Ázsia |

Észak-Korea


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Észak-Koreába utazni:

   • Nincs még egy ilyen hely a világon, olyat láthatunk, amit korábban nem tapasztaltunk. Látogassunk el a világ legelszigeteltebb országába, ahol az internet és a XXI. század eszközeinek nagy része ismeretlen, és milliók élnek egy teljesen átfogó személyi kultusz árnyékában.
   • Látogatás során olyan érzés foghat el minket, mintha időben utaznánk. Mindentől, amit látunk, vagy ahova megyünk - akár a helyiek öltözködése, akár a főváros kinézete - olyan érzésünk lesz, mintha a 70’es években ragadtunk volna. Nem fogunk látni semmilyen világító óriásplakátot, gyorséttermi láncot, utcai árust, graffitit vagy túlzsúfolt utat.
   • Tekintsük meg a világ legmagasabb befejezetlen épületét, a Ryugyong Hotelt. Az építés eredetileg 1987-ben kezdődött és 1989-ben nyílt meg a Világ Ifjúsági Játékok számára. A projektet a Szovjetunió finanszírozta, majd vele együtt az ambiciózus projekt is összeomlott. A szerkezet 2008-ig befejezetlen volt, amikor egy egyiptomi cég befejezte a külsejét. A belső tér a mai napig befejezetlen és kihasználatlan.
   • Utazzunk a világ legmélyebb metrórendszerében, amely 120 méter mélyen halad a felszín alatt. A metrórendszer 1973-ban kezdte el működését, és 43 év alatt semmi sem változott. Ez azonban nem azt jelenti, hogy rossz állapotban lenne, a megállók gyönyörűek, kristálycsillárokkal, mozaikképekkel és drága kőburkolatokkal.
   • Érdekes látnivalók, a főváros központjában rengeteg műemlék, lenyűgöző épület és múzeum van. A hétköznapi élet elemei, mint egy áruház, helyi park, vagy metró vonal meglátogatása is egészen különleges élmény.
   • Észak-Koreában a kulturális látnivalók mellett kirándulni is indulhatunk, ugyanis az országban bőven találunk természeti szépséget is. A legnépszerűbb kiránduló hely a  Mjohjang hegy, ahol számos festői túraútvonal közül válogathatunk. A látványos sziklák veszélyeztetett növény- és állatfajoknak adnak otthont. Legmagasabb pontja az 1909 méteres Piro Peak, ahol páratlan kilátás tárul elénk. Emellett  itt láthatjuk a Nemzetközi Barátság Kiállítást is.
   • Ellátogathatunk a világ legfelfegyverzettebb és legvédettebb zónájába, a Koreát kettészelő demilitarizált övezetbe. 
   • Érdemes Észak-Koreába a fesztiválok, nemzeti ünnepek idején látogatni. A legnagyobb esemény a két hónapon át tartó Tömegjátékok, több ezer ember által előadott gimnasztikai és táncos produkciókkal, valamint a Sárkányhajó fesztivál június elején. Május elseje, a munka ünnepe Észak-Koreában is ünnepnap, ilyenkor katonai felvonulásokat láthatunk, és megtapasztalhatunk egy tömegtáncot. A tánc ezreket mozgat meg, és mi is becsatlakozhatunk. Ez a legjobb módja annak, hogy kapcsolatba lépjünk a helyiekkel, és megtanuljunk új tánclépéseket.

     

   A legnépszerűbb látnivalók Észak-Koreában (forrás: Tripadvisor): 

   1. Phenjani metró
   2. Dzsucse torony, Phenjan
   3. Anyaföld Győzelmes Felszabadító Háborújának Múzeuma, Phenjan
   4. Demilitarizált övezet
   5. Nemzetközi Barátság Kiállítás
   6. Kim Ir Szen és Kim Dzsongil szobrai, Phenjan
   7. Diadalív, Phenjan
   8. Arch of Reunification, Phenjan
   9. Koreai munkáspárt emlékműve, Phenjan
   10. Kumkang-hegy

     

   UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

   •  A Koguryo síremlékek (kulturális/2004)
   •  Történelmi ereklyék Keszongban (kulturális/2013)

    

   Terület: 120 538 km² (Magyarország területének 1,2-szerese).  
   Népesség: 24,8 millió fő
   Államforma: népköztársaság
   Főváros: Phenjan
   Országhívószám: +850
   Pénznem: észak-koreai won (KPW). 1 forint = 4,1 KPW (2019. október).
   Aktuális árfolyam itt található. 
   Hivatalos nyelv: koreai 
    

