Ázsia |

Jordánia


Ha valami különlegességre vágyik, akkor érdemes ellátogatnia ebbe az arab országba. Jordánia egy modern, az arab országokhoz képest nyugatiasabb, békés ország. Azonban a hagyományai sem felejthetők el. Az iszlám vallás az uralkodó, ezért ennek megfelelően kell alkalmazkodnia a turistának a látogatáskor.

Számos természeti és kulturális értékei között tartjuk számon Petra sziklavárosát, vagy Wadi Rum védett területét, melyek az UNESCO világörökségi listájának is részét képezik. Ezen kívül a Holt-tenger is vonzza a látogatókat, ahol kipróbálhatják a vízen lebegést.

Utazzon el velünk ebbe a különleges sivatagi országba!


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Jordániába látogatni?

   • Jordánia a turisták által kevésbé ismert ázsiai ország, a környező országok konfliktusaitól mentesen, jó közbiztonsági helyzettel éli mindennapjait, ezért akármikor érdemes ellátogatni oda.
   • Jordánia területének nagy részét a sivatag uralja, csupán egy folyó szeli át, a Jordán folyó, amelynek völgye alkalmas a megművelésre. Ennek ellenére számos érdekes látnivaló található az országban.
   • Jordániába valószínűleg Ammánon, a fővároson keresztül érkezünk, amely egy igazi keleti hangulatot árasztó város.
   • A fővárostól nem messze található Jerash városa, ahol feltétlenül látogassuk meg Hadrianus császár diadalívét, a Zeusz templomot és a három ókori színházat, mely közül a legnagyobb 3000 férőhelyes.
   • Látogassuk meg Petra szikla városát, amely akár akkora élménnyel is szolgálhat, mint Egyiptomban a kairói piramisok. Nemhiába tartják Petrát, az „elveszett várost” a világ nyolcadik csodájának. A város korábban az ősi nabateus törzs otthonául szolgált, mint karavánközpont. Az egész város sziklába vájt, a templomok és paloták csodás homlokzatát korabeli mesterek készítették.
   • Kihagyhatatlan élmény Jordániában Wadi rum, a hold völgye, ahol igazán részesei lehetünk a sivatagi világnak. A táj annyira egyedi, hogy számos film részleteit itt forgatták, pl. az Indiana Jones filmek számos jelenete játszódik ezen a helyen.
   • Ha a tenger közelségére vágyunk, akkor látogassunk el az aqabai öbölbe, ahol a kristálytiszta víz lenyűgöző látványt nyújt, valamint kiválóan alkalmas búvárkodásra is.
   • Ha merészebbek vagyunk, töltsünk el egy éjszakát a sivatagban, hagyományos beduin sátorban és vacsorát fogyasztva. Egy életre szóló élményben lesz részünk.


   Látnivalók Jordániában (forrás: Tripadvisor):

   1. Petra World Heritage Site, Petra Vádi Músza
   2. The Treasury (al-Khazna), Petra Vádi Músza
   3. Monastery (Al Dayr), Petra Vádi Músza
   4. Siq, Petra Vádi Músza
   5. Wadi Rum Protected Area, Wadi Rum
   6. Jerash Ruins, Jerash
   7. Wadi Araba Desert, Akaba
   8. The Royal Tombs, Petra Vádi Músza
   9. Wadi al-Mujib, Ammán kormányzóság
   10. Mujib Nature Reserve, Holt-tengeri régió


   Az UNESCO világörökségi listáján szereplő jordán értékek:

   • Petra (kulturális/1985)
   • Quseir Amra (kulturális/1985)
   • Umm er-Raszász (Kastron Mefa’a) (kulturális/2004)
   • Rum Vádi védett terület (kulturális-természeti/2011)


   Terület: 89 342 km² (kicsivel kisebb, mint Magyarország).
   Népesség: 9,76 millió fő.
   Államforma: királyság.
   Főváros: Ammán (népessége a vonzáskörzettel együtt 2,8 millió fő, 2200 km-re Budapesttől).
   Országhívószám: +962.
   Pénznem: jordán dinár (JOD), amelynek árfolyama az amerikai dollárhoz kötött. 1 jordán dinár 418 forint (2019. október). Az aktuális árfolyam itt található.
   A nagyobb üzletekben és a bankokban a bankkártyát elfogadják. Készpénzzel történő fizetés esetén a helyi valutát fogadják el, de pénzt váltani hivatalos valutaváltóknál kora délelőttől késő estig minden nagyobb településen, általában a bevásárló helyek közelében lehet. Az üzletek péntek délután és szombaton is nyitva tartanak.
   Hivatalos nyelv: arab.

