Ázsia |

Szingapúr


Szingapúr különleges hely. Figyelemre méltóan jól működik minden, hatékony és jól szervezett a társadalmi és a gazdasági élet, ugyanakkor az embereknek lehetőségük van arra, hogy gátlásoktól mentesen élvezzék az életet. Szingapúrban minden látogatónak azonnal feltűnik a hihetetlen modernség. A csúcstechnológia az élet minden pillanatában érezhető - de a hétköznapi és ünnepi szokásokban egyaránt mélyen megőrződtek az évszázados hagyományok. A városállam egyik fontos jellemzője multikulturalizmusa: a többségi kínaiak mellett malájok, indiaiak és európaiak is lakják, különleges karaktert biztosítva az országnak.


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Szingapúrba látogatni?

 • A Szingapúr-Changi 2018-ban elnyerte a világ legjobb repülőtere címet, immár hatodik alkalommal egymás után. Mindhárom terminálon különleges kertekben barangolhatunk. Kaktusz-, orchidea-, vizililiom- és napraforgó, valamint pillangókertet fedezhetünk fel, több mint ezer trópusi példánnyal. Művészeti installációk, jacuzzi, tetőtéri medence, játszóterek, és két 24 órán át nyitva tartó mozi gondoskodik szórakoztatásunkról.
 • Szingapúr a Távol-Kelet legfejlettebb és leggazdagabb országai közé tartozik, világszinten is kiemelkedő a közbiztonsága és a tisztasága.
 • Szingapúrban ehetünk a világ legkedvezőbb áru Michelin–csillagos éttermében, amely valójában egy streetfood büfé.
 • Merüljünk el az indiai, kínai és az arab negyedek színes forgatagában. Szingapúr utcácskáin sétálva bepillantást nyerhetünk Ázsia sokszínű kultúrájába, hiszen negyedeit különböző etnikumok lakják.
 • Szingapúr a modern városkép, díszes bárok, gyarmati korból származó gyönyörű épületek, színes buddhista és hindu templomok, és ínycsiklandozó utcai ételek kiegyensúlyozott keveréke.
 • Kihagyhatatlan állomás a Gardens by the Bay, Szingapúr ökoturisztikai parkja. Három fő parkból áll: Bay South Garden, Bay East Garden és Bay Central Garden. Hármas funkciója van: frissítő növényzetet biztosít a lakóknak, bemutatja a buja trópusi növényeket, és támogatja a fenntartható fejlődést. Fő látványosságai az úgynevezett „Szuperfák”, különlegességük a környezetvédelmi technológiájuk. Napenergiát és esővizet gyűjtenek a világításhoz és a télikertek hűtőrendszerének energiaellátásához. A hatalmas parkrendszerben negyedmillió növényfajta található meg a világ minden tájáról, tematikus kertekbe rendezve.
 • A három fő toronyból álló Marina Bay Sands szálloda az ország szimbólumává vált, fentről lenyűgöző kilátást élvezhetünk, a tetőtéren pedig helyet kapott egy végtelen medence.
 • Az Esplanade-nek nevezett épület egy előadói-művészeti központ. Ha szerencsénk van, sétálás közben egy szabadtéri koncertet is meghallgathatunk.
 • Érdemes átsétálni a Cavenagh-hídon, a város legrégebbi és egyetlen felfüggesztett hídján, melyet 1869-ben építettek, és napjainkban sétányként működik.
 • Sentosa egy mesterséges üdülőhely, tele strandokkal, bevásárló- és szórakoztató központokkal. Itt található többek között az Universal Studios, amelynek a meglátogatása egy nagyszerű családi program lehet.
   

