Amerika |

Kuba


Kuba a rum, a szivar és a salsa hazája. A sok éven keresztül elszigetelt ország látnivalókban bővelkedik. Számos UNESCO által világörökséggé nyilvánított helyszín található az országban, melyek az utókornak őrzik hazájuk történetét. Érdemes minél több helyre ellátogatni az országban. A sziget hosszúkás formája ellenére könnyen bejárható. A dohányültetvényeken keresztül a francia gyarmati városok, szépséges tengerpartok és a történelem apró emlékei mind megtalálhatók Kubában.
Ne felejtsük el Kuba tengerpartjait sem, hiszen számos, a világon a legszebbnek tartott tengerpart tartozik az országhoz. A gyönyörű, több színben játszó tenger mindenkit lenyűgöz, a fehér homokos parttal és a sehonnan sem hiányzó pálmafákkal. Érdemes itt is pár napot eltölteni, pihenni és élvezni az all-inclusive ellátás előnyeit.


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Kubába látogatni?

 • A Karibi-térségben található szigetállam igazi kincs annak, aki egyszer eljut ide. Egyre kedveltebb célponttá válik, ezért célszerű minél hamarabb ellátogatni ebbe az igazán egzotikus országba, mielőtt a turista áradat utolérné.
 • Ha Kubában járunk, magával ragadja az embert a történelem, a helyi emberek és a változatos, gazdag természeti környezet.
 • Havanna Kuba fővárosa, ahol számos látnivaló várja az utazókat. Ne hagyjunk ki egy sétát a híres Malecon sétányon, ahol érdemes egy naplementét megnézni.
 • Érdemes ellátogatni Santiago de Cuba városába is, amely a második legismertebb város az országban. Kóstoljuk meg a helyben készített Santiago rumot, valamint táncoljunk egyet a helyiekkel a Casa de la Trova-ban.
 • Látogassuk meg Pinar del Río-ban a dohányültetvényeket. Habano a kulturális nagykövete a szigetnek. A dohánytermesztés évszázados múltra tekint vissza, a termesztők a mai napig híven követik a hagyományokat.
 • Kubában is nagy élményben lehet részünk, ha kipróbáljuk az ejtőernyőzést, amelyre kiváló lehetőség adódik a Varadero Nemzetközi Ejtőernyős Központban.
 • Másszuk meg Kuba legmagasabb hegyét és tekintsünk le a Turquino-csúcsról, ami az ország legmagasabb pontja (a túra azoknak ajánlott, akik megfelelő fizikai kondícióval rendelkeznek).
 • Ha Baracoa-ba látogatunk, akkor egy teljesen új szemszögből is láthatjuk az országot. Érdemes egy helyi étterembe látogatni, mivel különleges fogásokat kóstolhatunk, amik gyakran kókusztej vagy kakaó alapúak.
 • Próbáljuk ki a siklóernyőt Jibacoában.
 • Vinales az egyik legjobban megőrzött természeti terület Kubában, amely ideális az ökoturisták számára is. Próbáljuk ki a drótkötélpályát, ahonnan kiváló kilátás nyílik a környékre.
 • Ha strandolni szeretnénk, akkor a legjobb, ha ellátogatunk a Northern Cays-hez, ahol a legjobb strandok találhatók.
 • Kihagyhatatlan Trinidad városa is, ha Kubában járunk.

 

Látnivalók Kubában (forrás: Lonelyplanet):

 1. Havana Vieja – óváros
 2. Havana eklektikus építészeti stílusa egyedülálló
 3. Varaderoban található a világ egyik legszebbnek tartott tengerpartja
 4. A Gran Parque Natural Montemarba érdemes egy madárlesre ellátogatni
 5. Comandancia de la Plata a Gran Parque Nacional Sierra Maestraban, a Fidel Castro által épített rejtett kemping a hegyek között, az erdő mélyén
 6. Punta Francés Nueva Gerona déli részén, amely kb. 90 perces hajóútra található a várostól és a fehérhomokos tengerpart ideális mindazok számára, akik könnyű- vagy nehéz búvárkodni szeretnének
 7. Península de Zapata
 8. Trinidad, a szivárványos utcákkal teli város
 9. Camagüey, Kuba harmadik legnagyobb városa
 10. Valle de Viñales


