Ausztrália és Óceánia |

Új-Zéland


Új-Zéland, mely közel akkora, mint Anglia, különleges élményt nyújt a látogatók számára a maga nyugodt, barátságos és varázslatos hangulatával. Méltán híres életstílusáról és természeti szépségeiről. Számos természeti jelenség tanúi lehetnek az országba látogatók: hófedte hegycsúcsok, tavak, vulkánok, gleccserek és fjordok is tarkítják a tájakat.

 


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak  Terület: 268 ezer km² (Magyarország területének közel háromszorosa).
  Népesség: 4,4 millió fő.
  Államforma: alkotmányos monarchia.
  Főváros: Wellington (200 ezer fő, 18 000 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +64.
  Pénznem: új-zélandi dollár (NZD), 1 USD = 1,3 NZD. 1 NZD = 210 forint (2021.január). Az aktuális árfolyam itt található.       
  Hivatalos nyelv: angol, maori.
  Beszélt nyelvek: angol, maori.

   

  Beutazási feltételek: Új-Zélandra  beutazási engedélyt kell igényelni online (NZeTA), díja 47 NZD. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.

  Diplomáciai képviselet:

  Konzuli hivatal: 101 Lambton Quay, Level 6, Wellington 6011
  P.O. Box 697, Wellington 6140, Telefon: 0064-274349652.

  Tiszteletbeli konzul: Level 4, Cathedral House 48-52 Wyndham Street Auckland Central 1010, Telefon: 0064-21-545205. A tiszteletbeli konzul Szabó Miklós, email címe: miklos.szabo@xtra.co.nz.
  Éghajlat: az évszakok az európaihoz képest fordítottak. A tavasz szeptembertől novemberig tart, a nyár december és február közé esik, az ősz márciustól májusig tart, míg a tél július és augusztus között zajlik.
  Időeltolódás: +10-12 óra az itthoni időhöz képest.
  Közbiztonság: nagyon jó – a szokásos elővigyázatosság szükséges.
  Közlekedés: BALOLDALI. Az utak jó minőségűek, gépkocsi bérlésére több formában van lehetőség.
  Orvosi ellátás: jó egészségügyi körülményekkel rendelkező ország. Védőoltás nem szükséges, de baleset- és betegségbiztosítás kötése javasolt a magas egészségügyi költségekre való tekintettel. A csapvíz iható.
  Gasztronómia: hasonlóságok fedezhetők fel az angol konyhával. A húsételek közül népszerűek a bárányból, sertésből és szarvasból készült ételek, valamint a halak és tengeri ínyencségek.
  Árak NZD-ben: Egy főétel kedvező árú étteremben 20 dollár, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 85 dollár, egy szendvics 12 dollár, egy korsó helyi csapolt sört 9, egy üveg import sört 9, egy kapucsínót 4,6, egy üveg vizet 2,9, egy üdítőt 3,3 dollárért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 2,6 dollár 1 liter tej, 2,3 dollár fél kg kenyér, 3,6 dollár 1 kg alma, 2,9 dollár 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 1,9 dollár, egy üveg sör 5 dollár, egy üveg bor 15 dollár. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 3,5 dollár, taxizni 2,8 dollárért tudunk kilóméterenként.