Amerika |

Peru
UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

 • Cuzco városa
 • Machu Picchu
 • Chavín de Huántar
 • Huascarán Nemzeti Park
 • Chan Chan régészeti körzete
 • Manu Nemzeti Park
 • Lima történelmi központja
 • Río Abiseo Nemzeti Park
 • A Nazca-vonalak és kőrajzok és a Pampas de Jumana
 • Arequipa történelmi központja
 • Caral-Supe szent városa
 • Qhapac Ñan - inka úthálózat

 

Terület: 1 285 000 km² (Magyarország területének kb. tizenháromszorosa)  
Népesség: 32,17 millió fő (Magyarország lakosságának több mint háromszorosa)
Államforma:  köztársaság
Főváros: Lima (kb. 8,5 millió lakos)
Országhívószám: +51
Pénznem: Perui új sol (nuevo sol). 1 PEN = 92 HUF (2020. január). 
Az aktuális árfolyam itt található.
Hivatalos nyelv: spanyol, a kecsua és az ajmara
Beszélt nyelvek: a spanyol nyelvet a perui lakosok kb. 90%-a beszéli. A hegyi indiánok a kecsua nyelvet, a Titicaca-tó környékén, illetve az ország déli részén lakó bennszülöttek az ajmara nyelvet beszélik. A nagyobb városokban, pl. Limában és Cuzcóban angolul könnyen boldogulhatunk.

