil's Cauldron), Banos
 3. Los Tuneles, Puerto Villamil
 4. El Cajas National Park Cuenca
 5. Laguna Grande Cuyabeno Wildlife Reserve
 6. Laguna Quilotoa Cotopaxi Province
 7. Laguna Quilotoa Latacunga
 8. La Capilla Del Hombre Quito
 9. Iglesia de La Compania de Jesus Quito
 10. Galapagos Beach at Tortuga Bay Santa Cruz
   

UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

 • Galapagos-szigetek Nemzeti Park (természeti/1978, 2001)
 • Quito óvárosa (kulturális/1978)
 • Sangay Nemzeti Park (természeti/1983)
 • Santa Ana de los Rios de Cuenca történelmi központja (kulturális/1999)
 • Qhapaq Ñan, az Andok inka útrendszere (kulturális/2014)

 

Terület: 283 560 km² (Magyarország területének több mint háromszorosa). 
Népesség: kb. 17,6 millió (Magyarországénak több mint másfélszerese).
Államforma: köztársaság.
Főváros: Quito (népessége kb. 20 millió, 10 000 kilométerre Budapesttől).
Országhívószám: +593.
Pénznem: USA-dollár (USD). Az amerikai dollárbankjegyek mellett azonban saját kibocsátású érmék vannak használatban: 1, 5, 10, 25, 50 centavo; 1 dollár = 100 centavo. 1 USD = 377 forint (2022. december). Az aktuális árfolyam itt található.
Hivatalos nyelv: spanyol.
Beszélt nyelvek: spanyol, angol.

Árak: a magyar árakhoz hasonló, esetleg némileg alacsonyabb árakkal találkozhatunk. Egy főétel kedvező árú étteremben 3,5 dollár, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 30 dollár, egy szendvics 6 dollár, egy korsó helyi csapolt sört 1,5, egy üveg import sört 3, egy kapucsínót 2, egy üveg vizet 0,5, egy üdítőt 0,7 dollárért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 1 dollár 1 liter tej, 1,5 dollár fél kg kenyér, 2 dollár 1 kg alma, 1 dollár 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 1 dollár, egy üveg sör 1,2 dollár, egy üveg bor 10 dollár. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 0,3 dollár, taxizni 1,5 dollárért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek: a belépéstől számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel.
Diplomáciai képviselet: a tervek szerint hamarosan magyar nagykövetség és konzulátus nyílik Quitóban. A tiszteletbeli főkonzul Francisco Salvador Moral; e-mail címe: pacosa@andinanet.net.
Éghajlat: Quitoban egész évben 20 fok van, míg az alacsonyabban fekvő területek éghajlata forró trópusi. A Galapágos-szigeteken kellemes, 20-26 fok közötti nappali hőmérsékletre számíthatunk.
Mikor érdemes Ecuadorba utazni? A leghűvösebb és legcsapadékosabb időszak január és május közötti időszak, de általában délutáni esőzések a jellemzőek. Azonban sokan döntenek úgy, hogy ekkor utaznak, ugyanis a Galapagos-szigeteken ez a főszezon, és ekkor van a legmelegebb. Esőerdők látogatásra a júniustól novemberig tartó időszak az ideális.
Időeltolódás: a téli időszámítás során -6 óra, a nyári időszámítás során -7 óra (pl. amikor télen Budapesten dél van, Quitóban reggel 6 óra).
Közbiztonság: az ország belpolitikai helyzete a jelen pillanatban viszonylag stabilnak mondható, mindazonáltal továbbra is gyakran fordulnak elő utcai demonstrációk, tüntetések és sztrájkok. Kerüljük a szegénynegyedek környékét, értékeinkre fokozottan ügyeljünk!
Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül és autópályán 60-100 km/h.
Orvosi ellátás: ajánlott mindenre kiterjedő baleset- és betegségbiztosítás megkötése. Nem kötelező semmiféle védőoltás. A főváros, Quito magas fekvése miatt jelent egészségügyi kockázatot a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, az alacsonyabban fekvő területeken trópusi betegségek (malária, dengue, sárgaláz) előfordulásával lehet számolni. A sürgősségi egészségügyi ellátás színvonala általában rendkívül alacsony. A Galápagos-szigetekre utazóknak számolniuk kell azzal, hogy komolyabb orvosi beavatkozást lehetővé tévő orvosi infrastruktúra a helyszínen nem áll rendelkezésre, a legközelebbi kórház kb. 1000 km-re található.
Szállások: ajánlott legalább háromcsillagos szállodát választani.
 

Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

 • Llapingachos: burgonyapalacsinták, ropogósra sütve, sajttal töltve. Általában a főétel mellé szokták enni, de remek reggeli vagy brunh étel is, ízletes mogyorós szósszal, sült tojással és chorizoval és zöldségekkel.
 • Ceviche: citromlében marinált hal.
 • Cuy: tengerimalac.
 • Humitas: frissen őrölt kukoricából, hagymából, fokhagymából, sajtból és tojásból álló keverék, amit a kukoricahéjba tesznek és megpárolják.
 • Pan de Yuca: kicsi sajtos kenyerek, melyet yuca lisztből (manióka/tápióka keményítő) és sajtból készítenek.
 • Melcocha: cukornádból készült édesség, melyet az utcán nagyon látványosan készítenek.
 • Canelazo Spirits: meleg alkoholos ital, fahéjjal és gyümölcslével.
 • Fanesca: halleves.
   

Hasznos kifejezések: 

 • Hola: Szia
 • Adiós : Viszontlátásra
 • Por favor: Kérem
 • Gracias: Köszönöm
 • De nada: Nincs mit
 • Discúlpeme: Elnézést
 • Sí: Igen
 • No: Nem
   

Turista etikett: 

 • Ha a taxinak nincs méterórája, indulás előtt egyezzünk meg egy árban.
 • Alkudozás megszokott a piacokon. Csak akkor ajánljon fel egy árat, ha kész megfizetni.
 • Jellemző, hogy a megbeszélt találkozóra nem pontban érnek oda. Egy összejövetelre 30-45 perccel később érjünk oda.
 • Étteremben a pincéreknek és bártendereknek, valamint idegenvezetőknek is 10% borravalót illendő adni. A taxisofőröknek a végösszeg felkerekített értékét, a hordároknak pedig csomagonként 1 dollár borravalót adjunk.
 • Hivatalos üdvözlési forma a kézfogás, barátok egymás jobb arcára adnak egy puszit.