A legnépszerűbb látnivalók Szingapúrban (forrás: Tripadvisor): 

 1. Orchidea Kert
 2. Gardens by the Bay
 3. Szingapúri Botanikus Kert
 4. Cloud Forest
 5. Marina Bay
 6. Chinatown
 7. Supertree Grove
 8. Waterfront Promenade
 9. Nemzeti Múzeum
 10. The Helix Híd
   

Terület: 693 km² (Budapest területének több mint négyharmada, 9494 kilométerre Budapesttől). 
Népesség: kb. 4,4 millió (Magyarországénak több mint fele).
Államforma: köztársaság.
Országhívószám: +65.
Pénznem: szingapúri dollár (SGD), váltópénze a cent (1 dollár = 100 cent). 1 dollár =222 forint (2021. január).
Aktuális árfolyam itt található.
Hivatalos nyelvek: angol, maláj, kínai, tamil.
Beszélt nyelvek: angol, maláj, kínai, tamil.

Árak: az árak az itthoninál csak kicsit magasabbak. A városokban rengeteg étterem, bisztró, kifőzde van, melyek késő estig nyitva vannak. Egy főétel kedvező árú étteremben 13 dollár, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 60 dollár, egy szendvics 8 dollár, egy korsó helyi csapolt sört 10, egy üveg import sört 12, egy kapucsínót 5,5, egy üveg vizet 1,4, egy üdítőt 1,9 dollárért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 3,1 dollár 1 liter tej, 2,3 dollár fél kg kenyér, 4,5 dollár 1 kg alma, 3,4 dollár 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 1,7, egy üveg sör 6, egy üveg bor 30 dollár. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 1,8 dollár, taxizni 0,6 dollárért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel, melynek a kiutazást követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Vízum nem szükséges. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 250 North Bridge Road #29-01 Raffles City Tower Singapore 179101., Telefon: +65 97 26 69 00.
Éghajlat: Szingapúr az egyenlítői éghajlaton fekszik, ahol az évi 2400 mm csapadék az átlagos. A statisztikák szerint mindössze két fok átlagos eltérést tapasztalhatunk a januári és a júliusi középhőmérséklet között. Az esős évszak novembertől januárig tart, amikor az európai embereknek sokszor meg kell küzdeniük a magas páratartalommal.
Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +6, a téli időszámítás alatt +7 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Szingapúrban este 6 óra).
Közbiztonság: a világon az egyik legjobb - mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség. Tulajdonképpen Szingapúrban nincs bűnözés.
Közlekedés: BALOLDALI. A tömegközlekedési hálózat nagyon kiterjedt és hatékony, az egész államot könnyen bejárhatjuk vele.
Orvosi ellátás: kiemelkedősen magas szintű, de drága. Mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötni.
Szállás: az országban sok, modern szálloda található. Ezek szinte mindig igen tiszták, kényelmesek, a legtöbbnek saját úszómedencéje van.
Gasztronómia: gyakran fogyasztanak levest, melyből viszonylag nagy a választék is.
Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

 • Szingapúri chilis rák
 • Hainani rizses csirke
 • Char Kway Teow: szójaszószban sütött rizsgombócok hallal vagy hússal és zöldséggel.
 • Laksa Soup: Fűszeres kókusztejes leves laksa tésztával
 • Oyster omlett
 • Kaya Toast: a szingapúriak nemzeti reggelije. A pirítós közé kaya krémet – kókuszlekvárt – kennek.
 • Dim Sum: kis adagokban felszolgált, hideg vagy meleg harapnivaló. Legnépszerűbb fajtái: tavaszi tekercs (olajban sütött tekercs többnyire zöldségekkel  töltve), rizstészta tekercs (rizstésztába tekert gőzölt tekercs, garnélával, marhahússal vagy zöldségekkel töltve), garnéla gombóc, szíu máj (sertéshússal és gombával töltött gőzölt tészta)
 • Hokkien Mee: tésztaétel rákkal
 • Singapore Sling: szingapúri koktél, amelynek hozzávalói: gin, lime és ananászlé

Turista etikett: 

 • Ügyeljünk arra, hogy bal kezünket ne használjuk, mivel azt tisztátalannak tekintik.
 • Ügyeljünk arra, hogy a szemetet még véletlenül se ejtsük le, mivel szigorúan tilos szemetelni. A közlekedési szabályokat is szigorúan betartják.  
 • A kiszolgálás után a borravaló nem elvárás, egyedül a hordároknak illik adni 2 szingapúri dollárt csomagonként.