Amerika |

Mexikó


Színek, ízek végtelen kavalkádja; mesék és hiedelmek misztikus világa; kulturális emlékek sokasága és csodás tengerpartok. Ez a varázslatos Mexikó!
Fedezze fel velünk ezt a különleges észak-amerikai országot, mely varázslatos ízeivel, gyönyörű tengerpartjaival és csodálatos természeti látnivalóival rabul ejti minden utazó szívét.
Kóstolja meg az igazi mexikói tortillát, vagy látogasson el Teotihuacanba, a Guadalupe-i Szent Szűz Bazilikájához. Ismerkedjen meg letűnt civilizációk emlékeivel, mint a Nap és Hold piramisok, vagy a Holtak útja.
Végül élvezze a Csendes-óceán partján található egzotikus strandok bármelyikét, kipihenve a nagyváros forgatagát.


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Mexikóba látogatni?

 • Eső utáni gőzölgő dzsungelek, hófödte vulkánok, sivatagok, lagúnák, 10 000 kilométer hosszú tengerpart - mind megtalálható Mexikóban, az élményt csak tetézik az ősi civilizációk által épített, még ma is felfedezhető, a világ legjelentősebb régészeti emlékei. A spanyol gyarmati korszak gyönyörű városokat hagyott maga után, amelyek felfedezésre várnak.
 • Fedezzük fel a legismertebb maja várost, Chichén Itzát, az egykori maja birodalom maradványait. Itt található a Kukulkán-piramis, a legfőbb és legszentebb kőtemplom.
 • Kihagyhatatlan Teotihuacan ősi váross és piramisai, melyek közül kiemelkedő a Nap piramis, nem csak a város, de egész Mexikó legnagyobbika, melynek tetejéről gyönyörű panoráma tárul elénk.
 • A 9600 kilométer hosszú tengerparttal nem meglepő, hogy Mexikó gyönyörű strandokkal büszkélkedhet. A népszerű tengerparti városok közé tartozik Cancún, Playa del Carmen, Cozumel, Puerto Vallarta, Mazatlán és Cabo San Lucas.
 • Mexikói utazásunk felér egy gasztronómiai utazással is. Ismerjük meg a színes mexikói konyhát és ne hagyjuk ki a helyi tequilát sem. A mexikóiak a tequilát kortyolgatva isszák, kísérő nélkül. Egy minőségi tequila 100% agavéból készül, minimális cukor hozzáadásával.
 • Ha a tengerparti üdülést egy kis kultúrával vegyítenénk, Mexikóváros számos múzeumnak ad otthont, köztük a művészeti Museo de Arte Popularnak, de érdemes a híres mexikói festőművész, Frida Kahlo és Diego Rivera alkotásait megtekinteni a Museo Dolores Olmedoban, valamint ellátogatni a Mexikói Nemzeti Embertani Múzeumba, ahol 12 óriási kiállítási teremben ismerhetjük meg Mexikó legszebb régészeti leleteit a Kolumbusz előtt időkből; teotihuacáni, tolték, azték, oaxacai, mexikói-öböl parti, észak-mexikói és nyugat-mexikói művészetet.
 • Remek családi program a Cancuntól 70 km-re fekvő Xcaret Öko Park, amely természetes környezetben mutatja be a Yucatán-félsziget állat és növényvilágát.
 • Mesés látványban lehet részünk, ha a Mariposa Monarca Bioszféra Rezervátumba látogatunk. A 4 hektáros terület tele van pillangókkal, a leglátványosabb időszak a pillangóvándorlás, amikor Kanadából és az Amerikai Egyesült Államokból vándorolnak át Mexikóba.
 • Mexikóban található a  világ legnagyobb víz alatti barlangrendszere, a Cenote Dos Ojos igazán népszerű hely a búvárok körében.
 • A Días de los Muerton (Halottak napja) ünnepségéről híres Oaxa városába érdemes október végén ellátogatni. A mexikói Halottak Napja az ország legszínesebb és legnagyobb ünnepe, amikor a családok előkészítik a sírokat a lelkek visszatérésére. A sírokat és az oltárokat virággal díszítik, ételeket-italokat tesznek ki, és zenével, jelmezekbe öltözve, táncos mulatsággal ünnepelnek.
   

A legnépszerűbb látnivalók Mexikóban (forrás: Tripadvisor): 

 1. Chichén Itza
 2. Xplor vidámpark, Playa del Carmen
 3. Mexikói Nemzeti Embertani Múzeum, Mexikóváros
 4. Puerto Vallarta’s El Melaecon Boardwalk, Puerto Vallarta
 5. Tulum maradványai
 6. Bacalar tó
 7. Rosary Kápolna, Puebla
 8. Uxmal, az ókori maja város
 9. Akumal Beach
 10. Maya Chan Beach, Mahahual
   