UNESCO világörökségi értékek Kubában:

 • Havanna óvárosa és erődítményei (kulturális/1982)
 • Trinidad városa és a de los Ingenios völgy (cukorgyárak) (kulturális/1988)
 • A San Pedro de la Roca kastély, Santiago de Cuba (kulturális/1997)
 • Desembarco del Granma Nemzeti Park (természeti/1999)
 • Viñales-völgy (kulturális/1999)
 • Az első kávéültetvények régészeti területe Kuba délkeleti részén (kulturális/2000)
 • Alejandro de Humboldt Nemzeti Park (természeti/2001)
 • Cienfuegos történelmi városközpontja (kulturális/2005)
 • Camagüey történelmi központja (kulturális/2008)

 

Terület: 110 ezer km².
Népesség: 11 millió fő.
Államforma: köztársaság.
Főváros: Havanna.
Országhívószám: +53.
Pénznem: Kubában két fajta pénznem van forgalomban. Az egyik a turisták számára, amely CUC, vagyis a peso convertible, a másik a helyiek pénze a CUP, vagyis a peso cubano. 1 konvertibilis kubai peso 377 forint, vagyis 1 dollár (2022. december). Az aktuális árfolyam itt található.
Ajánlott inkább eurót magunkkal vinni, és azt a helyben átváltani, mivel a dollárt kedvezőtlen feltételek között váltják csak át.
Bankkártyás fizetésnél az amerikai bankok által kibocsátott kártyát nem fogadják el. Mindenképpen legyen nálunk kellő mennyiségű készpénz. Ha bankkártyáról szeretnénk pénzt kivenni, akkor azt dombornyomott VISA kártyáról tehetjük meg.
Hivatalos nyelv: spanyol.
Beszélt nyelvek: spanyol, kevesen beszélnek angolul.

Árak: a hazaihoz képest valamivel magasabb árakkal találkozhatunk, köszönhetően csak a turisták által használt pénznemnek. Egy főétel kedvező árú étteremben 5 dollár, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 25 dollár, egy szendvics 5 dollár, egy korsó helyi csapolt sört 1,5, egy üveg import sört 2, egy kapucsínót 1,5, egy üveg vizet 1, egy üdítőt 1,5 dollárért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 2,3 dollár 1 liter tej, 0,6 dollár fél kg kenyér, 10 dollár 1 kg alma, 5 dollár 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 1 dollár, egy üveg sör 2, egy üveg bor 6 dollár. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 0,1 dollár, taxizni 0,6 dollárért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek: Kubába való utazáshoz, ha az utazás időtartama nem haladja meg a 30 napot, akkor turistakártyát kell kiváltani (17 EUR/db + 2900 HUF ügyintézési díj). Az útlevélnek a visszautazástól számítva még hat hónapig érvényesnek kell lennie. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
Vámszabályok: szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek bevitelét az országba. Tilos húsfélét, zöldséget, gyümölcsöt és növényi magvakat bevinni. Továbbá tilos navigációs eszközöket bevinni az országba.
Diplomáciai képviselet: magyar nagykövetség Havannában.

