Amerika |

Mexikó


Színek, ízek végtelen kavalkádja; mesék és hiedelmek misztikus világa; kulturális emlékek sokasága és csodás tengerpartok. Ez a varázslatos Mexikó!
Fedezze fel velünk ezt a különleges észak-amerikai országot, mely varázslatos ízeivel, gyönyörű tengerpartjaival és csodálatos természeti látnivalóival rabul ejti minden utazó szívét.
Kóstolja meg az igazi mexikói tortillát, vagy látogasson el Teotihuacanba, a Guadalupe-i Szent Szűz Bazilikájához. Ismerkedjen meg letűnt civilizációk emlékeivel, mint a Nap és Hold piramisok, vagy a Holtak útja.
Végül élvezze a Csendes-óceán partján található egzotikus strandok bármelyikét, kipihenve a nagyváros forgatagát.
Terület: 1,97 km² (22-szer nagyobb Magyarországnál).

Népesség: 123,5 millió fő.

Államforma: szövetségi köztársaság.

Főváros: Mexikóváros (népessége 9,3 millió fő, 10 362 km-re Budapesttől).

Országhívószám: +52.

Pénznem: mexikói peso (MXN), váltópénze a centavo (1 peso száz centavo). 1 mexikói peso 14 Forint (2017. december). Sok helyen lehet dollárral fizetni, azonban a visszajárót pesóban kapjuk vissza és jobb a nagy címletektől tartózkodni, illetve az átváltás miatt érdemesebb peso-ban fizetni. 1 dollár 19 mexikói peso. Sok pénzváltó közül választhatunk, melyek hétköznap 8:30-18:00 között, hétvégén 8:30-14:00 között vannak nyitva. A bankok hétköznap 9-16:00 között vannak nyitva, szombaton csak délelőtt. A bankkártyák közül főleg a Visa és Maxtercard kártyákat fogadják el, az Amex-et kevésbé.

Hivatalos nyelv: spanyol.

Beszélt nyelvek: indián nyelvek.

 

Árak: decemberben és januárban, valamint márciusban és áprilisban és a húsvét körüli időszakban a főszezon miatt kicsivel magasabb árakkal kell kalkulálni. Az éttermi árak a magyarországi árakhoz képest jóval alacsonyabbak (200 mexikó peso/2 fő-től).

Beutazási feltételek: 180 napot meg nem haladó tartózkodás esetén nem szükséges vízum. A belépéskor úgynevezett migrációs kártyát kell kitölteni, amit lepecsételnek, majd kilépéskor ezt kell felmutatni.

Diplomáciai képviselet:

Konzuli Hivatal és Nagykövetség: Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec Delegación Miguel Hidalgo, Ciudad de México 11000 México, telefon: 00-52-55/5596-1822, 5596-0523.

Éghajlat: a két óceán partján és közelében trópusi éghajlat uralkodik, október és május között van a száraz évszak, míg a kettő között az esős évszak. Az ország belsejében elhelyezkedő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat majd, ha Mexikóvárostól északnyugat felé haladunk, egyre inkább a sztyeppés, félsivatagos területek veszik át az uralmat. Általánosságban elmondható, hogy november és április között érdemes leginkább Mexikóba utazni, mivel ez a száraz időszak.

Időeltolódás: -7 óra a magyarországi időszámításhoz képest.

Közbiztonság: a híresztelésekkel ellentétben a turisták által látogatott helyeken nem jellemzők veszélyes közbiztonsági állapotok. A szokásos elővigyázatosságra van szükség az országba látogatók részéről.

Közlekedés: fokozottan figyeljünk gépkocsival való közlekedés során, mivel annak ellenére, hogy a hazai szabályokkal nagyjából megegyeznek Mexikóban is a szabályok, ott rendre nem tartják be azokat. Sebességkorlátozások: autópályán 110 vagy 100 km/h, országúton 80 km/h, településen belül 40 km/h.

Orvosi ellátás: ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint betegszállításra. Az orvosi ellátás színvonala változó és fizetős. A csapvíz Mexikóban nem fogyasztható, még a fogmosáshoz is ajánlott inkább palackozott vizet használni. A nagy hőségre való tekintettel érdemes minél több folyadék fogyasztása.

Étkezés: az étlapon általában csak spanyol nyelven láthatjuk a választékot. Érdemes kipróbálni a helyi ételárusokat is, akiknél már 100 mexikói peso-tól (2 főre) lehet vásárolni.

Alkudozás: érdemes tudni, hogy Mexikóban fix árak csak a szupermarketekben, gyógyszertárakban és menőbb butikokban van. Minden máshol alkudozni szükséges.

Turista etikett: az üdvözlés nagyon fontos a mexikóiak szemében, szinte már szertartásszerű. Ha templomba látogatunk, akkor elfogadott a rövidnadrág viselete. A vendéglőkben, bárokban a pincérnő megszólítása „senyorita vagy szenyora”, a pincéré „joven”. A számlát külön kell kérnünk, mert illetlenségnek számít a vendég kérése előtt kihoznia a pincérnek. Vacsorára a magasabb színvonalú szállodákban elvárják az uraktól a hosszú nadrág, hosszú ujjú ing viselését.

Gasztronómia: a tortilla hazája, fűszeres ízek, friss alapanyagok jellemzik. A mexikói konyha az azték hagyományokat/ízeket őrzi: kakaó, csili, méz, vanília, pulyka, kacsa. A mexikóiak fő alapanyagai a kukorica és a bab. A tortilla, nachos, burrito, taco nem hiányozhatnak az asztalról, melyeket különböző töltelékkel tesznek színesebbé (hús, bab, kukorica, sajt, paprika, paradicsom). Jellemző étel a népszerű guacemola (avokádóból készített krém, fűszerezésénél szintén szerepet játszik a chili és a lime). A leggyakrabban használt fűszerek: a kömény, a koriander, a fahéj, a kakaó, az oregánó, valamint az epazote, ami egy korianderhez hasonlatos zöldfűszer. Gyakran fogyasztott főétel a Chili con Carne (csilivel összefőzött marhapörkölt babbal).