Ázsia |

Maldív-szigetek


December 1-től a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a 18 éven aluli gyerekek teszt- és karanténmentesen utazhatnak be a Maldív-szigetekre.

A több, mint ezer szigetből álló szigetcsoport már a repülőgépből fantasztikus látványt nyújt. Smaragdpöttyök az Indiai-óceán mélykék vizén, magyarországnyi területen szétterülve.
26 atoll - az atoll maldív eredetű szó - alkotja a köztársaságot, mely 1965-ben nyerte el a teljes függetlenségét Nagy-Britanniától. 199 sziget lakott, ebből 88 működik szállodaként. A negyedmilliós lakosság származását tekintve sokrétű: indiaiak, szingalézek, arabok, portugálok, indo-európaiak, afrikaiak leszármazottai.
Az álomszigetek mindegyike felejthetetlen élményt nyújt az odautazóknak. Fehérhomokos part, kristálytiszta tenger, pálmafák, kényelmes bungalók, luxusvillák és vendégszerető helyiek gondoskodnak a tökéletes álomnyaralásról.
Irodánk 60 szigeten tud különböző kategóriában és ellátással szállást foglalni.


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak  Miért érdemes a Maldív-szigetekre utazni?

  • A Maldív-szigeteket a „földi Paradicsom” jelzővel is illetik. A tenger és a strandok szépsége nem mindennapi, hófehér homokos partokkal, pálmafákkal és rendkívül tiszta, gyönyörű türkizkék színű vízzel.
  • A Maldív-szigetek a búvárok paradicsoma,  köszönhetően a víz alatti ökoszisztémának, ez ugyanis a világ egyik korallzátonyokban leggazdagabb területe. Legnépszerűbb tevékenység a szabadtüdős merülés és a mélybúvárkodás, ahol titokzatos hajóroncsokat illetve csodálatos tengeri élőlényeket lehet felfedezni, mint napóleonhalakat, tengeri teknősöket, langusztákat, vagy hatalmas cetcápákat. Azonban már fürdés közben is különleges élményben lehet részünk, ugyanis színes halak százai úszkálnak lábunk körül.
  • Megérkezéskor a repülőről meglátni a szigetcsoportot már magában elképesztő, de fokozhatjuk az élményt egy hidroplán transzferrel, mely a víz felszínén landol, egyenesen a nyaralóhelyünkön.
  • Közel száz sziget várja a pihenésre vágyókat és a búvárkodás szerelmeseit. A szigeteken szálloda resortokat építettek ki, part közelében elhelyezkedő bungalókat a pálmafák alatt, vagy a vízben, cölöpön álló szálláshelyeket.
  • Ha a fővárosban Maléban járunk, ne hagyjuk ki a híres piacot és halpiacot, ahol igazi különlegességeket találhatunk. 


  Legfőbb látnivalók a Maldív-szigeteken (forrás: Tripadvisor): 

  1. Manta Pont, ahol biztosan láthatunk mantát (ráját) búvárkodás közben
  2. Veligandu szigete
  3. Maldive Victory
  4. Alimatha sziget
  5. Cunami emlékmű
  6. Halpiac, Malé
  7. Hukuru Miskiiy (magyarul Régi pénteki mecset)


  Terület: 298 km² (Budapest területének kicsivel több mint fele). 
  Népesség: kb. 417 ezer (Magyarországénak kb. 4 %-a).
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Malé (népessége kb. 153 ezer, 7000 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +960.
  Pénznem: Maldív-szigeteki rúfia (MVR), váltópénze a laari (1 rúfia = 100 laari). 1 rúfia = 23 forint (2023. január). Aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelv: maldív vagy divehi.
  Beszélt nyelvek: maldív, angol (sokan beszélik).

