Amerika |

Peru


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

  • Cuzco városa
  • Machu Picchu
  • Chavín de Huántar
  • Huascarán Nemzeti Park
  • Chan Chan régészeti körzete
  • Manu Nemzeti Park
  • Lima történelmi központja
  • Río Abiseo Nemzeti Park
  • A Nazca-vonalak és kőrajzok és a Pampas de Jumana
  • Arequipa történelmi központja
  • Caral-Supe szent városa
  • Qhapac Ñan - inka úthálózat

   

  Terület: 1 285 000 km² (Magyarország területének kb. tizenháromszorosa)  
  Népesség: 32,17 millió fő (Magyarország lakosságának több mint háromszorosa)
  Államforma:  köztársaság
  Főváros: Lima (kb. 8,5 millió lakos)
  Országhívószám: +51
  Pénznem: Perui új sol (nuevo sol). 1 PEN = 92 HUF (2020. január). 
  Az aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelv: spanyol, a kecsua és az ajmara
  Beszélt nyelvek: a spanyol nyelvet a perui lakosok kb. 90%-a beszéli. A hegyi indiánok a kecsua nyelvet, a Titicaca-tó környékén, illetve az ország déli részén lakó bennszülöttek az ajmara nyelvet beszélik. A nagyobb városokban, pl. Limában és Cuzcóban angolul könnyen boldogulhatunk.

