Ázsia |

Burma (Myanmar)


Burma (Myanmar) olyan élményt kínál, mint talán egy másik ország sem. Látnivalói világviszonylatban is lenyűgözőek: a 2500 éves, 99 méter magas, színarannyal borított, több száz kisebb pagoda által körbevett rangúni Shwezigon pagoda a legszentebb helyek egyike; az Inle tó cölöpökre épült falvaival vagy Ngapali érintetlen, pálmafás-homokos partjaival mind-mind olyan, amelyet látni kell az életben. A burmaiak természetesen kedvesek, az országban jó a közbiztonság, nincsen szükség sem oltásra, sem más hasonlóra. Fedezzék fel velünk ezt a különleges országot - életük egyik legszebb élménye lesz!


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Burmába/Mianmarba látogatni?

   • Bagan őskori városa, amely a 9-13. század között a Pagan Királyság fővárosa volt. A városban 2724 templom, sztúpa és pagoda található, melyeket a 11-13. század közötti időszakban építettek.
   • Mandalay, korábban Burma fővárosa volt, valamint jelenleg a második legnagyobb város. A modern városok között tartják számon, ahol a legtöbb burmai buddhista szerzetes él. Ne hagyjuk ki a központban lévő királyi palota megismerését.
   • Érdemes meglátogatni a Bengáli-öbölben lévő, több mint 3 kilométer hosszú, csodás tengerpartot, a Ngapali Beachet. Ez főként azoknak kedvez, akik nyugodtan szeretnék élvezni a napsütést, valamint a tengerpartot.
   • Az ország legnagyobb városa, Yangon, mely korábban szintén főváros volt. Itt található a híres Shwegadon palota, amely több tonna színarannyal van bevonva. Kivételes kidolgozottsággal lett megtervezve a különleges sztúpa és a környező épületek.
   • Az Inle-tó 985 méter magasan található, 22 km hosszú és 11 km széles. Számtalan érdekessége között található a 100 kolostor, 1000 sztúpa, lebegő kertek és a különböző mesterségek műhelyei. Érdemes a tavat motoros kenuval felfedezni. A falvak cölöpökre épült faházakból állnak, ahol a kerteket is csak kenuval lehet megközelíteni.
     

   Látnivalók Burmában:

   1. Shwedagon Pagoda, Yangon (Rangun)
   2. Bagan Temples, Bagan
   3. Inle Lake, Nyaungshwe
   4. Ngapali Beach, Ngapali
   5. Ananda Temple, Bagan
   6. Indein Village, Taunggyi
   7. Kakku Pagodas, Taunggyi
   8. Sulamani Guphaya Temple, Bagan


   UNESCO által védett értékek Burmában:

   • Pyu-városok: Beikthano-Myo, Halin, Tharay-Khit-taya (Sri Ksetra) (kulturális/2014)


   Terület: 676 578 km² (Magyarország területének több mint hétszerese).
   Népesség: kb. 51,4 millió (Magyarországénak több mint ötszöröse).
   Államforma: köztársaság.
   Főváros: Nepjida (Naypyidaw, népesség 1 millió fő, 7400 kilométerre Budapesttől).
   Országhívószám: +95.
   Pénznem: mianmari kjap (MMK), váltópénze a pja (1 kjap = 100 pja). 100 MMK = 22 forint (2021. január). Az aktuális árfolyam itt található.
   A feketepiaci árfolyam jelentősen eltér a hivatalostól. Érdemes dollárt vinni, és helyben váltani.
   Hivatalos nyelv: burmai.
   Beszélt nyelvek: burmai, kisebbségek nyelvei, angol (sokan beszélik).