  Árak: Még az európai árakhoz képest is magas. A Maldív-szigetek gyümölcsökön és fűszereken kívül minden élelmiszerből behozatalra szorul, az exkluzív szigetek éttermeiben ennek is meg kell fizetni az árát. Egy főétel kedvező árú étteremben 62 rúfia, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 450 rúfia, egy szendvics 150 rúfia, egy korsó helyi csapolt sört 50, egy üveg import sört 62, egy kapucsínót 36, egy üveg vizet 6,2, egy üdítőt 16 rúfiáért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 24 rúfia 1 liter tej, 21 rúfia fél kg kenyér, 25 rúfia 1 kg alma, 52 rúfia 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 10, egy üveg sör 40, egy üveg bor 590 rúfia. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 20 rúfia, taxizni 25 rúfiáért tudunk kilóméterenként.
  Beutazási feltételek: az ország elhagyását követően még legalább hat hónapig érvényes útlevéllel; valamint a 30 napra érvényes vízumot az országba történő belépéskor lehet felvenni.
  Diplomáciai képviselet: a Maldív-szigetek magyar képviseletét az újdelhi magyar nagykövetség és konzulátus látja el.

  • Cím: 2/50-M Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi - 110-021.
  • Telefon: 00-91-11-2688-1135.

  Éghajlat: a Maldív-szigetek az egyenlítői éghajlaton fekszik, egész évben 30 fok körüli hőmérsékletet mérhetünk, általában csak éjszaka csökken 25 fok alá. A statisztikák szerint mindössze két fok átlagos eltérést tapasztalhatunk a januári és a júliusi középhőmérséklet között. 
  Mikor érdemes a Maldív-szigetekre utazni? A 27-28 fokos tengervizet egész évben élvezhetjük. A főszezon decembertől áprilisig tart, ez a legszárazabb és legmelegebb időszak.
  Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +3 óra, a téli időszámítás alatt +4 óra (pl. amikor télen Budapesten dél van, a Maldív-szigeteken délután 4 óra).
  Közbiztonság: kiemelkedően jó.
  Közlekedés: BALOLDALI. A fő nemzetközi repülőtér egy Malé közeli szigeten található. A szigetek között gyorshajóval vagy hidroplánnal lehet utazni.
  Orvosi ellátás: érdemes mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni.
  Szállások: az ország legnagyobb bevételi forrása a turizmus. Jelenleg több mint 100 luxuskategóriájú üdülőközpont található, mindegyik egy önálló szigeten (a vendégeken kívül csak a kiszolgáló személyzet lakik a szigeten). Egy ilyen sziget jellemzően néhány száz méter hosszú és legfeljebb 400 méter széles.
  Gasztronómia: a szigetek adottságai miatt nagyon kedveltek a halak és a tenger gyümölcsei, azon belül is a polipokat, kalmárokat  fogyasztják előszeretettel.  A maldív ételek gazdagon fűszerezettek és csípősek. A tengeri ételspecialitásokon kívül szinte minden alapanyagot importálnak.

  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

  • Nasi Goreng: avagy sült rizs. Az előfözött rizst megpirítják húsokból, tengeri herkentyűkből, és zöldségekből álló keverékkel. Innen ered a neve is: nasi a főtt rizst, a goreng pedig a pirítottat jelenti.
  • Garudhiya: misoleveshez hasonló húsleves, füstölt tonhal darabokkal, chilivel és fokhagymával.
  • Halleves
  • Raa ital: kókuszpálma törzséből lecsapolt, puncshoz hasonló ital, alacsony alkoholtartalommal.
  • Bis Keemiya: vegetáriánus étel, tojás, bors és káposzta ízletes keveréke.
  • Boshi mashuni: banánvirág, kókusz és fűszerek egyvelege.
  • Huni roshi: maldív laposkenyér
  • Sago puding


  Turista etikett: 

  • A turistáknak kiépített resortokon kívül a Maldív-szigetek konzervatív ország, a helyiek által lakott területeken visszafogott öltözetet viseljünk.
  • A borravalót illetően 10-15% borravalót hagyjunk az étteremben. A bártendereknek és a taxisofőröknek a végösszeg felkerekített értékét szokás adni. Az idegenvezetőnek 10% borravalót illik adni.


  Hasznos kifejezések: 

  • Maruhabaa – Szia
  • Dhanee - Viszlát
  • Aan – Igen
  • Noon – Nem
  • Ma'aaf kurey – Bocsánat
  • Adhes kohfa – Kérem
  • Shukuriyyaa – Köszönöm