Dél-Európa |

Ciprus


Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, a Földközi-tenger keleti medencéjében fekszik. A legendák szerint Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője itt lépett ki a tenger habjaiból. A szigeten a tengerparti pihenés könnyen összeköthető kulturális, történelmi és természeti látnivalók megtekintésével, a távolságok könnyedén leküzdhetők. Családi vagy romantikus páros kikapcsolódásra is ajánljuk, egész évben kellemes mediterrán klímája, évi 340 napsütéses napja igazán ideális úti céllá teszik.


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes Ciprusra látogatni?

 • Európa egyik legszebb tengerpartjává választották a sziget délkeleti oldalán található Nissi Beach-et.
 • Csodaszép tengeri barlangok várnak felfedezésre.
 • A Tróodosz-hegység 2000 méteres hegyei apró falvakat, kolostorokat és titokzatos hangulatú erdőket rejtenek.
 • A Greko-fok teljes egészében természetvédelmi terület, gyönyörű öblökkel, tengeri barlangokkal, dombokkal.
 • Egész évben kellemes a klíma
 • Ha valaki háromszor körbeússza a hatalmas, part menti Afrodité-sziklát, örökké fiatal és szép marad.

 

A legnépszerűbb látnivalók Cipruson:

1. Kourion régészeti lelőhelye -  római kori romváros
2. Kykkos-kolostor
3. Nissi tengerparti strand
4. Afrodité sziklái
5. Greco-fok - természetvédelmi terület
6. Akamas félsziget - nemzeti park kék lagúnával, népszerű túraútvonalakkal
7. Troódosz - hegység
8. Páfosz városa
9. Szent Hilárion vár
10. Kolossi-vár

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő lett értékek:

 • Páfosz romjai (kulturális/1980)
 • A Tróodosz-hegység festett templomai (kultúrális/1985)
 • Hirokitía (kulturális/1998)

 

Terület: 9251 km²
Népesség: 1 120 489 fő
Államforma: elnöki köztársaság
Főváros: Nicosia
Országhívószám: +357
Pénznem: euró (EUR), váltópénze a cent (1 euró = 100 cent), 1 euró = 360 Ft, 2021. január). Aktuális árfolyam itt található.
Hivatalos nyelv:  görög, török
Beszélt nyelvek: görök, török, angol (szinte mindenki)

Árak: Cipruson az árak jóval magasabbak, mint nálunk. A helyi lakosok szívesen kerekítenek felfelé, de itt is élhetünk az alkudozás lehetőségével. 
Beutazási feltételek: érvényes fényképes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely a hazautazás napjától számítva még min. 3 hónapig érvényes. Ha Ciprus török határátkelőhelyének pecsétje szerepel az útlevélben, a ciprusi hatóságok megtagadhatják a beutazást. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
Vámszabályok: a személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik.
Diplomáciai képviselet: Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodája (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303
Éghajlat: A hőmérséklet a mediterrán térségre jellemző, és a legmelegebb nyári hónapokban (július-augusztus) akár 40 Celsius fok fölé is emelkedhet. A tél enyhe, a hőmérséklet szinte sosem süllyed fagypont alá. A leghidegebb rész a sziget belsejében emelkedő Tróodosz hegység, itt hidegebb napokon akár havazás is lehetséges. Télen a csapadéknak köszönhetően virágba borul a sziget. A februártól májusig tartó tavaszra kellemes, a nyárhoz közeledve egyre növekvő hőmérséklet, kirándulóidő a jellemző, az évszak elején még esőzésekkel. Májusban már több napos forróság is előfordulhat. A júniustól augusztusig tartó nyár egyben a főszezon, ilyenkor csapadék szinte alig van, viszont annál nagyobb a forróság. A szeptembertől beköszöntő őszre is enyhe idő a jellemző, október közepéig még strandolni is lehet.
Időeltolódás: +1 óra.
Közbiztonság: a közbiztonság megfelelő, a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
Közlekedés: Min. 2 éves jogosítvány birtokában a 23. életév betöltése esetén lehetséges (sokszor még nemzetközi jogosítványt is kérnek, érdemes kiváltani). Az autók jobbkormányosak, a közlekedésben a balra tartás szabálya érvényes, emiatt célszerű biztosítást is kötni és nagyon óvatosan vezetni. A városi és külvárosi buszjáratok naponta hajnaltól kora estig rendszeresen járnak. A nagyvárosok között iránytaxik is közlekednek, amelyek le lehet inteni, a tarifa a megtett távolságtól függ.
Orvosi ellátás: Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Kötelező védőoltás nincs. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.
Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás. Számos magánklinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. A gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Javasolt a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
Gasztronómia: Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszerei adják meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Mindenképpen  érdemes megkóstolni a tenger gyümölcsei mellett a ciprusi specialitások közül a kecske- és juhtejből készült lágy halloumi grillezett sajtot, a  moussakát (darált hússal töltött tészta), a keftét (húsgombócok), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle). Cipruson nagyon sok étterem van és többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk. Az árak kb. a magyar éttermi árak kétszeresei. A nemzetközileg általánosan elfogadott íratlan szabályok szerint a végösszegnek kb. 10% -át ajánlott borravalóként adni.
Szokások: Ciprus a nyugalom és a csend szigete. Régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. Kedvesség és közvetlenség jellemzi a ciprusiakat, vendégszeretete évszázadokra nyúlik vissza. Cipruson a nudizmust, a topless fürdőzést, valamint minden olyan cselekményt, melyben intim testrészek láthatóak, elítélik.Ciprus lakói nagy macskabarátok, a macskák háziasításának első emlékei is innen származnak.


Hasznos kifejezések: 

 • Kalimera (Καλημέρα ) - Jó reggelt
 • Kalinichta (Καληνύχτα) - Jó éjt
 • Ne (Ναί ) - Igen
 • Ohi (Όχι ) - Nem
 • Efharisto (Eυ χαριστώ) - Köszönöm
 • Parakalo (Παρακαλώ) - Kérem