 • Cím: Embajada de Hungría - La Habana, Calle G # 458 entre 19 y 21, Vedado, Plaza de la Revolución
 • Központi telefonszámok: +53 7 833-3365, +53 7 833-3346
 • Fax: +53 7 833-3286
 • Ügyeleti mobil telefonszám (SMS is): +53 5 280-2110
 • E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu

Éghajlat: Kubában trópusi éghajlat uralkodik, vagyis meleg és esős időjárás jellemzi. Fekvéséből adódóan évente többször alakulnak ki hurrikánok a területén. Egész évben a hőmérséklet 22-28°C közé tehető, amely nyaralásra kiváló. Két évszak jellemző: a száraz évszak novembertől áprilisig, míg az esős májustól októberig tart. A páratartalom egész évben 80% körül alakul.
Mikor érdemes Kubába utazni? A főszezon november és április közé tehető, amelyen belül a leginkább turisták által frekventáltabb a decembertől februárig terjedő időszak. Kubában október és április között van tél, ami azt jelenti, hogy kevesebb a csapadék és helyi viszonylatban hűvösebb az idő. Ez természetesen a magyar turistáknak kiváló hőmérséklet a hazai télhez képest.
Időeltolódás: -6 óra a magyarországi időhöz képest (pl. ha Magyarországon dél van, akkor Kubában reggel 6).
Közbiztonság: átlagos, a Karibi-térséghez mérten kifejezetten jó. A turisták által frekventáltabb helyeken magasabb a rendőri jelenlét. Azért érdemes ügyelni az értékeinkre, mert elvétve előfordulnak zsebtolvajlások.
Közlekedés: az autóbérlés csak gyakorlott vezetőknek javasolt, akik tudnak spanyolul is pár szót. Az utak állapota nem kifejezetten rossz, azonban csak egy autópálya található az országban, ami Havannát és Santiago de Cubát köti össze. A tömegközlekedés elmaradott, ezért sok helyen látni stopposokat. Az országban sehol sincs villamos, vagy metró, csak busz, amivel közlekedni nehézkes, valamint a vonatközlekedés is elmaradott. A repülőtérrel a szállodát legegyszerűbben taxival tudjuk elérni, ennek ára kb. 15-18 CUC és érdemes szólni, hogy a vezető kapcsolja be a taxiórát induláskor (1 CUC-ról indul).
Orvosi ellátás: nincs szükség semmilyen oltásra, ha Kubába látogatunk, azonban érdemes az ajánlott oltásokról a következő weboldalon tájékozódni. A magyar állampolgárok ingyenes sürgősségi ellátást tudnak igénybe venni Kubában. A térítéses szolgáltatások ára magas. A csapvíz fogyasztását kerüljük, érdemes az italban a jégkockánál is figyelni.
Ha Kubába utazunk, akkor utasbiztosítást kötelező kötni.
Gasztronómia: a kubai konyha nem túl gazdag, ami a hiánygazdaságra vezethető vissza. A szállodák éttermeiben, valamint a turisták által frekventáltabb területeken nagyobb a kínálat az európai turisták számára és ezeken a helyeken a helyi konyhába is bepillantást nyerhetünk. A kubai konyhán érezhetők a spanyol, a francia, az amerikai és az afrikai konyha hatásai. Kuba jellemző étele az ajiaco, ami tulajdonképpen húsleves zöldségekkel. Általában csirkét vagy disznóhúst fogyasztanak rizzsel, fekete babbal és hagymával.
Borravaló: a szállodában kizárólag CUC-ban adjunk borravalót.
Internethasználat: erősen korlátozott az ország egész területén. A nagyobb szállodákban térítés ellenében áll rendelkezésre wifikapcsolat, azonban ez sok esetben lassú.
Mit vigyünk magunkkal? Kubában hiánygazdaság van, ezért érdemes a következő dolgokat magunkkal vinni, ha szükség van rájuk: tampon, konverter (220 V-ról 110 V-ra), elemes ébresztő, elemlámpa, szúnyogirtó, strandtörülköző, sampon, dezodor, golyóstoll, rágógumi, cukorka.

Hasznos kifejezések:   

 • Hola - Szia
 • Adiós - Viszontlátásra
 • Por favour - Kérem
 • Gracias - Köszönöm
 • De nada - Nincs mit
 • Discúlpeme - Elnézést
 • Sí - Igen
 • No – Nem
 • Comó estás – Hogy vagy?
 • Cuánto cuesta – Mennyibe kerül?