Dél-Európa |

Ciprus


Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, a Földközi-tenger keleti medencéjében fekszik. A legendák szerint Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője itt lépett ki a tenger habjaiból. A szigeten a tengerparti pihenés könnyen összeköthető kulturális, történelmi és természeti látnivalók megtekintésével, a távolságok könnyedén leküzdhetők. Családi vagy romantikus páros kikapcsolódásra is ajánljuk, egész évben kellemes mediterrán klímája, évi 340 napsütéses napja igazán ideális úticéllá teszik.


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak  Miért érdemes Ciprusra látogatni?

  • Európa egyik legszebb tengerpartjává választották a sziget délkeleti oldalán található Nissi Beach-et 
  • Csodaszép tengeri barlangok várnak felfedezésre
  • A Tróodosz-hegység 2000 méteres hegyei apró falvakat, kolostorokat és titokzatos hangulatú erdőket rejtenek.
  • A Greko-fok teljes egészében természetvédelmi terület, gyönyörű öblökkel, tengeri barlangokkal, dombokkal.
  • Egész évben kellemes a klíma
  • Ha valaki háromszor körbeússza a hatalmas, part menti Afrodité-sziklát, örökké fiatal és szép marad.

   

  A legnépszerűbb látnivalók Cipruson:

  1. Kourion régészeti lelőhelye -  római kori romváros
  2. Kykkos-kolostor
  3. Nissi tengerparti strand
  4. Afrodité sziklái
  5. Greco-fok - természetvédelmi terület
  6. Akamas félsziget - nemzeti park kék lagúnával, népszerű túraútvonalakkal
  7. Troódosz - hegység
  8. Páfosz városa
  9. Szent Hilárion vár
  10. Kolossi-vár

  Az UNESCO világörökségi listáján szereplő lett értékek:

  • Páfosz romjai (kulturális/1980)
  • A Tróodosz-hegység festett templomai (kultúrális/1985)
  • Hirokitía (kulturális/1998)

   

  Terület: 9251 km²
  Népesség: 1 120 489 fő
  Államforma: elnöki köztársaság
  Főváros: Nicosia
  Országhívószám: +357
  Pénznem: euró (EUR), váltópénze a cent (1 euró = 100 cent), 1 euró = 360 Ft, 2021. január). Aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelv:  görög, török
  Beszélt nyelvek: görök, török, angol (szinte mindenki)

  Árak: Cipruson az árak jóval magasabbak, mint nálunk. A helyi lakosok szívesen kerekítenek felfelé, de itt is élhetünk az alkudozás lehetőségével. 
  Beutazási feltételek: érvényes fényképes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely a hazautazás napjától számítva még min. 3 hónapig érvényes. Ha Ciprus török határátkelőhelyének pecsétje szerepel az útlevélben, a ciprusi hatóságok megtagadhatják a beutazást. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
  Vámszabályok: a személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik.
  Diplomáciai képviselet: Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodája (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303
  Éghajlat: A hőmérséklet a mediterrán térségre jellemző, és a legmelegebb nyári hónapokban (július-augusztus) akár 40 Celsius fok fölé is emelkedhet. A tél enyhe, a hőmérséklet szinte sosem süllyed fagypont alá. A leghidegebb rész a sziget belsejében emelkedő Tróodosz hegység, itt hidegebb napokon akár havazás is lehetséges. Télen a csapadéknak köszönhetően virágba borul a sziget. A februártól májusig tartó tavaszra kellemes, a nyárhoz közeledve egyre növekvő hőmérséklet, kirándulóidő a jellemző, az évszak elején még esőzésekkel. Májusban már több napos forróság is előfordulhat. A júniustól augusztusig tartó nyár egyben a főszezon, ilyenkor csapadék szinte alig van, viszont annál nagyobb a forróság. A szeptembertől beköszöntő őszre is enyhe idő a jellemző, október közepéig még strandolni is lehet.
  Időeltolódás: +1 óra.
  Közbiztonság: a közbiztonság megfelelő, a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: Min. 2 éves jogosítvány birtokában a 23. életév betöltése esetén lehetséges (sokszor még nemzetközi jogosítványt is kérnek, érdemes kiváltani). Az autók jobbkormányosak, a közlekedésben a balra tartás szabálya érvényes, emiatt célszerű biztosítást is kötni és nagyon óvatosan vezetni. A városi és külvárosi buszjáratok naponta hajnaltól kora estig rendszeresen járnak. A nagyvárosok között iránytaxik is közlekednek, amelyek le lehet inteni, a tarifa a megtett távolságtól függ.
  Orvosi ellátás: Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Kötelező védőoltás nincs. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.
  Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás. Számos magánklinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. A gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Javasolt a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
  Gasztronómia: Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszerei adják meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Mindenképpen  érdemes megkóstolni a tenger gyümölcsei mellett a ciprusi specialitások közül a kecske- és juhtejből készült lágy halloumi grillezett sajtot, a  moussakát (darált hússal töltött tészta), a keftét (húsgombócok), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle). Cipruson nagyon sok étterem van és többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk. Az árak kb. a magyar éttermi árak kétszeresei. A nemzetközileg általánosan elfogadott íratlan szabályok szerint a végösszegnek kb. 10% -át ajánlott borravalóként adni.
  Szokások: Ciprus a nyugalom és a csend szigete. Régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. Kedvesség és közvetlenség jellemzi a ciprusiakat, vendégszeretete évszázadokra nyúlik vissza. Cipruson a nudizmust, a topless fürdőzést, valamint minden olyan cselekményt, melyben intim testrészek láthatóak, elítélik.Ciprus lakói nagy macskabarátok, a macskák háziasításának első emlékei is innen származnak.


  Hasznos kifejezések: 

  • Kalimera (Καλημέρα ) - Jó reggelt
  • Kalinichta (Καληνύχτα) - Jó éjt
  • Ne (Ναί ) - Igen
  • Ohi (Όχι ) - Nem
  • Efharisto (Eυ χαριστώ) - Köszönöm
  • Parakalo (Παρακαλώ) - Kérem