Ázsia |

Mongólia


Ismerjen meg egy igazán különleges kelet-ázsiai országot, mely Oroszországgal és Kínával határos. Fővárosa, mely egyben a legnagyobb városa az országnak, a legsűrűbben lakott. Mongólia egyik  érdekessége, hogy az egyik legritkábban lakott ország.

Ha különleges látnivalókra vágyik, akkor érdemes szervezett keretek között a vidéki létet is megtapasztalnia Mongóliában. Erre remek lehetőséget kínál a Terelj Természetvédelmi Terület, ahol akár ki is próbálhatják a mongol nomádok életét pár napra testközelből.

Érdemes továbbá a Góbi-sivatagot egy teve hátán bejárni, vagy akár számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a szteppéken őshonos lovakon lovagoljanak.

Terület: 1,56 km² (17-szer nagyobb, mint Magyarország).

Népesség: 3 millió fő.

Államforma: köztársaság.

Főváros: Ulánbátor (népessége 1,38 millió fő, 6200 km-re Budapesttől).

Országhívószám: +976.

Pénznem: a hivatalos pénznem a tugrik (MNT). 1 forint 9,7 tugrik (2018. február).

Hivatalos nyelv: mongol.

 

Beutazási feltételek: magyar állampolgárok Mongóliába vízummal tudnak csak utazni. A vízum igényléséhez az útlevélnek az elutazás napjától számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie, valamint szükség van egy példányban vízumkérőlap kitöltésére, egy darab színes igazolványképre, a repülőjegyre és a szállás visszaigazolásra is.

Diplomáciai képviselet: Nagykövetség

  • Címe: J.Sambuu str. 36., BLUEMON Center 6. emelet, Ulánbátor 14200, Mongólia
  • Telefon: +976/7700-5600
  • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Gálosfai Mihály, email címe: mission.uln@mfa.gov.hu.

Éghajlat: a nyarat a forróság és szárazság jellemzi, míg a tél hosszan és gyakran tartósan hideg. Tavasszal és ősszel gyakori az időjárás gyors változása.

Időeltolódás: a magyarországihoz képest +8 óra az időeltolódás, vagyis ha Magyarországon dél van, akkor Mongóliában este 8 óra.

Közbiztonság: jó – a turistákat ritkán érik atrocitások.

Közlekedés: Mongólia nagy területe (a 18. legnagyobb ország) és ritkán lakottsága miatt érdemes helyi idegenvezetőt fogadni. Az úthálózat fejletlen, az ország nagy területéhez képest kevés a lefedettség. A közlekedési morálra is a fejletlenség jellemző. A városok közötti közlekedés során érdemes előre felkészülni üzemanyaggal.

Orvosi ellátás: Mongóliában az egészségügy rendkívül fejletlen, amely legfőképp vidéken érzékelhető.  A külföldieknek fizetniük kell az orvosi ellátásért. Mindenképpen javasolt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás kötése.

Mobiltelefon használat: a gyenge lefedettség miatt javasolt műholdas telefont beszerezni.

Gasztronómia: Mongóliában továbbra is lehet találkozni a kumisszal, melynek jellemzője, hogy kevés alkoholtartalma, viszonylag nagy mennyisége és kellemetlen íze nem igazán nyugati gyomor számára való. Ezt jellemzően körbe kínálva fogyasztják. Egy másik jellegzetesség neve, amit körbe kínálnak az úgynevezett áról, mely egy kemény szárított túró féleség. Összességében elmondható a mongol konyháról, hogy a legfőbb alapanyagai a tejtermékek, valamint a hús (bárány, kecske, hegyi tehén, mormota).

Turista etikett: a mongolok gyakran köszöntik az idegeneket is, így illik ezt viszonozni. Továbbá az ott élő emberek rossz ómennek tartják, ha szerencsétlen dolgokkal kapcsolatos témáról beszélünk, ezért ezt inkább érdemes kerülni.