Amerika |

Panama


Panama, hivatalos nevén Panamai Köztársaság (spanyolul República de Panamá), Közép-Amerika legdélibb állama. Természetes hidat képez Dél- és Észak-Amerika között. Nyugatról Costa Rica, keletről Kolumbia határolja, északi partjait a Karib-tenger, déli partjait a Csendes-óceán mossa. 

Előnye, hogy nem sok utas választja célként, pedig Panama bőven tud annyit nyújtani egy turistának, mint a szomszédországai. Lehetőségünk van felfedezni tengerpartotokat, hegyeket, esőerdőket. Érdekes kulturális élmény a bennszülött civilizációval történő találkozás, és az öko-turisztikai programok is egyre népszerűbbek. A világon nincs még egy olyan ország, ahol annyiféle madárfaj él (több mint 900). Panamában még élnek olyan törzsek, amelyek a leghagyományosabb körülmények között élnek.


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 
   •    Darién Nemzeti Park
   •    Talamanca Természetvédelmi Terület–La Amistad Nemzeti Park (Costa Ricával közös)
   •    Coiba Nemzeti Park és annak különleges tengeri övezete

   Terület: 78 200 km²
   Népesség: Kb. 4,3 millió fő
   Államforma: Elnöki köztársaság
   Főváros: Panamaváros
   Országhívószám: +507
   Pénznem: panamai balboa
   Hivatalos nyelv: spanyol
   Beszélt nyelvek: A spanyol mellett a legelterjedtebb második beszélt nyelv az angol, az őslakos népesség körében pedig általános a helyi nyelvek használata.


   Árak: Érdemes amerikai dollárt vinni magunkkal az országba, eurót csak nagyon kevés bankban váltanak, és akkor is többnyire kedvezőtlen árfolyamon. A szállodákban nem megszokott a pénzváltás. A hamisítás gyanúja miatt a legtöbb üzletben nem fogadják el az 50-es vagy 100-as címletű dollár bankjegyet – vagy csak hosszas vizsgálódás, az üzletvezető bevonása, nyomtatvány kitöltése után - így a 20 dolláros és annál kisebb címletek használata ajánlott. Ha az országba való beutazáskor 10.000 dollárnál nagyobb értékű pénzösszeg van nálunk, azt bevallási kötelezettség terheli.
   A bankkártyás fizetés széles körben elfogadott, a legtöbb helyen csak MasterCard vagy Visa hitelkártyát fogadnak el. Ha kisebb, vidéki helyekre utazunk, érdemes készpénzt is vinni magunkkal. 

   Beutazási feltételek: magyar állampolgárok 180 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával, valamint a belépés napjától számítva minimum 180 napig (a maximum tartózkodás időtartamáig) érvényes útlevél birtokában utazhatnak Panamába.

   Diplomáciai képviselet: A Panamai Iroda kizárólag érdekvédelemi vonatkozású konzuli ügyekkel foglalkozik, egyéb konzuli ügyekben, kérjük forduljon Magyarország Bogotai Konzuli Hivatalához.
   Cím:
   Torres de Alba Hotel
   Avenida Eusebio A. Morales El Cangrejo, Bellavista
   Panamaváros
   Telefonszám: 00 (507) 68182079

   Éghajlat: Panama éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Turisztikai szempontból a száraz évszak a kellemesebb.  

   Időeltolódás: Magyarországhoz képest +4 óra az időeltolódás.

   Közbiztonság: Az ország alapvetően biztonságos, azonban az utóbbi években megjelentek a turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények. Ennek megfelelően az értékeket érdemes a szálloda széfjében hagyni, az aznapra tervezett vásárlásokra elegendő pénzösszeget vigyük magunkkal.
   Az országon belüli utazáskor fel kell készülnünk, hogy gyakoriak az ellenőrző pontok, az igazoltatások, főként éjszaka. Legyen nálunk az útlevél vagy legalább annak fénymásolata, amely tartalmazza a beléptető bélyegző másolatát is.  

   Közlekedés: Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Panamában. 
   A vezetési stílus mind a városokban, mind a vidéki területeken kifejezetten fegyelmezetlen, nagyon eltér az európaitól, ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk. A biztonsági öv használata városon belül és kívül is kötelező. Baleset esetén tanácsos nem mozgatni a járműveket a rendőrség kiérkezéséig.
   Gyakran végeznek útépítési munkálatokat a Panamerican Highway panamai szakaszán, amely nincs megfelelően jelezve az autósok számára, ill. az autópálya sincs kellően kivilágítva, így óvatosan vezessünk, készüljünk fel az útlezárásokra. Bizonyos szakaszokon a reggeli és délutáni forgalmi rend megváltozik, vagyis az út, amin reggel még két irányban haladtak a járművek, ott délután elképzelhető, hogy egyirányúsítják az összes sávot.
   Nem ajánlatos kerékpárral közlekedni az utcán, a kerékpárosnak minimális tisztelete sincs a közlekedési kultúrában.  Ha valaki mégis biciklizni szeretne Panamavárosban,  javasoljuk a minden vasárnap reggel 6-tól délig tartó Ciclovía (forgalomtól ideiglenesen elzárt, rendőrök által biztosított autóútszakasz) használatát, ahol szép, biztonságos környezetben sportolhatunk.

   Orvosi ellátás:  Panamavárosban és a turisták által legtöbbet látogatott helyeken az egészségügyi ellátás színvonala jó, azonban az orvosi és kórházi kezelések költsége meglehetősen magas, éppen ezért elengedhetetlen a megfelelő utas- és balesetbiztosítást.

   Higiénia és egészség: A csapvíz Panamavárosban és a megyeszékhelyeken iható, egyéb helyeken kerülni kell a csapvíz fogyasztását. Általánosságban véve is biztonságosabb a palackozott víz fogyasztása. Felhívjuk a térségbe, főként az esőerdei és tengerpartok mentén lévő településekre készülők figyelmét a szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozott használatára. 

   Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.  

   Oltás: Esős időszakban gyakran fordulnak elő járványok, jellemzőek a moszkitók által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz. A Panamába való beutazáskor az egyes sárgaláz-veszélynek kitett országokból érkezők esetében a belépés előfeltétele a legalább 10 napnál régebbi sárgaláz elleni oltás, amelynek megtörténtét a nemzetközi oltóközpontokban kiadott igazolvánnyal kell bizonyítani. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont, https://oltokozpont.hu/hu oldalán.

   Gasztronómia: 
   Néhány jellegzetes panamai étel:
   •    sancocho (tyúkhúsleves trópusi zöldségfélékkel)
   •    carimañola (vagdalt hússal és tojással töltött manióka megsütve)
   •    patacones (karikára vágott, sózott zöld banán sütve)
   •    plátano maduro (banán fahéjjal fűszerezve és olajban megsütve)
   •    közkedvelt még az empanada, tortilla és tamal
   •    tengerparti csemege: arroz con coco y titi (rizs kókusszal és szárított apró tengeri rákokkal)