Ázsia |

Omán


Az Arab-félszigeten, az Emirátusoktól délre elterülő, három magyarországnyi területű, mindössze 2,85 milliós lakosságú Omán mindazt nyújtja, ami egy igazán különleges utazáshoz kell: történelmi erődök, vöröslő homokdűnék, tömjénillatú, hangulatos piacok, hagyományaikat őrző lakosok, természetes élőhelyükön megfigyelhető tengeri teknősök. A látnivalók változatossága, a fejlett infrastruktúra, a felvilágosult és toleráns állam, a jó idő és az omániak segítőkészsége biztosíték arra, hogy utazásunk igazán sikeres legyen.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Terület: 309 501 km² (Magyarország területének több mint háromszorosa).
  Népesség: kb. 3,2 millió (Magyarországénak kb. harmada).
  Államforma: abszolút monarchia.
  Főváros: Maszkat (népessége kb. 1,2 millió, 4300 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +968.
  Pénznem: ománi riál (OMR), váltópénze a baisa (1 riál = 1 000 baisa). 1 riál = 766 forint (2021. február). Az aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelv: arab.
  Beszélt nyelvek: arab, angol (nagyon sokan beszélik).

  Árak: élelmiszereket viszonylag alacsony áron vehetünk, míg az éttermek jellemzően közepes árúak. Egy főétel kedvező árú étteremben 2 riál, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 10 riál, egy szendvics 2,5 riál, egy korsó helyi csapolt sört 3, egy üveg import sört 3, egy kapucsínót 1,8, egy üveg vizet 0,1, egy üdítőt 0,3 riálért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 0,6 riál 1 liter tej, 0,5 riál fél kg kenyér, 0,9 riál 1 kg alma, 0,7 riál 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 0,2, egy üveg sör 2, egy üveg bor 8 riál. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 0,3 riál, taxizni 0,2 riálért tudunk kilóméterenként.
  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel és a belépési ponton kiváltott vízummal. Az egyszeri belépésre jogosító, turista vízum költsége: kb. 46 EUR, amely 30 napig érvényes (23 EUR ellenében további 30 napra hosszabbítható). Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
  Diplomáciai képviselet: a tiszteletbeli konzul Saud Hamad Al Taie.

  • Címe: Road of Sultan Qabus City, Qurum Hills, Muscat Compound no. 2105, Building no. 3650
  • Email címe: saudtaie212@yahoo.com
  • Felügyelő képviselet: Road of Sultan Qabus City, Qurum Hills, Muscat Compound no. 2105 Building no. 3650
  • Telefon: 00-968-2/456-2852.

  Éghajlat: utazásra a legjobb időszak októbertől májusig van. Nyáron akkor menjünk, ha kedveljük a 40 fok körüli csúcshőmérsékleteket.
  Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +2, a téli időszámítása alatt +3 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Ománban délután 2 óra).
  Közbiztonság: kiemelkedően jó, csak a normál elővigyázatosságokra van szükség. Amennyiben eldugott területekre utazunk helyi kísérők nélkül, alaposan készüljünk fel (víz, élelem, GPS, üzemanyag).
  Közlekedés: jobb oldali. Az infrastruktúra nagyon jó, az utakon - a főváros kivételével - nincsen nagy forgalom. A terepen (pl. sivatagban) történő vezetést csak azoknak ajánljuk, akik ebben már rendelkeznek megfelelő gyakorlattal.
  Orvosi ellátás: semmilyen oltásra nincsen szükség. Az egészségügyi ellátás magas színvonalú, de drága. Érdemes utasbiztosítást kötni.
  Szállások: a szállodák a térségben a máshol megszokottnál némileg alacsonyabb szinvonalúak, de összességében megfelelőek.