Árak:  érdemes dollárral készülni, és helyben váltani a készpénzt perui új solra. Más valutákat csak a nagyvárosokban, magas jutalék fejében váltanak át. A fővároson kívül a bankkártyát csak korlátozottan fogadják el. A Mastercard, Diners Club és Visa bankkártyák az általánosan elfogadottak, ezek közül a Visa a legelterjedtebb. A nagy szupermarketekben és magasabb kategóriájú éttermekben amerikai dollárt is elfogadnak; a visszajárót pedig perui új solban adják.
Az árak lényegesen alacsonyabbak, mint Európában, de valamivel drágábbak főleg Limában és Cuzcoban mint a környező országokban.
Néhány ár tájékoztatásképpen Limában: 2 fogásos ebéd egy középkategóriás étteremben: 42 PEN (kb. 12 USD), capuccino: 8 PEN (kb. 2 USD), 0.33 l palackozott ásványvíz: 1,8 PEN (0,5 USD), 0.5 l csapolt helyi sör: 6,75 PEN (2 USD). 
 ABC-ben vagy piacon 4,5 PEN 1 liter tej, 5 PEN fél kg kenyér, 5 PEN 1 kg alma, 4 PEN 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 3 PEN, egy üveg sör 10 PEN, egy üveg bor 30 PEN. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 1,5 PEN, taxizni 5 PEN-ért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek:  magyar állampolgár a hazautazás napjától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel léphet be Peruba. A magyar állampolgárok turistaként 90 napra vízummentesen utazhatnak be az országba. A belépéskor az útlevélbe pecsételt dátum a mérvadó. Fontos, hogy a belépési pecsét (sello de ingreso) hiányában az országból való kilépés problémás (és költséges) lehet, ezért az útlevél elvesztése, eltulajdonítása esetén is az ideiglenes útlevélbe utólag, a migrációs hatóságtól kell beszerezni a belépési pecsétet.
Diplomáciai képviselet: Konzuli Hivatal Limában található.  
Konzul: dr. Kőrössy Katalin, cím: Avenida Jorge Basadre 1580, San Isidro, Lima
Telefon: hivatali időben: 00511 620 9520, munkaidőn kívül: 0036-80-36-80-36
E-mail: Mission.LIM@mfa.gov.hu , consulate.lim@mfa.gov.hu;
Éghajlat: három élesen elkülönülő éghajlati terület alakult ki az országban: esőerdő éghajlat az Amazonas-medencéjében, trópuasi sivatagi éghajlat a Csendes-óceán partvidékén, magashegységi éghajlat az Andok-hegységben, az ország közepén. Az Andokban az átlagos napi hőmérséklet körülbelül 10 ° C, az éjszakai hőmérsékletek pedig jóval fagypont alá eshetnek. Májustól augusztusig tart a száraz évszak, a legcsapadékosabb hónapok decembertől márciusig tartanak. Az Andok-hegyvidéki túrákra a legideálisabb idő a dél-amerikai tél (májustól november elejéig). A hegyvidéken kevés eső esik, napközben pedig napos és meleg az idő. Az Amazonas-medencében mindennaposak az esőzések, de a legszárazabb időszak június és szeptember közötti hónapok. A partvidéken és az Andok nyugati oldalán a meleg hónapok decembertől márciusig tartanak. Ebben az időben a hőmérséklet körülbelül (25 ° C) állandó napsütés mellett. Az év többi hónapjában azonban leszáll az úgynevezett garúa, a parti köd.
Időeltolódás: Magyarországhoz képest nyáron -7 óra, télen -6 óra az időeltolódás.
Közbiztonság: a biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani: fokozottan ügyeljünk értéktárgyainkra a zsúfolt helyeken,  ne hordjunk sok készpénzt, nem javasolt a drága órák, ékszerek viselése. Javasolt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) a széfben tárolni. Perura – más dél-amerikai államokhoz hasonlóan – jellemzőek a nagy jövedelmi különbségek, az ebből adódóan is polarizált társadalom, a személyautók, kisbuszok okozta forgalomtorlódás és a latinos közlekedési kultúra. Kellő körültekintéssel, előzetes tájékozódással és megfelelő tervezéssel azonban a kockázat minimálisra csökkenthető.
Közlekedés: Peruban a közlekedési morál jelentősen eltér az európaitól. A városokban való közlekedéshez ajánlott a szállodai taxikat, vagy a regisztrált taxiszolgáltatókat (pl. Beat, Cabify) igénybe venni. Célszerű indulás előtt tisztában lennünk az útvonallal. Nem ritka a forgalmi dugó, a sávok többszörösen telítettek, így a közlekedés, transzferek több időt vehetnek igénybe.
A nagy távolságok miatt a legkényelmesebb a belföldi légi járatokkal utazni ( pl. Avianca, Peruvian, LATAM). Távolsági buszos utazásnál a Cruz del Sur, Oltursa buszjáratait ajánlott igénybe venni. Buszon utazva mindig legyen nálunk az útlevelünk, mivel a rendőrség gyakran tart igazoltatást.
Orvosi ellátás: a perui egészségügyi ellátás színvonala és elérhetősége változó. A megfelelő szintű ellátást nyújtó, többnyire magántulajdonban lévő egészségügyi intézmények, valamint a nehezebben megközelíthető helyeken sürgősségi ellátást nyújtó intézmények szolgáltatásai az árszínvonalukat tekintve is átlag felettiek. Célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni.
Higiénia és egészség: kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Csapvizet, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint bizalmatlanságot keltő ételeket inkább ne fogyasszunk! A palackozott víz fogyasztása javasolt.
Friss zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket jól mossuk meg palackos vízzel, vagy az erre a célra való fertőtlenítőszerrel. Az egyenlítőhöz való közelség miatt az UV-index a nagyon magas (8-9-10) és az extrém (11+) határértékek között mozog, ezért az UV-sugárzás káros hatásai elleni védelem még a felhősnek tűnő időben is javasolt.
Oltás: kötelező védőoltás nincs, azonban az ajánlott védőoltások közül a konkrét úti célnak megfelelőt célszerű felvenni (pl. esőerdei túra esetén sárgaláz elleni oltás, maláriatabletta). A Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont (Budapesten, a Gyáli úton található, honlapcímük http://www.oek.hu/) meg tudja adni a szükséges információkat.
Étkezés: Latin-Amerika egyik legjobb konyhája a perui. Alapja a hal és tengeri herkentyű, köretként a sokféle burgonya és a kukorica. Ha igazi perui ízekre vágyunk, üljünk be egy cebicheríába. Az ország nagy területéből adódóan a perui ízek nagyon változatosak. A tengerparton a tenger gyümölcseit készítik remekül, az Andok fennsíkjain pedig az inka sülteket érdemes megkóstolni. Mintegy 4000 burgonyafajta terem az Andokban, ezért szinte nincs is olyan étel, amibe ne kerülne valamilyen formában. A tengerimalac évezredek óta a perui gasztronómia része, így ne lepődjünk meg a nyárson ropogósra sütött tengerimalacok látványától.
Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

 • Ceviche - friss nyers halszeletek citromlében marinálva, általában édesburgonyával és főtt kukoricával tálalják.
 • Sánguche – húsos szendvics
 • Apí – lila kukoricából készített leves
 • Causa - sárga krumplipüré-gombóc, töltve csirkével, tonhallal vagy tojással, hidegen tálalva olajbogyóval
 • Anticuchos – nyárson sütött marhaszív
 • Ocopa – főtt burgonya sajt-és dió mártással
 • Rocoto relleno – töltött paprika
 • Korianderes kacsa
 • Pisco – perui szőlőből készült pálinka
 • Chicha - sötétpiros színű kukoricából készült alkoholos ital

Borravaló: a borravaló Peruban elvárt. Az idegenvezetőnek 10%, az éttermekben 10-15% borravalót szokás hagyni. A taxisofőröknek elegendő, ha felkerekítjük az összeget.
Konnektor: amerikai típusú konnektorok (két lapos villa).