   Árak: az országban helyi valutát (észak-koreai Won) használnak, viszont a külföldi állampolgárok csak külföldi valutával fizethetnek. Kizárólag készpénzes fizetés lehetséges, az euro és a dollár a legelfogadottabb fizetési eszköz, amelyet az üzletekben és éttermekben a hivatalos árfolyamon a helyi valutára váltanak. Sok helyen elfogadják a kínai yüant is. A legtöbb látványosság közelében kis üzletek találhatóak, ahol palackozott víz, ajándéktárgyak és harapnivalók kaphatóak. Egy üveg víz körülbelül 0,7-1 dollárba kerül.
   Beutazási feltételek: magyar állampolgárok érvényes vízummal és magán útlevéllel utazhatnak be, amelynek a visszautazást követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.A beutazóknak rendelkezniük kell a vissza-, vagy továbbutazáshoz szükséges repülőjeggyel. A gyakori ellenőrzőpontok miatt személyazonosításra alkalmas igazolványt mindig tartsunk magunknál. A külföldieket minden esetben két, állam által kirendelt helyi idegenvezető kíséri az egész út során.
   Diplomáciai képviselet: Észak-Koreában nincs magyar nagykövetség. A Koreai NDK-ban tartózkodó, konzuli segítséget igénylő magyar állampolgárok a szöuli, valamint a pekingi magyar nagykövetséghez fordulhatnak. Szöuli nagykövetség címe: 04393, 58 Jangmun-ro, Yongsan-gu (Dongbinggo-dong), Seoul
   Telefon: (00)-(82)-(2) 792-2105
   Ügyeleti mobil: 00-82-19236-7792
   E-mail: mission.sel@mfa.gov.hu
   Éghajlat: a KNDK kontinentális éghajlata Magyarországhoz hasonlóan négy, jól elkülöníthető évszakra oszlik. 
   Mikor érdemes Észak-Koreába utazni? a nyár forró, magas páratartalommal és gyakori esőzéssel. A júliustól augusztusig tartó időszakban áradások fordulhatnak elő, vidékre való utazás előtt célszerű érdeklődni az út járhatóságáról. A tél hideg, Phenjanban a januári legmagasabb és legalacsonyabb átlaghőmérséklet napközben -3°C és -13 °C. A látogatáshoz legideálisabb időszak április és június közötti időszak. Május elsején grandiózus bemutatókra és katonai felvonulásokra kerül sor. Emellett szeptember és október is kedvező hónap.
   Időeltolódás: Magyarországhoz képest +7 óra.
   Közbiztonság: Észak-Koreába utazni biztonságos a turisták számára, ugyanis itt a legalacsonyabb a bűnözés aránya valamint az idegenforgalom szigorúan kontrollált. Nem fordulhat elő semmilyen erőszak, sem lopás.
   Közlekedés: személygépkocsi bérlésére nincs lehetőség, ugyanis a nemzetközi jogosítvány nem érvényes Észak-Koreában. Taxik igénybevehetőek a hoteleknél, áruházaknál, de kizárólag kísérővel.
   Orvosi ellátás: célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni. A csapvíz nem iható, csak palackozott vizet fogyasszunk. Az egészségügyi ellátás alacsony színvonalú, komolyabb probléma esetén Kínában javasolt az ellátást igénybe venni. Phenjan egy kórházzal rendelkezik kifejezetten külföldiek számára, itt az enyhébb sérüléseket látják el, amelyek néhány aszpirinnal vagy ragtapasszal enyhíthetők. Külföldön gyártott gyógyszerek nem kaphatóak az országban.
   Szállások: a turisták nem tudnak megszállni backpacker/hostel típusú szállásokon,  az észak-koreai szállodák különleges, első- és másodosztályba sorolhatóak., A külföldiek számára elérhető szállodákban üzletek, szaunák, bárok és egyéb létesítmények is megtalálhatóak, azonban a fővároson kívül a szállodák kevésbé fejlettek, korlátozott meleg vízzel és elektromossággal.
   Gasztronómia: a gasztronómia azon kevés dolgok egyike, mely Észak- és Dél-Koreát "egyesítik". A két ország közös kulináris örökségekkel rendelkezik, a korábban Dél-Koreában járt látogatók egy észak-koreai étteremben ismerős ízekre találhatnak. A főételeket nagyrészt rizs, hús és zöldségek képezik.
   Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

   • Kimchi: savanyított, erjesztett zöldségétel, melyet kínai kelből készítenek, amelyet retekkel, gyömbérrel, fokhagymával, mogyoróhagymával, és chiipaprikával ízesítenek.
   • Bibimbap: fehér rizs zöldségekkel, chilivel, szójaszósszal, tojással és szeletelt marhahússal.
   • Bulgogi: roston sült marhahús szójaszósszal.
   • Gimbap: koreai sushi, hasonlóan készül, mint a japán sushi, a főtt rizst és a hozzávalókat a tengeri hínárlapokba tekerik. A japánnal ellentétben azonban a rizs főzéséhez nem rizsecetet hanem szezámolajat használnak.
   • Japhae: édes burgonyából készült üvegtészta szezámolajjal, szeletelt zöldségekkel és marhahússal.
   • Miyeokguk: tengeri algaleves.
   • Ttok: mézzel, szezámmal, diófélékkel és szárított gyümölcsökkel töltött koreai rizssütemények.
   • Makgeolli: 8% alkoholtartalmú édes rizsbor.
   • Taedonggang: Fűszerezett észak-koreai sör Phenjanban.

   Turista etikett: 

   • Fénykép készítése előtt kérjünk engedélyt a kísérőtől. Tilos koreai hivatalnokok és őrzött épületek fényképezése.
   • Ne tegyünk megjegyzést az ország politikai berendezkedésével, gazdasági helyzetével vagy vezetőivel kapcsolatban. Ne beszéljünk Dél-Koreáról sem.
   • Minden országba érkező külföldinek kötelező ellátogatni a Kim Ir-szen és Kim Dzsongun bronzszobrához, és virágot elhelyezni ott.
   • A kísérők, mint az összes észak-koreai polgár, nagyon erős hittel és hiedelmekkel rendelkeznek, amely szokatlan lehet a legtöbb turistának. A dzsucse szocializmus rendszere és ideológiája csak a koreai állampolgároknak szól, a tévhitekkel ellentétben nem próbálják saját hitüket és meggyőződésüket ráerőltetni a turistára. Mi is tegyünk így, és adjuk meg a szükséges tiszteletet helyi idegenvezetőnk felé, és ne próbáljuk meg meggyőzni a mi nézeteinkről, mert udvariatlan és hiábavaló.