Ausztrália és Óceánia |

Francia Polinézia


A hat szigetcsoportból (Marquises, Tuamotu, Vent, Sous-le Vent, Gambier és Australes) álló Francia Polinézia igazán különleges élményt nyújt az oda látogatónak. A világ egyik legszebb helyeként számon tartott Francia Polinézia legismertebb helyei közé tartozik Tahiti szigete (mely egyben a szigetvilág legnagyobb szigete) és Bora Bora. Mindezek mellett Moorea szigete is megér egy kirándulást. A gyönyörű tengerparttal, változatos tájképpel rendelkező szigetek egy életre szóló élménnyel teszik gazdagabbá az embert.


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak  Miért érdemes Francia Polinézia területre látogatni? 

  • Igazi egzotikus helyszín a világ egyik távoli szegletében, a Csendes-óceán közepén. Fehér-, rózsaszín- és fehérhomokos tengerpartok, vulkanikus hegycsúcsok, türkizkék lagúnák, ezerszínű korallzátonyok, sűrű esőerdők, vízesések, csodálatos naplementék varázsolják ígéret földjévé a szigetvilágot.
  • Bár nehéz elhinni, de sokak szerint Francia Polinézia még szebb a tengerszint alatt. A világ legszebb merülőhelyei között tartják számon Rangiroa szigetét. Rangiroa a világ egyik legnagyobb korallzátonya és a legnagyobb atoll a Tuamotu-szigetcsoportban Rangiroa a lagúna áttetsző kék vize és népes tengeri élővilága miatt az egyik legnépszerűbb helyszín a búvárkodáshoz. Népszerű búvárterep még a Kék Lagúna és a Tiputa-átjáró.
  • Csodálatos természeti környezete, strandjai, világszínvonalú üdülőhelyei igazi paradicsom a párok számára. Egy vízfeletti bungaló minden nászutas álma. 
  • Szinte egész évben változatlan a levegő és a víz hőmérséklete. A tenger hőmérséklete egész évben kellemes.
  • Tökéletes hely a különféle vízi sportok és tevékenységek kipróbálására. A kite szörfözés, a parasailing, a jet-ski, a búvárkodás, a kajakozás és a stand-up paddle board (SUP), mind nagyon népszerűek és elérhetők az üdülőhelyeken. Akik igazán különleges programra vágynak, úszhatnak cápákkal, mantákkal és rájákkal is. De merülhetünk tengeralattjáróval, vagy kirándulhatunk üvegfenekű hajóval. 
  • Nemcsak a természeti környezet a lenyűgöző, de a szigeteknek színes és gazdag kultúrája és történelme van. A kirándulások során élvezhetjük a helyiek tradicionális polinéz zene- és táncbemutatóját, kézműveskedhetünk vagy részt vehetünk polinéz főzőtanfolyamon. 
  • Ha elutazunk Francia Polinéziába, érdemes nem csak egy szigetet felkeresni, hanem körútban gondolkodni. Ismerjünk meg a világ leggyönyörűbb szigetei közül egyből négyet! Mooreát, Bora Borát, Rangiroát és Tahitit - mind a négy más szépségeket és más élményeket nyújt.


  TOP 10 látnivaló Francia Polinéziában (forrás: Tripadvisor):

  • Matira Beach, Bora Bora
  • Belvedere-kilátó, Moorea
  • Fautaua-vízesés, Tahiti
  • Otemanu hegy, Bora Bora
  • Point Venus félsziget, Tahiti
  • Lagoonarium, Bora Bora
  • Maraa Grotto, Tahiti
  • Turtle Centre, Bora Bora
  • Tiki Falu Kulturális Központ, Moorea
  • Temae Beach, Moorea
    

  UNESCO világörökségi értékek Francia Polinézia területen:

  • Marae Taputapuātea


  Terület: 4 167 km² (22-szer kisebb. mint Magyarország).
  Népesség: 199 000 fő.
  Államforma: a francia köztársaság része.
  Főváros: Papeete (Tahiti szigetén, 25 ezer lakos, Budapesttől 16 543 kilométerre).
  Országhívószám: +689.
  Pénznem: csendes-óceáni frank (CFP), 1 CFP = 3 forint (2021. április). Az aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelv: francia, polinéz.
  Beszélt nyelvek: francia polinéz.
   