   Árak: a helyben fizetendő árak (éttermek, vásárlás) alacsonyak. Egy főétel kedvező árú étteremben 2,3 dollár, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 15 dollár, egy szendvics 4 dollár, egy korsó helyi csapolt sört 1,2, egy üveg import sört 1,5, egy kapucsínót 2, egy üveg vizet 0,5, egy üdítőt  0,5 dollárért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 1,4 dollár 1 liter tej, 1,4 dollár fél kg kenyér, 2,3 dollár 1 kg alma, 2 dollár 1 kg banán. 0,7 dollár 1,5 liter palackozott ásványvíz , 2,2 dollár egy üveg sör , 10 dollár egy üveg bor . Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 0,2 dollár, taxizni 0,7 dollárért tudunk kilóméterenként.
   Beutazási feltételek: még 6 hónapig érvényes útlevéllel, valamint a vízumhoz szükséges meghívólevelet irodánk intézi. Magát a vízumot érkezéskor, a repülőtéren lehet felvenni. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
   Diplomáciai képviselet: a tiszteletbeli konzul Ms. Tint Tint Lwin; címe: 402/B6 4th Lane Mindama Street ShwekabarHousing,MayangoneTownship,Yangon,e-maicíme: honoraryconsulate.MM@tinttintmyanmar.com, Felügyelő képviselet: Bangkok, No. 84, 6th Floor, Pan Hlaing street, Saung Chaung township Yangon, Myanmar, Telefon: 00-95/9 510 2104, 9 863 2277.
   Éghajlat: az ország éghajlatát a monszun határozza meg. A monszun ideje alatt (májustól októberig) az árvízek jellemzőek. A Mianmarba való utazást érdemes a novembertől március közepéig terjedő időszakra időzíteni.
   Mikor érdemes Burmába látogatni? A legideálisabb időjárás november és február között tapasztalható, ha Burmába szeretnénk látogatni. A közbenső évszak, vagyis az elő- és utószezon közötti időszak, április és június között tapasztalható, valamint októberben.
   Időeltolódás: a téli időszámítás alatt +5,5, a nyári időszámítás alatt +4,5 óra (pl. amikor Budapesten nyáron dél van, Mianmarban délután fél 5).
   Közbiztonság: jó, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
   Közlekedés: jobb oldali. A városok között az utazás európai gyártmányú repülőgépekkel, helyi légitársaságokkal történik.
   Orvosi ellátás: kötelező oltás nincs. Az egészségügyi ellátás alacsony szintű. Érdemes megfelelő biztosítással rendelkezni, illetve baj esetén magánkórházhoz fordulni.
   Szállások: a szállodák színvonala nem kiemelkedő, de megfelelő.
   Gasztronómia: az Indiára jellemző ízek felfedezhetők a myanmari konyhában is, melyek közül a legjellemzőbb a curry. Hagyományos burmai étel a mohinga leves, mellyel az országba érkező turisták mindenhol találkozhatnak. Érdemes friss, szeletelt gyümölcsöket fogyasztani, mint a mangó vagy banán. A rizs minden burmai étel tartozéka.
   Ételek, amelyeket érdemes kipróbálni Burmában:

   • Mohinga tészta: Burma nemzeti étele, rizstésztából készült halleves.
   • Tealevél saláta: Burma egyike azon országoknak, ahol a teát nem csak italként fogyasztják, hanem a tealeveleket meg is eszik, például salátaként.
   • Burmai curry
   • Nangyi Thoke tészta
   • Sütőtök
   • Kókuszcukor
   • Falooda puding: nagyon népszerű hideg desszert, amelyet hagyományosan rózsaszirupból, cérnametéltből, bazsalikom magból és cukorkából készítenek tejjel felöntve. Gyakran egy gombóc fagyit is raknak a tetejére.
   • Burmai tea

   Turista etikett:

   • Étkezések előtt mossuk meg a kezünket. Ezen kívül étkezés közben a jobb kezünket használjuk. Ha evőeszközt használunk, akkor a kanalat tartsuk a jobb kezünkben, a villát a balban és a kettőt együtt használjuk. Elsőként a legidősebb, legtiszteltebb vendéget szolgálják ki az asztalnál. Ne hagyjuk, hogy a szervírozó kanál a tányérunkhoz érjen.
   • A borravalót illetően maximum 10% borravalót hagyjunk az étteremben, a bártendereknek pedig nem szokás borravalót hagyni. Az idegenvezetőnek 5000 mianmari kjapot illik hagyni naponta. A csomagcipelésért 500 kjapot szokás hagyni. A taxisoknak nem szükséges borravalót adni.
   • Az öltözködésünkre főleg a templomokba, pagodákba és monostorokba való látogatáskor ügyeljünk. Igyekezzünk konzervatívan öltözködni, viseljünk hosszú ujjú nadrágot és felsőt.
   • Burmába, ha valaki máshoz megyünk látogatóba, valamint étterembe, vagy vallásos helyre látogatunk, akkor vegyük le a cipőnket, illetve a zoknit is.

   Hasznos kifejezések burmaiul:

   • Hello - MEEN-gah-lah-bah
   • Viszlát - THWA may na
   • Köszönöm – JAY-zoo tin BAH-day
   • Szívesen – YAH-bah-day
   • Angol? – EEN-glish
   • Igen – HOH-kay
   • Nem – ma-HO-bu