Ázsia |

Sri Lanka


A kétharmad magyarországnyi, Indiától délkeletre fekvő sziget a brit gyarmati idők alatt Ceylonként és az itt termesztett teáról volt ismert. A szigetországba ma a trópusi természet, a gazdag kulturális örökség és a gyönyörű tengerpart miatt egyaránt érdemes utazni.

 

 
Terület: 65 610 km² (Magyarország területének 70 %-a).

Népesség: kb. 20,3 millió (Magyarországénak több mint kétszerese).

Államforma: köztársaság.

Országhívószám: +94.

Pénznem: Srí Lanka-i rúpia (LKR). 1 rúpia = 1,7 forint (2017. szeptember).

Hivatalos nyelvek: szingaléz, tamil.

Beszélt nyelvek: szingaléz, tamil; angol.

 

Árak: a magyarországihoz hasonló, esetenként valamivel olcsóbb árakra számíthatunk.

Beutazási feltételek: útlevéllel, valamint 30 napra érvényes vízum igényelhető elektronikusan, melynek felvétele kizárólag a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges. A vízum költsége 35 USD.

Diplomáciai képviselet: a tiszteletbeli konzul Rohan Nanayakkara.

  • Címe: R-Group International, 104 Nawala Road, Narahenpita, Colombo 5, Sri Lanka;
  • Email címe: consulate@ronanair.com
  • Telefon: +94-11/258-9960, 258-9966.

Éghajlat: klímája trópusi. Átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma magas, de a sziget domborzati viszonyai miatt tájegységenként különböző. A tengerparton a levegő jóval melegebb - esetenként kifejezetten forró -, míg a hegyek között jóval kellemesebb a hőmérséklet. Tengerparton átlag 27C°, "a hegyi fővárosban", Kandyben 20C°, mig a közel 2000 méter magasan fekvő Nuwara Eliyaban 16-18 C°. A csapadék eloszlása sem egyenletes. A sziget délnyugati részén fekvő esős zóna átlagosan évi 2500 mm csapadékot kap. A legtöbb vidéken az évi csapadékmennyiség 1200-1900 mm. Itt az esős időszak októbertől januárig tart, az év többi részében nagyon kevés a csapadék. Az északnyugati és a délkeleti partok kifejezetten szárazak, az évi csapadékmennyiség 600-1200 mm.

Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +3,5, a téli időszámítás alatt +4,5 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Srí Lankán délután fél 4).

Közbiztonság: a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Közlekedés: BALOLDALI. A közutak állapota nem túl jó. Gépjármű bérlése nem javasolt sofőr nélkül.

Orvosi ellátás: ajánlott mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni. Védőoltás nem szükséges.

Szállás: 3-5 csillagos szállodák jellemzik a kínálatot.

Gasztronómia: a konyha állandó eleme a rizs és a curry, valamint jellemzők a tenger gyümölcsei és a halak is. Sokszor fogyasztanak garnélarákot. Tipikus sri lankai étel az úgynevezett ambul thiyal, amely tonhalból készülő, enyhén savanyú fogás.