Amerika |

Kanada


A végtelen Észak: az óriási fenyvesek, az ősszel karneváli színekbe öltöző juharok, a türkizkék tavak, az ámulatba ejtő hómezők, valamint a jegesmedvék és jávorszarvasok birodalma. A városokban az izgalmas látnivalók mellett a rendkívül sokszínű kultúrájú, ám egyformán barátságos és híresen vendégszerető kanadaiakkal találkozhatunk. Fedezze fel velünk Kanadát!


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Kanadába utazni?

 • Egyedülálló természeti szépség: hegyektől és gleccserektől kezdve a tavakig mindent megtalálnak a természet szerelmesei. Rendkívül változatos tájai között sivatag és sarkvidéki területek, csodálatos tengerpartok és érintetlen erdőségek is szerepelnek.
 • A hihetetlen természet mellett Kanada modern, kozmopolita városokkal rendelkezik, amelyek tiszták, biztonságosak és barátságosak. Kanadát a világ egyik legélhetőbb országának tartják és messze földön híresek a kanadaiak vendégszeretetükről. 
 • Az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán között fekvő Kanada korábban francia és brit gyarmat is volt, így számtalan kulturális örökséggel büszkélkedhet.
 • Ha a természeti szépségek után belevetnénk magunkat a városi forgatagba, kihagyhatatlan város Toronto, Észak-Amerika legnagyobb és legszínesebb városa. A CN Towerből, a világ egyik legmagasabb épületéből lenyűgöző kilátást élvezhetünk, üvegpadlója teljesen átlátszó. Ottawában, Kanada fővárosában nagyon látványos a téli időszak, amikor Ottawa vízi útja, a Rideau-csatorna befagy. A világ legnagyobb természetes jégpályáján nem ritka, hogy a munkába tartó emberek korcsolyát vesznek cipő helyett. 
 • Lenyűgöző látvány tárul elénk, ha a Sziklás-hegység szívében, a Banff Nemzeti Parkban barangolunk: smaragdzöld tavak, gleccser-táplálta folyók, hófödte hegycsúcsok várnak itt. A Lake Moraine a világ egyik legtöbbet fotózott tava. Érdemes még kirándulni a vadregényes Jasper Nemzeti Parkban, ahol vad folyókat, erdőket és alpesi réteket találunk. Leghíresebb látnivalója az Athabasca-vízesés.
 • Kihagyhatatlan látnivaló a világ leghíresebb vízesése, a Niagara-vízesés. Már magában megtekinteni is lenyűgöző, de számtalan programból is válogathatunk: hajózás a zuhatag lábánál, helikopteres túra, motorcsónakozás és barlangtúrák.
 • A világ egyik legszebb útjának tartják a Cabot Trailt, mely a Cape Breton Nemzeti Parkon keresztül vezet idilli halászfalvak és tengerpartok mentén.
 • A Wild Pacific Crest Trail a világ egyik leghosszabb, de egyben a legszebbnek tartott túraútvonala, mely 4279 km hosszú, és három amerikai államon és kanadai tartományon halad keresztül csodálatos tájakat érintve.
 • A Hudson-öböl partján fekvő Churchillt a „jegesmedvék fővárosa” elnevezéssel is illetik. Az ezer fős kisváros hatalmas tömegeket vonz, ugyanis itt  láthatjuk a híres jegesmedve kolóniát.
   

Terület: 9 984 670 km² (Magyarországénak több mint 107-szerese).
Népesség: kb. 38 millió (Magyarországénak közel négyszerese).
Államforma: szövetségi alkotmányos monarchia; uralkodója a mindenkori brit uralkodó akit távollétében egy általa kinevezett kormányzó képvisel.
Főváros: Ottawa (népessége elővárosokkal kb. 1,32 millió). Az ország legnépesebb városa Toronto (népessége elővárosokkal kb. 6,4 millió).
Országhívószám: +1.
Pénznem: kanadai dollár (CAD), váltópénze a cent (1 dollár = 100 cent). 1 dollár = kb. 279 Ft. 2022. december). Az aktuális árfolyamot ezen a linken érheti el.
Kanadai dollárt a nagyobb pénzváltókban tudunk váltani. A kártyás fizetés is széles körben elterjedt.
Hivatalos nyelvek: angol és francia.
Beszélt nyelvek: angol, francia (Québec tartományban), a bevándorlók által beszélt számos további nyelv.
Beutazási feltételek: az elutazás napjáig érvényes útlevéllel, illetve az interneten előzetesen kiváltott elektronikus beutazási engedéllyel (eTA). Az engedély díja 7 kanadai dollár, és a kiváltástól számított 5 évig, vagy az útlevél érvényességének lejártáig jogosít belépésre. Az engedélyt ezen a honlapon lehet kiváltani.
Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 175 Bloor St. East, Suite 1109, South Tower, Toronto, Ontario, M4W 3R8 és 302 Metcalfe Street, Ottawa, Ontario K2P 1S2.
Éghajlat: a hideg tél után már áprilistól gyorsan melegszik levegő hőmérséklete, nyáron pedig a nagyvárosokban már a 30 fok feletti hőmérséklet sem ritka. Szeptember és október is kifejezetten jó időszaknak számít, majd novembertől általában mindenhol téliesre fordul az idő. Az északi területeken (Nunavut, Északnyugati Területek, Yukon) a sarkvidékinek megfelelő időjárási viszonyok jellemzőek.
Időeltolódás: az ország területe hat időzónába esik. Saskatchewan kivételével mindenhol szokás a téli és nyári időszámítás használata, de az órákat Európától eltérő módon március második és november első vasárnapján állítják. Az ország lakosságának többségét tömörítő Windsor-Québec tengelyen a különbség -6 óra, British Columbiában -9 óra. (Pl. amikor Budapesten dél van, Torontóban reggel 6, Vancouverben éjjel 3 óra.).
Közbiztonság: nagyon jó. A szokásos elővigyázatosság mellett a nagyvárosokban fokozottan figyeljünk értékeinkre.
Közlekedés: jobb oldali. Az úthálózat fejlett és jó minőségű. A vasúthálózat fő tengelye Vancouvertől Halifaxig összeköti a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán partvidékét. A vonatok kényelmesek és pontosak, de a buszközlekedés ennél jelentősen olcsóbb. A nagyobb távolságokra érdemes repülni, több légitársaság kínál kedvező árú járatokat a nagyobb városok között.
Orvosi ellátás: igen magas színvonalú, de drága. Javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni.
Szállások: a városokban a magas színvonalú szállodák széles választéka áll a vendégek rendelkezésére, vidéken pedig számos hangulatos panzió kínálja szolgáltatásait. Ezek színvonala némileg elmarad a városi szállodákétól.