Ázsia |

Vietnám


Az Indokínai-félszigeten fekvő országok, Vietnám, Laosz és Kambodzsa olyan kincseket tartogatnak az utazó számára, melyek egy életre rabul ejtik őt. Ebben a régióban a több ezer éves kelet-ázsiai hagyományok keveredtek a hindu kultúrával, majd később a francia gyarmatosítás hatásaival. A 80 milliós lakosságú Vietnám természeti látnivalói közül északon a Vörös-folyó, délen a Mekong deltája emelkedik ki, és olyan, történelmi jelentőségű városokat is találunk itt, mint Saigon.


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Vietnámba látogatni?

 • Vietnám tökéletes választás a kultúra és történelem kedvelőinek, a fotózás szerelmeseinek, a gasztro-őrülteknek, a túrázóknak és a tengerparton kikapcsolódni vágyóknak egyaránt. Buddhista templomok, számos kulturális építmény, helyi törzsek, gyönyörű bambuszerdők, zöldellő rizsföldek, esőerdők, hegyvidéki tájak, fehér homokos trópusi paradicsomok és a helyi lakók vendégszeretete teszik felejthetetlenné utazásunkat.
 • Hajózzunk a csodálatos Ha Long-öbölben, mely mészkősziklák ezreit rejti. A hajózás során nem csak az elképesztő környezetben gyönyörködhetünk, de meglátogathatunk egy igazi úszó halászfalut, vagy kajakra szállhatunk, hogy magunk fedezzük fel a gyönyörű sziklákat.
 • Fedezzük fel a vietnámi konyhát, kezdjünk egy klasszikus pho levessel, vietnámi tavaszi tekerccsel vagy Banh Mi szendviccsel. Ha még nagyobb élményre vágyunk, jelentkezhetünk egy főzőtanfolyamra, így aztán otthonunkban is tudjuk élvezni a vietnámi ízeket.
 • Kihagyhatatlan Sapa lenyűgöző vidéke, ahol teraszos rizsföldek várnak ránk. Sapa zöld területén túrázhatunk és beleshetünk Vietnám vidéki életébe, ahol többet megtudhatunk a vietnami hegyi törzsekről. 
 • Utazzunk egyet az időben, és fedezzük fel a Cu Chi alagútrendszert, a háború során használt földalatti alagutakat.
 • Vietnámban sok érdekességet találnak a történelem és kultúrakedvelők: Hanoi múzeumai és régi negyede, Ho Chi Minh Mauzóleuma, Hue – az ősi császárváros, Hoi An hangulatos utcái és óvárosa, valamint a háborúhoz kapcsolódó látnivalók Ho Chi Minh-ben, mint a Háborús emlékmúzeum, ahol az egykori katonai járműveket is megtekinthetjük.
 • Vietnám több mint 3000 km-es partszakasza számos strandolási lehetőséget kínál. Legszebb nyaralóhelyek Phu Quoc vagy Nha Trang fehérhomokos strandjai, valamint a népszerű szörfparadicsomok: Da Nang és Mui Ne.
 • Mui Ne sivatagra emlékeztető tája sok lehetőséget kínál aktív tevékenységekhez: Lecsúszhatunk Mui Ne homokdűnéin (sandboarding), a területet quaddal is meghódíthatjuk, ha elfáradtunk pedig csobbanhatunk a közeli tengerparton.
 • Érdemes egy hajókirándulás keretében felfedezni a Mekong delta vidékét. A terület változatos, rizsföldeket, pálmafákat, cukornád és egzotikus gyümölcskerteket találhatunk.
 • My Son templomegyüttese a Champa-dinasztia emlékei, lenyűgöző látványt nyújt a körülvevő dzsungellel.
 • Vietnámban a barlangászat népszerű tevékenység, ugyanis itt találjuk a világ legszebb barlangjait. A Phong Nha-Kẻ Bán Nemzeti Parkban szám szerint 300-at, köztük a világ legnagyobb barlangját is.
   

