Amerika |

Kolumbia


Kolumbia az utóbbi 20 évben 180 fokos fordulatot vett: a híradók nem éppen turistacsalogató tudósításai helyett ma béke, biztonság és irigylésre méltó fejlődés tapasztalható szerte az országban, és az utazók ismét felfedezték maguknak Latin-Amerika egyik legváltozatosabb, legvidámabb országát, ahol az esőerdők, az Andok csipkés hegyláncai és a Karib-tenger partvidéke mellett a kiváló gasztronómia és a mosolygós helyiek is gondoskodnak arról, hogy egy percig se unatkozzunk. A Lonely Planet 2017-es válogatásában Kolumbia a leginkább meglátogatásra ajánlott 10 ország közül a 2. helyen szerepel.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Terület: 1 141 748 km² (Magyarország területének több mint tizenkétszerese).

  Népesség: kb. 49,2 millió (Magyarországénak ötszöröse).

  Államforma: elnöki köztársaság.

  Főváros: Bogotá (népessége elővárosokkal 9,8 millió fő).

  Országhívószám: +57.

  Pénznem: kolumbiai peso (COP). 100 peso = kb. 9 forint (2020. január).

  Hivatalos nyelv: spanyol; egyes területeken egyéb nyelvek is hivatalosak.

  Beszélt nyelvek: spanyol, angol.

   

  Árak: a magyarországiakhoz hasonló, vagy némileg olcsóbb árakkal találkozhatunk. Egy főétel kedvező árú étteremben 12.000 peso (1000-1100 forint), középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 60.000 peso, egy szendvics 15.000 peso, egy korsó helyi csapolt sört 3.000, egy üveg import sört  4.000, egy kapucsínót 4.000, egy üveg vizet 2.000, egy üdítőt 2300 pesoért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 2.500 peso1 liter tej, 3.000 peso fél kg kenyér, 6.000 peso 1 kg alma, 2.400 peso 1 kg banán. 1, 5 liter palackozott ásványvíz 2.700 peso, egy üveg sör 2.800 peso, egy üveg bor 30.000 peso. Egy egyirányú menetjegy töme gközlekedési eszközön 2.300 peso, taxizni 5.000 pesoért tudunk kilóméterenként.

  Beutazási feltételek: a belépés napjától számított legalább három hónapig érvényes útlevéllel.

  Diplomáciai képviselet: az országban nincs magyar nagykövetség, az érdekképviseletet a bogotái és cartagenai tiszteletbeli konzul, ill. a quitói (Ecuador) nagykövetség látja el, címe: Edificio MultiApoyo, Pedro Ponce Arrasco E9-25 y Avenida 6 de Diciembre, EC 170517 Quito.

  Éghajlat: az ország változatos domborzatának köszönhetően nagyban függ a magasságtól és az elhelyezkedéstől - a déli esőerdőkben egész évben csapadékos és meleg. Az Andok térségében (Bogotá, Medellín) novembertől márciusig és július-augusztusban tart a száraz időszak. A hőmérséklet a Karib-tenger partvidékén (Cartagena) kiegyenlített, 1000 méterenként csökken kb. 6 Celsius fokot. A magasabb területek felé haladva a nappali és éjszakai hőmérséklet különbsége is nő.

  Időeltolódás: az egész ország egy időzónába esik, az eltérés a magyarországi téli időszámítás alatt -6, a nyári időszámítás alatt -7 óra. (Példa: amikor februárban Budapesten dél van, Kolumbiában reggel 6 óra.)

  Közbiztonság: a nagyobb városokban jó, de a forgalmas helyeken fokozottan kell ügyelni az értékeinkre. Az utóbbi évtizedben a közbiztonság jelentősen javult.

  Közlekedés: jobb oldali. A vasúthálózat hiánya illetve a nagy távolságok miatt az egyes nagyobb városok között a repülés ajánlott.

  Orvosi ellátás: magas színvonalú ellátást jelenleg csak a nagyobb városokban vehetünk igénybe. Ajánlatos mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni, ill. néhány gyógyszert is magunkkal vinni.

  Szállások: a nagyobb városokban számos nyugati színvonalú közép- és felsőkategóriás szálloda közül választhatunk. Vidéken az egyszerűbb és olcsóbb szálláshelyek vannak túlsúlyban.

  Gasztronómia: változatos, jellemző a spanyol, olasz, francia, amerikai, karibi behatás.