Jelentősebb UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

 • Sian Ka'an Bioszféra Rezervátum (természeti/1987)
 • Palenque pre-hispán városa és Nemzeti Parkja (kulturális/1987)
 • Mexico City történelmi központja és Xochimilco (kulturális/1987)
 • Teotihuacán pre-hispán városa (kulturális/1987)
 • Oaxaca történelmi központja és Monte Alban régészeti lelőhelyei  
 • (kulturális/1987)
 • Puebla történelmi központja (kulturális/1987)
 • Guanajuato történelmi városa és a szomszédos bányaterület
 • (kulturális/1988)
 • Chichen-Itza pre-hispán városa (kulturális/1988)
 • Morelia történelmi központja (kulturális/1991)
 • El Tajin, pre-hispán város (kulturális/1992) 
 • El Vizcaino bálnavédelmi körzete (természeti/1993)
 • Zacatecas történelmi központja (kulturális/1993)
 • A Sierra de San Francisco sziklarajzai (kulturális/1993)
 • Uxmal pre-hispán városa (kulturális/1996)
 • Tlacotalpan történelmi műemlékegyüttese (kulturális/1998)
 • A Xochicalco körzet régészeti műemlékei (kulturális/1999)
 • Campeche erődített történelmi városa (kulturális/1999)
 • Calakmul ősi maja városa, Campeche (kulturális/2002)
 • A Kaliforniai-öböl mexikói részének szigetei és védett területei
 • (természeti/2005)
 • Agávé-mező és Tequila régi ipartelepe (kulturális/2006)
 • Monarch lepke-rezervátum (természeti/2008)
 • San Miguel városa és a Jesús Nazareno de Atotonilco szentélye
 • (kulturális/2008)
 • Camino Real de Tierra Adentro (út) (kulturális/2010)
 • Yagul és Mitla történelem előtti barlangjai az Oaxaca völgyében
 • (kulturális/2010) 
   

Terület: 1,97 km² (22-szer nagyobb Magyarországnál). 
Népesség: 123,5 millió fő.
Államforma: szövetségi köztársaság.
Főváros: Mexikóváros (népessége 9,3 millió fő, 10 362 km-re Budapesttől).
Országhívószám: +52.
Pénznem: mexikói peso (MXN), váltópénze a centavo (1 peso száz centavo). 1 mexikói peso 20 forint (2022.december). Aktuális árfolyam itt található.
Sok helyen lehet dollárral fizetni, azonban a visszajárót pesóban kapjuk vissza és jobb a nagy címletektől tartózkodni, illetve az átváltás miatt érdemesebb pesóban fizetni. 1 dollár 19 mexikói peso. Sok pénzváltó közül választhatunk, melyek hétköznap 8:30-18:00 között, hétvégén 8:30-14:00 között vannak nyitva. A bankok hétköznap 9-16:00 között vannak nyitva, szombaton csak délelőtt. A bankkártyák közül főleg a Visa és Mastercard kártyákat fogadják el, az Amexet kevésbé.
Hivatalos nyelv: spanyol.
Beszélt nyelvek: indián nyelvek.

