Ázsia |

Tajvan


A Kínától nem messze található csendes-óceáni sziget (melyet Kína saját területei között tart számon) keleti felét hegyvidék uralja, míg nyugati oldalán síkság terül el. Tajvan változatos természeti képéhez hozzátartozik a tengerpartja, az erdős hegyei, valamint csendes vidékei. A templomokon és műemlékeken a kínai és japán kultúra nyomai érhetők tetten. Emellett a modern világ felhőkarcolói sem maradhatnak el a városok látképéből. Tajpej városában mindezek együttesen megtalálhatók.

Terület: 35 980 km² (2,5-szer kisebb, mint Magyarország).

Népesség: 23,4 millió fő.

Államforma: Kína saját területként tekint rá, a világ legtöbb országa nem ismeri el önálló államként.

Főváros: Tajpej (2,7 millió lakos, 8851 kilométerre Budapesttől).

Országhívószám: +886.

Pénznem: új tajvani dollár (TWD). 1 TWD = 8,6 Forint (2017. szeptember).

Hivatalos nyelv: kínai.

Beszélt nyelvek: kínai, tajvan, angol.

 

Árak: az európaihoz hasonló árak jellemzők.

Beutazási feltételek: útlevéllel (Tajvanra érkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie), vízum nem szükséges.

Diplomáciai képviselet: Magyarország és Tajvan között nincs diplomáciai kapcsolat.

  • Magyar Kereskedelmi Iroda: 3F, No. 97 Jingye 1st Rd., Tachih, Zhongshan District, Taipei - Taiwan 104, Telefon: 00-8862/8501-1200.

Éghajlat: a hazánkat jellemző korai nyárhoz hasonló tavasz és ősz jellemző, a tél enyhe és változóan csapadékos, valamint a nyár trópusi jellegű.

Időeltolódás: +7 óra a magyarországi időhöz képest.

Közbiztonság: jó – a szokásos elővigyázatosság szükséges.

Közlekedés: fejlett infrastruktúra. Gyors vasúti járatok és belső légi közlekedés működik az országon belül is.

Orvosi ellátás: a higiéniai körülmények megfelelőek. Az egészségügyi ellátó rendszer kiválóan működik, jobban, mint hazánkban. A csapvíz iható, azonban fogyasztása nem javasolt a fertőtlenítő anyagok magas aránya miatt. Utasbiztosítás kötése javasolt.

Szállás: Hongkonghoz hasonló árakkal és minőséggel rendelkező szálláshelyek.

Gasztronómia: egyedi, a kínaitól különböző. A jellemző ételek közé tartoznak a disznó-, marha- és szárnyas belsőségek, a csirkeláb és a kacsanyelv, melyeket fűszeres szósszal kínálnak.

Turista etikett: a helyieknél megszokott a kézfogás, a hajlongás kevésbé jellemző. Borravalót nem szokás adni. A nőket nem szokás előre engedni az ajtón, valamint először a férfiakat szolgálják ki a vendéglátóhelyeken.