Amerika |

Kolumbia


Kolumbia az utóbbi 20 évben 180 fokos fordulatot vett: a híradók nem éppen turistacsalogató tudósításai helyett ma béke, biztonság és irigylésre méltó fejlődés tapasztalható szerte az országban, és az utazók ismét felfedezték maguknak Latin-Amerika egyik legváltozatosabb, legvidámabb országát, ahol az esőerdők, az Andok csipkés hegyláncai és a Karib-tenger partvidéke mellett a kiváló gasztronómia és a mosolygós helyiek is gondoskodnak arról, hogy egy percig se unatkozzunk. A Lonely Planet 2017-es válogatásában Kolumbia a leginkább meglátogatásra ajánlott 10 ország közül a 2. helyen szerepel.

Terület: 1 141 748 km² (Magyarország területének több mint tizenkétszerese).

Népesség: kb. 49,2 millió (Magyarországénak ötszöröse).

Államforma: elnöki köztársaság.

Főváros: Bogotá (népessége elővárosokkal 9,8 millió fő).

Országhívószám: +57.

Pénznem: kolumbiai peso (COP). 100 peso = kb. 8,9 forint (2017. szeptember).

Hivatalos nyelv: spanyol; egyes területeken egyéb nyelvek is hivatalosak.

Beszélt nyelvek: spanyol, angol.

 

Árak: a magyarországiakhoz hasonló, vagy némileg olcsóbb árakkal találkozhatunk.

Beutazási feltételek: a belépés napjától számított legalább három hónapig érvényes útlevéllel.

Diplomáciai képviselet: az országban nincs magyar nagykövetség, az érdekképviseletet a bogotái és cartagenai tiszteletbeli konzul, ill. a quitói (Ecuador) nagykövetség látja el, címe: Edificio MultiApoyo, Pedro Ponce Arrasco E9-25 y Avenida 6 de Diciembre, EC 170517 Quito.

Éghajlat: az ország változatos domborzatának köszönhetően nagyban függ a magasságtól és az elhelyezkedéstől - a déli esőerdőkben egész évben csapadékos és meleg. Az Andok térségében (Bogotá, Medellín) novembertől márciusig és július-augusztusban tart a száraz időszak. A hőmérséklet a Karib-tenger partvidékén (Cartagena) kiegyenlített, 1000 méterenként csökken kb. 6 Celsius fokot. A magasabb területek felé haladva a nappali és éjszakai hőmérséklet különbsége is nő.

Időeltolódás: az egész ország egy időzónába esik, az eltérés a magyarországi téli időszámítás alatt -6, a nyári időszámítás alatt -7 óra. (Példa: amikor februárban Budapesten dél van, Kolumbiában reggel 6 óra.)

Közbiztonság: a nagyobb városokban jó, de a forgalmas helyeken fokozottan kell ügyelni az értékeinkre. Az utóbbi évtizedben a közbiztonság jelentősen javult.

Közlekedés: jobb oldali. A vasúthálózat hiánya illetve a nagy távolságok miatt az egyes nagyobb városok között a repülés ajánlott.

Orvosi ellátás: magas színvonalú ellátást jelenleg csak a nagyobb városokban vehetünk igénybe. Ajánlatos mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni, ill. néhány gyógyszert is magunkkal vinni.

Szállások: a nagyobb városokban számos nyugati színvonalú közép- és felsőkategóriás szálloda közül választhatunk. Vidéken az egyszerűbb és olcsóbb szálláshelyek vannak túlsúlyban.

Gasztronómia: változatos, jellemző a spanyol, olasz, francia, amerikai, karibi behatás.