Árak: decemberben és januárban, valamint márciusban és áprilisban és a húsvét körüli időszakban a főszezon miatt kicsivel magasabb árakkal kell kalkulálni. Az éttermi árak a magyarországi árakhoz képest jóval alacsonyabbak. Egy főétel kedvező árú étteremben 100 peso, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 500 peso, egy szendvics 90 peso, egy korsó helyi csapolt sört 30, egy üveg import sört 50, egy kapucsínót 42, egy üveg vizet 11, egy üdítőt 15 pesóért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 19 peso 1 liter tej, 30 peso fél kg kenyér, 40 peso 1 kg alma, 20 peso 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 15 peso, egy üveg sör 35 peso, egy üveg bor 150 peso. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 9 peso, taxizni 10 pesóért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek: 180 napot meg nem haladó tartózkodás esetén nem szükséges vízum. A belépéskor úgynevezett migrációs kártyát kell kitölteni, amit lepecsételnek, majd kilépéskor ezt kell felmutatni. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
Diplomáciai képviselet: Konzuli Hivatal és Nagykövetség: Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec Delegación Miguel Hidalgo, Ciudad de México 11000 México, telefon: 00-52-55/5596-1822, 5596-0523.
Éghajlat: a két óceán partján és közelében trópusi éghajlat uralkodik, október és május között van a száraz, míg a kettő között az esős évszak. Az ország belsejében elhelyezkedő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat. Ha Mexikóvárostól északnyugat felé haladunk, egyre inkább a sztyeppés, félsivatagos területek veszik át az uralmat.
Mikor érdemes Mexikóba utazni?  Általánosságban elmondható, hogy november és április között érdemes leginkább Mexikóba utazni, mivel ez a száraz időszak. Kiránduláshoz a december és január hónapok az ideálisak, Mexikóvárosban és környékén ilyenkor 10-15 °C körül van a hőmérséklet. Acapulcóban és a Yucatán-félszigeten ilyenkor is 18-20 °C-os a víz. A Csendes-óceán partvidékén és a Karib-tengernél egész évben meleg van, azonban nyáron gyakoriak a viharok, viszont a tavaszi hónapokban már kellemesen meleg a víz, így a látogatáshoz a tavasz az ideális.
Időeltolódás: -7 óra a magyarországi időszámításhoz képest.
Közbiztonság: a híresztelésekkel ellentétben a turisták által látogatott helyeken nem jellemzők veszélyes közbiztonsági állapotok. A szokásos elővigyázatosságra van szükség az országba látogatók részéről.
Közlekedés: fokozottan figyeljünk gépkocsival való közlekedés során, mivel annak ellenére, hogy a hazai szabályokkal nagyjából megegyeznek Mexikóban is a szabályok, ott rendre nem tartják be azokat. Sebességkorlátozások: autópályán 110 vagy 100 km/h, országúton 80 km/h, településen belül 40 km/h.
Orvosi ellátás: ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint betegszállításra. Az orvosi ellátás színvonala változó és fizetős. A csapvíz Mexikóban nem fogyasztható, még a fogmosáshoz is ajánlott inkább palackozott vizet használni. A nagy hőségre való tekintettel érdemes minél több folyadék fogyasztása.
Étkezés: az étlapon általában csak spanyol nyelven láthatjuk a választékot. Érdemes kipróbálni a helyi ételárusokat is, akiknél már 100 mexikói pesótól (2 főre) lehet vásárolni.
Gasztronómia: a tortilla hazája, fűszeres ízek, friss alapanyagok jellemzik. A mexikói konyha az azték hagyományokat/ízeket őrzi: kakaó, csili, méz, vanília, pulyka, kacsa. A mexikóiak fő alapanyagai a kukorica és a bab. A tortilla, nachos, burrito, taco nem hiányozhatnak az asztalról, melyeket különböző töltelékkel tesznek színesebbé (hús, bab, kukorica, sajt, paprika, paradicsom). Jellemző étel a népszerű guacemola (avokádóból készített krém, fűszerezésénél szintén szerepet játszik a chili és a lime). A leggyakrabban használt fűszerek: a kömény, a koriander, a fahéj, a kakaó, az oregánó, valamint az epazote, ami egy korianderhez hasonlatos zöldfűszer. Gyakran fogyasztott főétel a Chili con Carne (csilivel összefőzött marhapörkölt babbal). 
Tudta, hogy Mexikó a csokoládé őshazája? Már Kr. e. 1100-tól kezdve az aztékok kakaót tettek az italukba.

Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

 • Tamale: tésztaétel kukoricalisztből, vízből és disznózsírból, amit hússal vagy sajttal töltenek meg, és kukoricahéjba csomagolnak.
 • Chiles en Nogada: diókrémmel borított, húsból, magokból és szárított gyümölcsökből álló töltelékkel megtöltött csilipaprika, melyet piros gránátalmával és zöld petrezselyemmel díszítenek, és fehér mártás kerül rá, így úgy néz ki, mint a mexikói zászló.
 • Chilaquiles: ropogósra pirított tortillák csili és paradicsomszósszal.
 • Mole Poblano: chilis csokoládé szósz.
 • Empananada: kagyló alakú aranyló tészta, amelybe zöldséges vagy húsos tölteléket tesznek.
 • Bunuelos: fánktésztából készült golyók különböző töltelékkel (csokoládé, vanília stb.).
 • Pastel de Tres Leches: úgynevezett háromtejes torta, vagyis piskóta sűrített tejjel, sima tejjel és tejszín keverékével meglocsolva. 
 • Champurrado: mexikói forró csokoládé.

Hasznos kifejezések: 

 • Hola - Szia
 • Adiós - Viszontlátásra
 • Por favour - Kérem
 • Gracias - Köszönöm
 • De nada - Nincs mit
 • Discúlpeme - Elnézést
 • Sí - Igen
 • No – Nem
 • Comó estás – Hogy vagy?
 • Cuánto cuesta – Mennyibe kerül?

Turista etikett: 

 • Ha templomba látogatunk, akkor elfogadott a rövidnadrág viselete.
 • A vendéglőkben, bárokban a pincérnő megszólítása „senyorita vagy szenyora”, a pincéré „joven”. A számlát külön kell kérnünk, mert illetlenségnek számít a vendég kérése előtt kihoznia a pincérnek. Vacsorára a magasabb színvonalú szállodákban elvárják az uraktól a hosszú nadrág, hosszú ujjú ing viselését.
 • Érdemes tudni, hogy Mexikóban fix árak csak a szupermarketekben, gyógyszertárakban és menőbb butikokban vannak. Minden máshol alkudozni szükséges.
 • A mexikóiak a tequilát só és citrom nélkül isszák.
 • Étteremben a pincéreknek 10-15% borravalót illik adni, ha a számla nem tartalmazza a szervízdíjat. Ellenkező esetben nem szükséges a borravaló. A bártendereknek 20 mexikói pesot, hordároknak 10-20 mexikói pesot csomagonként, idegenvezetőnek pedig 70 mexikói pesot szokás adni. Taxisofőrnek nem szükséges borravalót adni.