Dél-Európa |

Ciprus


Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, a Földközi-tenger keleti medencéjében fekszik. A legendák szerint Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője itt lépett ki a tenger habjaiból. A szigeten a tengerparti pihenés könnyen összeköthető kulturális, történelmi és természeti látnivalók megtekintésével, a távolságok könnyedén leküzdhetők. Családi vagy romantikus páros kikapcsolódásra is ajánljuk, egész évben kellemes mediterrán klímája, évi 340 napsütéses napja igazán ideális úticéllá teszik.


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Ciprusra látogatni?

 • Európa egyik legszebb tengerpartjává választották a sziget délkeleti oldalán található Nissi Beach-et 
 • Csodaszép tengeri barlangok várnak felfedezésre
 • A Tróodosz-hegység 2000 méteres hegyei apró falvakat, kolostorokat és titokzatos hangulatú erdőket rejtenek.
 • A Greko-fok teljes egészében természetvédelmi terület, gyönyörű öblökkel, tengeri barlangokkal, dombokkal.
 • Egész évben kellemes a klíma
 • Ha valaki háromszor körbeússza a hatalmas, part menti Afrodité-sziklát, örökké fiatal és szép marad.

 

A legnépszerűbb látnivalók Cipruson:

1. Kourion régészeti lelőhelye -  római kori romváros
2. Kykkos-kolostor
3. Nissi tengerparti strand
4. Afrodité sziklái
5. Greco-fok - természetvédelmi terület
6. Akamas félsziget - nemzeti park kék lagúnával, népszerű túraútvonalakkal
7. Troódosz - hegység
8. Páfosz városa
9. Szent Hilárion vár
10. Kolossi-vár

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő lett értékek:

 • Páfosz romjai (kulturális/1980)
 • A Tróodosz-hegység festett templomai (kultúrális/1985)
 • Hirokitía (kulturális/1998)

 

Terület: 9251 km²
Népesség: 1 120 489 fő
Államforma: elnöki köztársaság
Főváros: Nicosia
Országhívószám: +357
Pénznem: euró (EUR), váltópénze a cent (1 euró = 100 cent), 1 euró = 350 Ft, 2020. május). Aktuális árfolyam itt található.
Hivatalos nyelv:  görög, török
Beszélt nyelvek: görök, török, angol (szinte mindenki)

Árak: Cipruson az árak jóval magasabbak, mint nálunk. A helyi lakosok szívesen kerekítenek felfelé, de itt is élhetünk az alkudozás lehetőségével. 
Beutazási feltételek: 
Vámszabályok: a személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik.
Diplomáciai képviselet: Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodája (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303
Éghajlat: A hőmérséklet a mediterrán térségre jellemző, és a legmelegebb nyári hónapokban (július-augusztus) akár 40 Celsius fok fölé is emelkedhet. A tél enyhe, a hőmérséklet szinte sosem süllyed fagypont alá. A leghidegebb rész a sziget belsejében emelkedő Tróodosz hegység, itt hidegebb napokon akár havazás is lehetséges. Télen a csapadéknak köszönhetően virágba borul a sziget. A februártól májusig tartó tavaszra kellemes, a nyárhoz közeledve egyre növekvő hőmérséklet, kirándulóidő a jellemző, az évszak elején még esőzésekkel. Májusban már több napos forróság is előfordulhat. A júniustól augusztusig tartó nyár egyben a főszezon, ilyenkor csapadék szinte alig van, viszont annál nagyobb a forróság. A szeptembertől beköszöntő őszre is enyhe idő a jellemző, október közepéig még strandolni is lehet.
Időeltolódás: +1 óra.
Közbiztonság: a közbiztonság megfelelő, a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
Közlekedés: Min. 2 éves jogosítvány birtokában a 23. életév betöltése esetén lehetséges (sokszor még nemzetközi jogosítványt is kérnek, érdemes kiváltani). Az autók jobbkormányosak, a közlekedésben a balra tartás szabálya érvényes, emiatt célszerű biztosítást is kötni és nagyon óvatosan vezetni. A városi és külvárosi buszjáratok naponta hajnaltól kora estig rendszeresen járnak. A nagyvárosok között iránytaxik is közlekednek, amelyek le lehet inteni, a tarifa a megtett távolságtól függ.
Orvosi ellátás: Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Kötelező védőoltás nincs. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.
Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás. Számos magánklinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. A gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Javasolt a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
Szállások: 
Gasztronómia: Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszerei adják meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Mindenképpen  érdemes megkóstolni a tenger gyümölcsei mellett a ciprusi specialitások közül a kecske- és juhtejből készült lágy halloumi grillezett sajtot, a  moussakát (darált hússal töltött tészta), a keftét (húsgombócok), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle). Cipruson nagyon sok étterem van és többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk. Az árak kb. a magyar éttermi árak kétszeresei. A nemzetközileg általánosan elfogadott íratlan szabályok szerint a végösszegnek kb. 10% -át ajánlott borravalóként adni.

Szokások: Ciprus a nyugalom és a csend szigete. Régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. Kedvesség és közvetlenség jellemzi a ciprusiakat, vendégszeretete évszázadokra nyúlik vissza. Cipruson a nudizmust, a topless fürdőzést, valamint minden olyan cselekményt, melyben intim testrészek láthatóak, elítélik.Ciprus lakói nagy macskabarátok, a macskák háziasításának első emlékei is innen származnak.


Hasznos kifejezések: 

 • Kalimera (Καλημέρα ) - Jó reggelt
 • Kalinichta (Καληνύχτα) - Jó éjt
 • Ne (Ναί ) - Igen
 • Ohi (Όχι ) - Nem
 • Efharisto (Eυ χαριστώ) - Köszönöm
 • Parakalo (Παρακαλώ) - Kérem