Ausztrália és Óceánia |

Ausztrália


Az egyik legnagyobb ország és legkisebb kontinens egyben. Számos kulturális és természeti világörökséggel rendelkezik, melyek közül az egyik legismertebb a Nagy Korallzátony. Ezen kívül számtalan nemzeti parkja őrzi a természeti értékeit a kontinensnek – például a Kakadu Nemzeti Park, a Cape Tribulation Nemzeti Park, vagy a Yarra Ranges Nemzeti Park. Az ausztrálok laza, sportos életstílusa, a természeti környezet sajátosságai, az egyedi állatvilág és hangulat mind Ausztrália vonzeröjéhez tartoznak hozzá.
Terület: 7 741 220 km² (kb. 85 Magyarország férne el benne).

Népesség: 23,6 millió fő.

Államforma: szövetségi köztársaság (a Brit Nemzetközösség tagja).

Főváros: Canberra (381 ezer lakossal).

Országhívószám: +61.

Pénznem: ausztrál dollár (AUD). 1 AUD = 207 Forint (2017. szeptember).

Hivatalos nyelv: angol.

Beszélt nyelvek: angol.

 

Beutazási feltételek: útlevéllel. Vízum kiváltása szükséges, online felületen keresztül igényelhető, a jóváhagyás napjától számítva 1 évig érvényes. A 3 hónapos turista vízum kiváltása ingyenes (a 6 és 12 hónapos vízum 130AUD). A turista vízum kiállítása 2-10 napot vesz igénybe.

Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 17 Beale Crescent, DEAKIN, ACT 2600, Telefon: 00-61/2-6282-3226.

Éghajlat: amikor nálunk nyár van, Ausztráliában tél és fordítva. A tél azonban nem olyan hideg és a nyár sem olyan meleg, mint itthon. A tél hasonló a hazai októberhez és a hó sem jellemző. A tavasz hasonló a hazai május végéhez, június elejéhez, valamint az ősz az itthoni nyár végéhez hasonlít.

Időeltolódás: Nyugat-Ausztráliába +7 óra az eltérés, míg Dél-Ausztráliában +8:30 az eltérés a hazaihoz képest.

Közbiztonság: jó – a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Közlekedés: jó a belső légi közlekedés, a Qantas az ország nemzeti légitársasága. A közúti közlekedés BALOLDALI.

Orvosi ellátás: jó. A csapvíz iható. Baleset-és betegségbiztosítás kötése javasolt.

Szállás: a helyi, független intézmény dönt a szálláshelyek kategóriába sorolásáról, a felszereltség és a szolgáltatások alapján. Ausztráliában is 1-5 csillagos besorolású szálláshelyek léteznek. 1*: egyszerű, alapvető felszereltség, 2*: egyszerűek, de kényelmesebbek, 3*: átlagos szabványszint. 4*: igazán jók, kényelmesek, 5*: más nemzetközi szabványoknak is megfelelnek. A legtöbb szálloda légkondicionálóval felszerelt, a szobák saját fürdőszobával, rendelkeznek, általában zuhanyzóval felszereltek. Családosok és üzletemberek kedvelt szálláshelye az apartmanhotel, de motelek és Bed&Breakfast jellegű szálláshelyek is megtalálhatók Ausztráliában.

Gasztronómia: az európaiak számára idegen. Helyi különlegességek közül kipróbálható a krokodilhús, a pácolt emu, a kengurufarok leves, vagy a grillezett kenguru. Az ázsiai konyha jellemzői egyre jobban tetten érhetők Ausztráliában.