Ázsia |

Bhután


A Himalája szívében fekvő bhutáni királyság a világ egyik utolsó, a külvilágtól majdnem teljesen elzárt országa, ahol szinte érintetlenül őrződtek meg az évezredes hagyományok. A mintegy fél magyarországnyi (47 000 km²), de mindössze 670 ezres lakosságú állam a Sárkány országaként is ismert. A modern élet vívmányai még alig érték el az országot, a 7000 méternél is magasabb hegyek között pedig nagy múltú kolostorok rejtőznek. Bhután csak 1974-ben nyílt meg a turizmus számára, és ma is csak kevés kivételezett utazó juthat el ebbe a fantasztikus országba.


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Bhutánba látogatni?

   • Bhután egy kicsi, varázslatos ország a Himalája szívében. Nagyon kevés a népessége, kb. 700 000 fő.
   • Használjuk ki, hogy Bhutánba még nem tört be a digitális forradalom, hiszen itthoni telefonjainkat nem tudjuk ott használni. Élvezzük ki, hogy a természet lágy ölén, a buddhista atmoszférát megtapasztalva utazhatjuk körbe ezt a távol-keleti országot.
   • Számtalan kolostort, templomot látogathatunk meg, melyek közül a leghíresebb és a világon az egyik legelzártabb az úgynevezett Tigris fészke kolostor, amely a Paro-völgyében található.


   Látnivalók Bhutánban:

   1. Thimpu, a főváros
   2. Paro-völgy
   3. Paro: Bhután Nemzeti Múzeum
   4. Taktsang-kolostor, vagyis a Tigris fészke kolostor
   5. Számtalan templom, kolostor és dzong
   6. Dochula-hágó
     

   Terület: 38 394 km² (Magyarország területének kb. 41 %-a).
   Népesség: kb. 754 ezer (Magyarországénak kb. 7 %-a).
   Államforma: alkotmányos monarchia.
   Főváros: Thimphu (népessége kb. 115 ezer, 6370 kilométerre Budapesttől).
   Országhívószám: +975.
   Pénznem: bhutáni ngultrum (BTN), váltópénze a chhertum (1 ngultrum = 100 chhertum). 1 ngultrum = 4 forint (2019. október). Az aktuális árfolyam itt található.
   Csak helyben váltható, leginkább dollár ellenében. Bankkártyát csak nagyon kevés helyen fogadnak el.
   Hivatalos nyelv: dzongkha.
   Beszélt nyelvek: dzongkha, angol (nagyon sokan beszélik).


   Árak: a csomagtúrák ára minden jelentős költséget (szállás, teljes ellátás, transzferek, belépők, kirándulások, idegenvezetés) tartalmazzák, helyben csak az italfogyasztást (üdítők kb. 200 Ft, sör kb. 400 Ft) és az esetleges ajándékvásárlást kell fizetnünk.
   Beutazási feltételek: magyar állampolgárok csak utazási irodán keresztül intézett vízum bírtokában utazhatnak be. Az útlevélnek az érkezéstől számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
   Diplomáciai képviselet: a legközelebbi magyar konzulátus az indiai Újdelhiben található, címe: 2/50-M Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi - 110-021., Telefon: 00-91-11/2688-1135.
   Éghajlat: az ország középső részében (Paro és Thimpu környéke) szeptembertől májusig, beleértve a téli időszakot is, napközben kellemesen meleg napsütésre, éjszaka csípős hidegre számíthatunk. Júniustól augusztusig a monszun alatt meleg, csapadékos idő van. Dél-Bhutánban trópusi, északon magashegységi klíma uralkodik.
   Mikor érdemes Bhutánba látogatni? A legideálisabb időjárás a Bhutánba való látogatáshoz szeptember-november és március-május közé tehető. A monszun által veszélyeztetett időszak június-augusztus között van. Az úgynevezett Thimphu Tshechu, amely egy évente megrendezett vallási fesztivál, minden ősszel kerül megrendezésre.
   Időeltolódás: a téli időszámítás alatt +5, a nyári időszámítás alatt +4 óra (pl. amikor Budapesten nyáron dél van, Timpuban délután 5, illetve 4 óra).
   Közbiztonság: kiemelkedően jó, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
   Közlekedés: BALOLDALI. Az utak szerpentínesek, ezért általában csak lassan lehet haladni. Autóbérlésre nincsen lehetőség, minden transzfer a helyi utazási iroda szervezésében, jellemzően kisbusszal történik. Szárazföldön csak India felől lehet belépni, de ez időigényes és körülményes.
   Orvosi ellátás: semmilyen oltásra nincsen szükség. A magassági betegség Paróban és Thimpuban normál egészségi állapotú személyeknél még nem jelentkezik. Az egészségügyi ellátás nem magas szintű, de ingyenes. Érdemes utasbiztosítást kötni.
   Szállások: a szállodák nagy része középkategóriának felel meg. Gyakran előfordulhat, hogy a szállodák kívülről elegánsabbnak néznek ki, a szobák berendezése viszont egyszerű. A szobákhoz mindig tartozik saját fürdőszoba.
   Gasztronómia: a bhutáni konyha jellemző alapanyaga a chili, mely majd minden ételben megtalálható. Egyik legnépszerűbb ételük, az ema datse is zöld chiliből készül. Természetesen itt is kihagyhatatlan a konyhából a rizs, melyből inkább a dió ízű, vörös változatot kedvelik. A magashegyvidéki területeken a búza fontos alapanyag. Húst nem fogyasztanak.
   Ételek, amelyeket érdemes kipróbálni Bhutánban:

   • Ema Datshi: Bhután egyik nemzeti étele, amelyet chili paprikából és sajtból készítenek. Többfajta chilit is használhatnak az elkészítésekor, pl. zöld, vörös vagy fehér chilit is, amelyet vagy szárítva vagy frissen raknak az ételbe. A sajt, amely szintén belekerül az ételbe, házi készítésű jaktejből készül.
   • Momos: egyfajta gőzölt/sült gombóc, amelyet valamilyen mártással tálalnak (paradicsomból készült).
   • Vörösrizs
   • Jasha Maru: bhutáni „csirkepörkölt”, vagy currys csirke.
   • Ara likőr: hagyományos alkoholos ital Bhutánban. Rizsből, kukoricából, kölesből, búzából készül, desztillálják vagy fermentálják.
   • Vaj tea, vagy más néven „po cha”: hagyományosan tealevélből, jak vajból, vízből és sóból készülő tradicionális ital.
   • Tsheringma gyógytea

   Turista etikett: ha le szeretnénk fényképezni egy helybélit, akkor előtte mindenképpen engedélyt kell kérni tőle. Az öltözködés tekintetében a lenge öltözék nem illendő, öltözzünk visszafogottan. A templomokba csak engedéllyel, a vezető kíséretében szabad belépni a lábbelit levéve valamint, ha elhagyjuk a templomot szokás kisebb adományt hagyni. A bal kezet tisztátalannak tekintik a helyiek, ezért jobb kezünket használjuk, ha átadunk, vagy átveszünk valamit tőlük.
   A tavakat szent helyként tisztelik, ezért ne ússzunk/fürdőzzünk bennük, illetve semmit se dobjunk bele.

   Hasznos kifejezések dzongkha-iul:

   • Hello – koo-zoo-zahng-po-lah
   • Viszlát (ha elmegyünk) – layg-shaym-bay-shoog
   • Viszlát (ha maradunk) – layg-shaym-bay joh-ayn
   • Köszönöm – kah-din-chay-lah
   • Nem, köszönöm – mih-joo
   • Igen – ihng
   • Nem – may