A legnépszerűbb látnivalók Vietnámban (forrás: Tripadvisor): 

 1. Hoi An ősi városa
 2. Ha Long-öböl
 3. Muong Hoa-völgy, Sapa
 4. Cu Chi-alagútrendszer, Ho Chi Minh
 5. War Remnants Museum – Háborús emlékmúzeum, Ho Chi Minh
 6. Hoan Kiem tó, Hanoi
 7. Postahivatal, Saigon
 8. Thang Long Vízi Bábszínház, Hanoi
 9. My Son szentély, Quang Nam
 10. Thien Mu Pagoda, Hue
   

UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

 •  Hué császárváros műemlékegyüttese   (kulturális/1993)
 •  Ha Long öböl (természeti/1994, 2000)
 •  Hoi An ősi városa (kulturális/1999)
 •  My Son Szentély (kulturális/1999)
 •  Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park (természeti/2003)
 •  Thang Long-Hanoi Császári Erőd központi része (kulturális/2010)
 •  A Ho Dinasztia fellegvára  (kulturális/2011)
 •  Trang An kulturtáj komplexum (természeti/kulturális/2014)
   

Terület: 332 698 km² (Magyarország területének több mint három és félszerese). 
Népesség: kb. 90,63 millió (Magyarországénak több mint kilencszerese).
Államforma: köztársaság, egypártrendszerrel.
Főváros: Ha Noi / Hà Nội (népessége vonzáskörzetével együtt kb. 7,07 millió, 8000 kilométerre Budapesttől).
Országhívószám: +84.
Pénznem: vietnámi đồng (VND). 100 dong=1,5 forint (2023. március). Aktuális árfolyam itt található. 
A külföldi fizetőeszközök közül az amerikai dollár a legelfogadottabb és a legelterjedtebb. A bankkártya használat is terjed, de Hanoi-on és Ho Si Minh-városon kívül csak elvétve találhatók ATM készülékek.
Hivatalos nyelv: vietnámi.
Beszélt nyelvek: vietnámi; tày, muong, cham, khmer, kínai, nung, hmong.

Árak: a szállások és az étkezés ára igen kedvező. Az utcai árusoknál már 50-100 forintnak, étteremben 200-700 Forintnak megfelelő összegért ehetünk. Egy főétel kedvező árú étteremben 50 ezer dong, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 400 ezer dong, egy szendvics 100 ezer dong, egy korsó helyi csapolt sört 20 ezer, egy üveg import sört 40 ezer, egy kapucsínót 40 ezer, egy üveg vizet 7 ezer, egy üdítőt 12 ezer dongért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 33 ezer dong 1 liter tej, 17 ezer dong fél kg kenyér, 64 ezer dong 1 kg alma, 21 ezer dong 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 12 ezer, egy üveg sör 32 ezer, egy üveg bor 250 ezer dong. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 7 ezer, taxizni 12 ezer dongért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel, mely még a hazautazást követően 30 napig érvényesnek kell lennie, illetve szükséges előre intézett vízum is, mely a repülőtéren vehető fel. A vízum online igényelhető, ára 25 USD. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus:

 • Cím: 9. emelet, Hanoi Lake View Residence, 28 Thanh Nien út, Tay Ho kerület, Hanoi, Vietnam.,
 • Telefon: 00-844/3-771-57-14, 3-771-57-15.

