Ázsia |

Omán


Az Arab-félszigeten, az Emirátusoktól délre elterülő, három magyarországnyi területű, mindössze 2,85 milliós lakosságú Omán mindazt nyújtja, ami egy igazán különleges utazáshoz kell: történelmi erődök, vöröslő homokdűnék, tömjénillatú, hangulatos piacok, hagyományaikat őrző lakosok, természetes élőhelyükön megfigyelhető tengeri teknősök. A látnivalók változatossága, a fejlett infrastruktúra, a felvilágosult és toleráns állam, a jó idő és az omániak segítőkészsége biztosíték arra, hogy utazásunk igazán sikeres legyen.

Terület: 309 501 km² (Magyarország területének több mint háromszorosa).

Népesség: kb. 3,2 millió (Magyarországénak kb. harmada).

Államforma: abszolút monarchia.

Főváros: Maszkat (népessége kb. 1,2 millió, 4300 kilométerre Budapesttől).

Országhívószám: +968.

Pénznem: ománi riál (OMR), váltópénze a baisa (1 riál = 1 000 baisa). 1 riál = 676,3 forint (2017. szeptember).

Hivatalos nyelv: arab.

Beszélt nyelvek: arab, angol (nagyon sokan beszélik).

 

Árak: élelmiszereket viszonylag alacsony áron vehetünk, míg az éttermek jellemzően közepes árúak.

Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel és a belépési ponton kiváltott vízummal. Az egyszeri belépésre jogosító, turista vízum költsége: kb. 46 EUR, amely 30 napig érvényes (23 EUR ellenében további 30 napra hosszabbítható).

Diplomáciai képviselet: a tiszteletbeli konzul Saud Hamad Al Taie.

  • Címe: Road of Sultan Qabus City, Qurum Hills, Muscat Compound no. 2105, Building no. 3650
  • Email címe: saudtaie212@yahoo.com
  • Felügyelő képviselet: Road of Sultan Qabus City, Qurum Hills, Muscat Compound no. 2105 Building no. 3650
  • Telefon: 00-968-2/456-2852.

Éghajlat: utazásra a legjobb időszak októbertől májusig van. Nyáron akkor menjünk, ha kedveljük a 40 fok körüli csúcshőmérsékleteket.

Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +2, a téli időszámítása alatt +3 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Ománban délután 2 óra).

Közbiztonság: kiemelkedően jó, csak a normál elővigyázatosságokra van szükség. Amennyiben eldugott területekre utazunk helyi kisérők nélkül, alaposan készüljünk fel (víz, élelem, GPS, üzemanyag).

Közlekedés: jobb oldali. Az infrastruktúra nagyon jó, az utakon - a főváros kivételével - nincsen nagy forgalom. A terepen (pl. sivatagban) történő vezetést csak azoknak ajánljuk, akik ebben már rendelkeznek megfelelő gyakorlattal.

Orvosi ellátás: semmilyen oltásra nincsen szükség. Az egészségügyi ellátás magas színvonalú, de drága. Érdemes utasbiztosítást kötni.

Szállások: a szállodák a térségben máshol megszokottnál némileg alacsonyabb szinvonalúak, de összességében megfelelőek.