  Árak:  érdemes dollárral készülni, és helyben váltani a készpénzt perui új solra. Más valutákat csak a nagyvárosokban, magas jutalék fejében váltanak át. A fővároson kívül a bankkártyát csak korlátozottan fogadják el. A Mastercard, Diners Club és Visa bankkártyák az általánosan elfogadottak, ezek közül a Visa a legelterjedtebb. A nagy szupermarketekben és magasabb kategóriájú éttermekben amerikai dollárt is elfogadnak; a visszajárót pedig perui új solban adják.
  Az árak lényegesen alacsonyabbak, mint Európában, de valamivel drágábbak főleg Limában és Cuzcoban mint a környező országokban.
  Néhány ár tájékoztatásképpen Limában: 2 fogásos ebéd egy középkategóriás étteremben: 42 PEN (kb. 12 USD), capuccino: 8 PEN (kb. 2 USD), 0.33 l palackozott ásványvíz: 1,8 PEN (0,5 USD), 0.5 l csapolt helyi sör: 6,75 PEN (2 USD). 
   ABC-ben vagy piacon 4,5 PEN 1 liter tej, 5 PEN fél kg kenyér, 5 PEN 1 kg alma, 4 PEN 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 3 PEN, egy üveg sör 10 PEN, egy üveg bor 30 PEN. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 1,5 PEN, taxizni 5 PEN-ért tudunk kilóméterenként.
  Beutazási feltételek:  magyar állampolgár a hazautazás napjától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel léphet be Peruba. A magyar állampolgárok turistaként 90 napra vízummentesen utazhatnak be az országba. A belépéskor az útlevélbe pecsételt dátum a mérvadó. Fontos, hogy a belépési pecsét (sello de ingreso) hiányában az országból való kilépés problémás (és költséges) lehet, ezért az útlevél elvesztése, eltulajdonítása esetén is az ideiglenes útlevélbe utólag, a migrációs hatóságtól kell beszerezni a belépési pecsétet.
  Diplomáciai képviselet: Konzuli Hivatal Limában található.  
  Konzul: dr. Kőrössy Katalin, cím: Avenida Jorge Basadre 1580, San Isidro, Lima
  Telefon: hivatali időben: 00511 620 9520, munkaidőn kívül: 0036-80-36-80-36
  E-mail: Mission.LIM@mfa.gov.hu , consulate.lim@mfa.gov.hu;
  Éghajlat: három élesen elkülönülő éghajlati terület alakult ki az országban: esőerdő éghajlat az Amazonas-medencéjében, trópuasi sivatagi éghajlat a Csendes-óceán partvidékén, magashegységi éghajlat az Andok-hegységben, az ország közepén. Az Andokban az átlagos napi hőmérséklet körülbelül 10 ° C, az éjszakai hőmérsékletek pedig jóval fagypont alá eshetnek. Májustól augusztusig tart a száraz évszak, a legcsapadékosabb hónapok decembertől márciusig tartanak. Az Andok-hegyvidéki túrákra a legideálisabb idő a dél-amerikai tél (májustól november elejéig). A hegyvidéken kevés eső esik, napközben pedig napos és meleg az idő. Az Amazonas-medencében mindennaposak az esőzések, de a legszárazabb időszak június és szeptember közötti hónapok. A partvidéken és az Andok nyugati oldalán a meleg hónapok decembertől márciusig tartanak. Ebben az időben a hőmérséklet körülbelül (25 ° C) állandó napsütés mellett. Az év többi hónapjában azonban leszáll az úgynevezett garúa, a parti köd.
  Időeltolódás: Magyarországhoz képest nyáron -7 óra, télen -6 óra az időeltolódás.
  Közbiztonság: a biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani: fokozottan ügyeljünk értéktárgyainkra a zsúfolt helyeken,  ne hordjunk sok készpénzt, nem javasolt a drága órák, ékszerek viselése. Javasolt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) a széfben tárolni. Perura – más dél-amerikai államokhoz hasonlóan – jellemzőek a nagy jövedelmi különbségek, az ebből adódóan is polarizált társadalom, a személyautók, kisbuszok okozta forgalomtorlódás és a latinos közlekedési kultúra. Kellő körültekintéssel, előzetes tájékozódással és megfelelő tervezéssel azonban a kockázat minimálisra csökkenthető.
  Közlekedés: Peruban a közlekedési morál jelentősen eltér az európaitól. A városokban való közlekedéshez ajánlott a szállodai taxikat, vagy a regisztrált taxiszolgáltatókat (pl. Beat, Cabify) igénybe venni. Célszerű indulás előtt tisztában lennünk az útvonallal. Nem ritka a forgalmi dugó, a sávok többszörösen telítettek, így a közlekedés, transzferek több időt vehetnek igénybe.
  A nagy távolságok miatt a legkényelmesebb a belföldi légi járatokkal utazni ( pl. Avianca, Peruvian, LATAM). Távolsági buszos utazásnál a Cruz del Sur, Oltursa buszjáratait ajánlott igénybe venni. Buszon utazva mindig legyen nálunk az útlevelünk, mivel a rendőrség gyakran tart igazoltatást.
  Orvosi ellátás: a perui egészségügyi ellátás színvonala és elérhetősége változó. A megfelelő szintű ellátást nyújtó, többnyire magántulajdonban lévő egészségügyi intézmények, valamint a nehezebben megközelíthető helyeken sürgősségi ellátást nyújtó intézmények szolgáltatásai az árszínvonalukat tekintve is átlag felettiek. Célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni.
  Higiénia és egészség: kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Csapvizet, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint bizalmatlanságot keltő ételeket inkább ne fogyasszunk! A palackozott víz fogyasztása javasolt.
  Friss zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket jól mossuk meg palackos vízzel, vagy az erre a célra való fertőtlenítőszerrel. Az egyenlítőhöz való közelség miatt az UV-index a nagyon magas (8-9-10) és az extrém (11+) határértékek között mozog, ezért az UV-sugárzás káros hatásai elleni védelem még a felhősnek tűnő időben is javasolt.
  Oltás: kötelező védőoltás nincs, azonban az ajánlott védőoltások közül a konkrét úti célnak megfelelőt célszerű felvenni (pl. esőerdei túra esetén sárgaláz elleni oltás, maláriatabletta). A Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont (Budapesten, a Gyáli úton található, honlapcímük http://www.oek.hu/) meg tudja adni a szükséges információkat.
  Étkezés: Latin-Amerika egyik legjobb konyhája a perui. Alapja a hal és tengeri herkentyű, köretként a sokféle burgonya és a kukorica. Ha igazi perui ízekre vágyunk, üljünk be egy cebicheríába. Az ország nagy területéből adódóan a perui ízek nagyon változatosak. A tengerparton a tenger gyümölcseit készítik remekül, az Andok fennsíkjain pedig az inka sülteket érdemes megkóstolni. Mintegy 4000 burgonyafajta terem az Andokban, ezért szinte nincs is olyan étel, amibe ne kerülne valamilyen formában. A tengerimalac évezredek óta a perui gasztronómia része, így ne lepődjünk meg a nyárson ropogósra sütött tengerimalacok látványától.
  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

  • Ceviche - friss nyers halszeletek citromlében marinálva, általában édesburgonyával és főtt kukoricával tálalják. 
  • Sánguche – húsos szendvics
  • Apí – lila kukoricából készített leves
  • Causa - sárga krumplipüré-gombóc, töltve csirkével, tonhallal vagy tojással, hidegen tálalva olajbogyóval
  • Anticuchos – nyárson sütött marhaszív
  • Ocopa – főtt burgonya sajt-és dió mártással
  • Rocoto relleno – töltött paprika
  • Korianderes kacsa
  • Pisco – perui szőlőből készült pálinka
  • Chicha - sötétpiros színű kukoricából készült alkoholos ital

  Borravaló: a borravaló Peruban elvárt. Az idegenvezetőnek 10%, az éttermekben 10-15% borravalót szokás hagyni. A taxisofőröknek elegendő, ha felkerekítjük az összeget.
  Konnektor: amerikai típusú konnektorok (két lapos villa).