Éghajlat: Ázsia több más országához hasonlóan Vietnámban is a monszun határozza meg az évszakok változását. Gyakorlatilag két évszak van: a nyár és a tél. A nyár (az esős évszak) márciustól szeptemberig tart. Ez az időszak a legcsapadékosabb, ekkor esik le az évi 1500-2000 milliméternyi csapadék mintegy 80 %-a. A nyári hónapokra jellemzőek a tájfunok is, amelyek sokszor súlyos pusztításokat, áradásokat okoznak, elsősorban az ország középső részén. Az esős évszakban a relatív páratartalom a 100 %-ot is elérheti. A tél októbertől márciusig tart és szárazabb, mivel a légáramlás ellentétes irányú és a délkeleti monszun kevés csapadékot hoz.
Novemberben és decemberben Hanoiban az átlaghőmérséklet 20 °C, a levegő páratartalma is alacsonyabb (kb. 80 %), így nappal is könnyebben elviselhető az időjárás. Tekintettel Vietnám észak-déli irányú elnyújtott fekvésére, jelentős eltérések vannak az időjárásban. A tél Ho Si Minh városban 5-10 °C-kal melegebb és kevésbé párás.
Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +5, a téli időszámítás alatt +6 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Vietnámban délután 5 óra).
Közbiztonság: a dél-kelet ázsiai térség egyik legbiztonságosabb országa, a térség azon kevés országainak egyike, ahol a terrorizmus még nem jelentkezett. Vietnámban elsősorban az esős évszakban jelentkező áradások és tájfunok okoznak veszélyt. A trópusi tájfunok általában június és december között jelennek meg. A meteorológiai előrejelzések viszonylag megbízhatóak, az országban való tartózkodás alatt érdemes az angol nyelvű sajtóban nyomon követni az egyes tájegységek időjárását, az esetlegesen kialakuló veszélyes időjárási helyzeteket.
Közlekedés: jobb oldali. Ha Noi, Ho Si Minh-város és Da Nang (az ország középső részén) rendelkezik nemzetközi repülőtérrel. A vasúthálózat rossz állapotú és lassú.
Orvosi ellátás: az orvosi ellátás színvonala változó; érdemes mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni.
Gasztronómia: a vietnamiak szeretik frissen fogyasztani az ételeket és kedvelik a kis harapnivalókat. A nap bármely szakaszában képesek enni. Hasonlóan a kínaiakhoz, ők is pálcikával esznek. Fő alapanyagaik: rizs, kókuszdió, fokhagyma, halas szósz, chili, saláták, gyömbér. Specialitásaik közé tartozik például az úgynevezett Pho bo, ami egy forró, gőzölgő húsleves, marha-, vagy csirkehússal, rizzsel és zöldségekkel.
Ételek és italok, amelyet érdemes kipróbálni:

 • Pho leves: Vietnám nemzeti étele, a hat órán keresztül főtt marhalevesbe rizstészta, hús, rengeteg zöldség, koriander, zöldfűszer, újhagyma és mungóbab csíra kerül, lime levével meglocsolva. A legnépszerűbb húsfeltétel a marhahús, de lehet rák és csirke is.
 • Banh Mi szendvics: népszerű street food szendvics. Alapja egy friss bagett, bele pedig májpástétom, sonka, szalámi, koriander, zöldségek, pácolt hús kerül.
 • Vietnámi nyári tekercs: rizspapírba töltött nyers zöldségek, húsok vagy rákok.
 • Banh Chung Tet: ragadós rizstorta, amely zöldbabot és sertéshúst is tartalmaz. A süteményt banánlevélbe csomagolják, és bambuszból készült szalaggal kötik át.
 • Cha Cá Fish: grillezett fehér hal falatok kurkumával, halszósszal, gyömbérrel, fokhagymával, tavaszi hagymával, kaporral és pörkölt földimogyoróval.
 • Gőzölt gombócok különféle töltelékekkel.
 • Chanh Mudi Limeade: sós lime-os limonádé. Elkészítési mód: sóban tartósított lime-okat szorosan egymás mellé helyeznek egy üvegtartályban, és egy savanyú-sós ízű folyadék keletkezik.

Turista etikett:

 • A borravalót illetően 5% borravalót hagyjunk az étteremben a kiszolgálásért. Az idegenvezetőnek 100.000 vietnámi dongot illik hagyni, a hordároknak pedig 20 dongot szokás adni bőröndönként. A taxisoknak a végösszeg felkerekített értékét illendő adni. 
 • Üdvözlésképpen enyhén bólintsunk, majd két kézzel fogjunk kezet. A hölgyeknek elég bólintaniuk. 
 • A hölgyek tartózkodjanak a kihívó öltözködéstől. A templomokba, szentélyekbe belépve szintén ügyeljünk az öltözködésre, valamint vegyük le lábbelinket.
 • Nagyon udvariatlannak számít ujjal mutogatni.

Hasznos kifejezések:

 • Xin Chao (Seen chow) – Szia 
 • Tam Biet (tam bee-it)– Viszontlátásra
 • Cam on (kam uhn)  – Köszönöm
 • Xin Loi (seen loh-ee) – Elnézést
 • Vang (vung) – Igen
 • Khong – Nem
 • Khong co' gi (kohng kow chi) – Nincs mit