  Árak: a váltási árfolyam mindenhol megegyezik, a valuták közül az EUR-t és az USD-t váltják a legkedvezőbben. A főbb hitelkártyákat a főbb szigetek legtöbb szállodájában, üzletében és éttermében elfogadják, de nem mindig fogadják el a piacokon, a kisebb üzletekben és a kevésbé látogatott szigeteken. Érkezéskor a tahiti repülőtéren mindenképpen érdemes helyi frankot váltani. Pénzváltásra a repülőtéren kívül hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban vagy bankokban van lehetőség. Pénzkiadó automaták kizárólag a nagyobb szigeteken (Tahiti, Moorea, Bora Bora) találhatók.
  Egy főétel kedvező árú étteremben 1750 frank, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 4950 frank, egy korsó helyi csapolt sört 650 frank, egy üveg import sör 300 frank, egy kapucsínót 350, egy üveg vizet 120, egy üdítőt 210 frankért kaphatunk étteremben. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 250 frank, taxizni 130 frankért tudunk kilóméterenként.
  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel lehet beutazni. 30 napot meg nem haladó, turista célú beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges.
  Diplomáciai képviselet: a párizsi nagykövetség és konzuli hivatal látja el.

  • Nagykövetség: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris, Telefon: Magyarországról 0033/1-45-00-94-97, 0033/1-45-00-94-95, Franciaországból: 01-45-00-94-97, 01-45-00-94-95
  • Konzuli hivatal: 7, Square Vergennes, 75015 Paris, Telefon: Magyarországról: 0033/1-56-81-02-30, Franciaországból: 01-56-81-02-30.

  Éghajlat: nedves trópusi klíma, egész évben meleg van, ugyanakkor két évszakot meg lehet különböztetni. Francia Polinézia éghajlata novembertől áprilisig meleg és párás, májustól októberig hűvös és száraz.
  A forró, de nedvesebb időszak novembertől márciusig tart, ekkor a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 31 Celsius fok között mozog, míg az átlagos minimum hőmérséklet 22-23 Celsius fok. A levegő páratartalma ilyenkor 80 százalék körüli. Ebben az időben nagyobb esőzésekre kell számítani.
  Áprilistól, májustól októberig hűvösebb, szárazabb a klíma. Utóbbi időszakban az átlagos minimális hőmérséklet 20-22 Celsius fok között mozog, míg az átlagos maximális hőmérséklet 28-29 Celsius fok.
  Mikor utazzunk? általánosságban elmondható, hogy a legjobb időszak az utazáshoz a június és augusztus közötti időszak. Francia Polinézia egész évben látogatható, de novembertől áprilisig a trópusi záporok gyakoribbak, mint az év többi szakában. A legesősebb hónapok a december és a január. Az óceán vízének hőmérséklete egész évben 25-30 fok közötti, azaz tökéletes a fürdésre és a búvárkodásra.
  Időeltolódás: +12 óra a nyári, +11 óra a magyarországi téli időszámítás idején.
  Közbiztonság: jónak mondható, a szokásos elővigyázatosságra van szükség. Az úti okmányokra fokozottan kell ügyelni, valamint minél kevesebb készpénzt érdemes magunknál hordani.
  Közlekedés: Francia Polinéziában 53 repülőtér található, ebből 46 van aszfaltozva. Az egyetlen nemzetközi repülőtér a szigeteken a Faaa Nemzetközi Repülőtér. Minden egyes szigetnek van saját repülőtere, amelyről el lehet jutni a többi szigetre. Az Air Tahiti a fő légitársaság, amely a szigetek között közlekedik. A repülési idő Tahiti és Bora Bora között 45 perc, Tahiti és Huahine között 35 perc, Huahine és Bora Bora között 20 perc. A repülőn kívül hajóval is megközelíthetők a szigetek.
  Orvosi ellátás: célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni. A csapvíz fogyasztása nem javasolt, ez alól kivételt képez a tahiti szállodai vízhálózat. Kötelező védőoltás nincs, ajánlott egyéni oltásokról a Nemzetközi Oltóközpontnál tájékozódhatunk. Érdemes szúnyogriasztóval, magas faktorszámú napvédő krémmel, és gumitalpú úszócipővel készülni.
  Szállás: főként magas kategóriájú szállodák állnak a látogatók rendelkezésére. Francia Polinézia főként luxusszállásairól híresült el, ikonikus szálláshelyei a víz alatti bungalók, de a  kertre néző bungalók is felejthetetlen élményt ígérnek. Aki egyszerűbb szállástípusra vágyik, családi panziókban is megszállhat.