    

   Árak: a magyarországihoz hasonló árszínvonallal találkozhatunk. Akadnak drágább, illetve olcsóbb termékek/szolgáltatások is. A szállodákban az extra fogyasztás kiemelkedően drága.
   Beutazási feltételek: vízum szükséges az országba való látogatáskor. Az útlevélnek az elutazás napjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Turistavízum az ammáni repülőtéren is felvehető, melynek díja 40 jordán dinár (ez egy hónapos tartózkodást tesz lehetővé). Jordánia elhagyásakor továbbá kilépési illetéket kell fizetni, melynek összege 10 jordán dinár.
   Vámszabályok: szigorúan tilos bevinni kábítószert, lőfegyvert, vegyi és robbanó anyagot, katonai elektronikai műszereket, pornográf kiadványokat. Szigorúan büntetik a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitelét. Régiségek vásárlása esetén javasolt az előzetes tájékozódás a kivitel lehetőségéről. Az esetleg szükséges engedélyeket az eladónak kell beszereznie.
   Diplomáciai képviselet: Nagykövetség

   • Címe: 24, Hani Al-Akasheh Street, Abdoun, Amman
   • Telefon: +962-6/592-5614.
   • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Czibere Csaba, email címe: mission.amm@mfa.gov.hu

   Éghajlat: területi adottságai miatt nagyon változó. Nyáron nem ritka a nagy forróság. A legideálisabb a turisták szempontjából a március-május és az október-november a látogatásra. Az északnyugati részek, köztük Ammán és Petra jellemzői, hogy bizonyos hónapokban csapadékosabbak, valamint télen akár hó is eshet. A déli és keleti részeken sivatag uralkodik. Aqaba-nál a tengervíz mindig kellemes, valamint a Holt-tenger klímája is megfelelő.
   Mikor érdemes Jordániába látogatni? A legkedvezőbb időjárás március és május között, valamint októberben tapasztalható. A legesősebb hónapok november és február között vannak. Júliusban és augusztusban a legforróbb az időjárás.
   Időeltolódás: a magyarországihoz képest +1 óra az időeltolódás, vagyis ha Magyarországon dél van, akkor Jordániában délután 1 óra.
   Közbiztonság: a térségen belül Jordánia biztonságos úticélnak számít. Nem javasolt azonban az Irakkal határos keleti, valamint a Szíriával határos északi részekre való utazás.
   Közlekedés: tömegközlekedés nincs az országban, ezért taxival, illetve bérelt gépjárművel megoldható. Autóbérléshez érvényes jogosítvány és útlevél bemutatása szükséges. A közutak jó állapotúak, szélesek, azonban a sávokat nem jelölik, ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk. Jordániában jobb oldali a közlekedés.
   Orvosi ellátás: védőoltás nem szükséges az országba látogatáskor, azonban a csapvíz fogyasztása nem javasolt. Mindenképpen javasolt a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás kötése.
   Mobiltelefon használat: működnek a magyar mobiltelefon-szolgáltatók kártyái, amennyiben az előfizetők rendelkeznek a megfelelő szerződéssel.
   Turista etikett:

   • Az étkezések előtt és után is mossuk meg a kezünket. Figyeljünk arra, hogy csak üveges vizet igyunk, a csapvíz fogyasztása nem javasolt! Az étkezések során csak a jobb kezünket használjuk. Használhatjuk az evőeszközt, a kezeinket, vagy kenyeret is a kanalazáshoz. A bal kezünket az étkezés során tartsuk magunk mellett, ne rakjuk le az asztalra. Kerüljük, hogy magunknak öntsük ki az italt.
   • Csak az azonos nemű emberekkel rázzunk kezet, akikkel előfordulhat, hogy 3-5 darab puszit is váltunk, a bal orcával kezdve.
   • Jordániában is elvárt jelenség az alkudozás, amikor is a kívánat árat mondjuk be. A szupermarketekben fix árak vannak.
   • Borravalót csak akkor adjunk, ha a szervizdíj nem tartalmazta. Az éttermekben és bárokban 5-10% borravalót szokás adni, a poggyász viteléért 1-2 dínárt, az idegenvezetőnek 10% borravalót naponta.
   • Vegyünk le a cipőnket, mielőtt valakinek a házába lépünk.
   • Lehetőség szerint ne öltözködjünk kihívóan, viseljünk a térdeket és a karokat elfedő ruhát. A hölgyeknek ajánlott a hajukat feltűzni, vagy fejkendőt viselni.

   Étkezés: bőséges reggeli és vacsora jellemző. Napközben csupán pár falatot esznek.
   Jordán ételek, amelyeket érdemes megkóstolni:

   • Mansaf: porhanyós hús vékony lepénykenyérrel és rizzsel. Az ételhez pirított magvakat is felszolgálnak, valamint jellegzetes joghurtos szósszal kínálják. A Mansaf Jordánia nemzeti ételeként már az ősi beduinok konyhájában is jelen volt.
   • Falafel: csicseriborsóból készül fűszeres fasírtgolyók, mely az egész Levantei térségben nagy népszerűségnek örvendnek, mint utcai étel. Gyakran pitában, vagy kenyérben fogyasztják.
   • Beduin kávé és tea: zsályával ízesített édes tea, amelyet a beduinok szívesen megosztanak mással is, mint a kultúra szerves részét, valamint a vendéglátás jeleként.
   • Kunafa: népszerű desszert, omlós tészta ízletes sajttal, vagy krémmel.

   Hasznos kifejezések arabul:

   • Hello – mahr-ha-bahn
   • Viszlát – ma-a sa-lah-mah
   • Kérem – min fahd-lik
   • Köszönöm – shoo-kran
   • Szívesen – ahf-wen
   • Elnézést – LA-ow sa-ma-hah-tee (hölgyeknek), lah-ow sa-ma-haht (uraknak)
   • Angol? – in-glee-zee-ya?
   • Igen – nah-ahm
   • Nem – lehh