Dél-Európa |

Izrael


A Szentföldet mindenkinek látnia kell korra, felekezetre való tekintet nélkül. Izrael látnivalói semmi mással nem hasonlíthatók össze, megelevenedik a történelem az ősi utcákban, épületekben, tájakban.
Izrael történelmi, kulturális és természeti látnivalókban egyaránt bővelkedik, és most minden korábbinál könnyebben és kedvezőbb áron közelíthető meg. Fedezze fel Jeruzsálem bibliai emlékeit, Tel-Aviv tengerpartját, a sivatagi tájakat és az egész évben kellemes klímát!


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Izraelbe utazni?

   • Kiváló gasztronómia, lélegzetállító természeti jelenségek, több ezer éves történelem, híres kulturális és vallási helyszínek, mint a Jordán-folyó, Jeruzsálem, Betlehem, Názáret, Genezáreti-tó szent helyei.
   • Izrael változatos domborzati és éghajlati adottságokkal rendelkezik, találunk hegyeket, sivatagokat, tengereket és tavakat egyaránt.
   • Izraelt a Földközi-, a Vörös- és a Holt-tenger is határolja, gyönyörű tengerpartokat lehet felfedezni.
   • Jeruzsálem három világvallás központja, kulturális és történelmi jelentősége felbecsülhetetlen, a keresztények, a zsidók, és a muszlimok számára is szent hely. A sziklamecset az iszlámvallás híveinek, a Siratófal pedig a zsidó vallásgyakorlás számára fontos hely. A 2000 éves fal rései cédulákra írt kívánságokat, vágyakat, imákat rejtenek, amelyeket a látogatók tesznek oda, bízva abban, hogy beteljesülnek.
   • Masada sziklakertjei a Júdeai-sivatag fennsíkján, az erődből páratlan kilátás tárul a sivatagra és a Holt-tengerre.
   • Megmártózni a Holt-tenger vízében, pontosabban lebegni a sós vízen. Az ásványi anyagban gazdag víz és a tengeri iszap jótékony hatású különböző bőrproblémákra.
   • Megtekinteni az Izraeli Múzeumban a Holt-tengeri tekercseket, a 2000 éves bibliai kéziratokat.
   • Ein Avdat kanyon, a vízesésekkel teli smaragdzöld színű víz lenyűgöző látványt nyújt.
   • Tel-Aviv az ország gazdasági központja, igazi metropolis, kiváló éttermeket és luxusszállodákat, modern felhőkarcolókat, napsütötte tengerpartot és nyüzsgő éjszakai életet találunk itt. Ezzel ellentétben Jaffa, a város déli részén fekvő ókori kikötőváros, igazi közel-keleti hangulatot áraszt a szűk sikátorokkal, terméskőből épült házakkal és a keleties bazárokkal.
   • Sétálni az eukaliptusz- és olajfák árnyékában.
   • Haifa gyönyörű kertjei, mely az UNESCO Világörökség részét képezik.
   • Neot Kedumim tájvédelmi körzetben megtapasztalhatjuk, milyen volt a bibliai Izrael. A tájvédelmi rezervátum összegyűjti és megvédi azokat a még ma is létező növényváltozatokat, amelyeket a Biblia is említ.
     

   A legnépszerűbb látnivalók Izraelben:

   1. Jeruzsálem, Izrael fővárosa, mely egyben három világvallás központja
   2. Tel-Aviv, az ország gazdasági központja
   3. Jaffa, az ókori kikötő
   4. Zichron Yaakov, az ország legnagyobb bortermelő vidéke
   5. Názáret, a keresztény zárondokok célpontja, valamint a közelben található Galilei tenger, amely a világ legalacsonyabban fekvő édesvízi tava
   6. Safed, amely Izrael legmagasabban fekvő tava, valamint a művészet központja
   7. Caesarea, ahol meglátogathatunk egy antik amfiteátrumot
   8. Akko, a világörökség részét képezi, alagutak, törökfürdő és homokkő építmények láthatók itt
   9. Mitzpe Ramon, a Föld legnagyobb üres krátere, a Ramon szemtanúi lehetünk
   10. Masada, a zsidó kultúra egyik legfontosabb emlékhelye, csodás kilátással
   11. Eilat, a Vörös tenger partján található üdülőhely
   12. Holt tenger, a világ legalacsonyabb pontja és ahol a sós vízben lebegve pihenhetünk
     

   UNESCO világörökségi listán szereplő izraeli értékek:

   • Acre (Akko) óvárosa (kulturális/2001)
   • Masada régészeti lelőhelye (kulturális/2001)
   • Tel- Aviv, Fehér Város – a modern stílus (kulturális/2003)
   • Bibliai lelőhelyek – Megiddo, Hazor, Beer Sheba (kulturális/2005)
   • A tömjénút városai a Negev sivatagban
   • Haluza, Mamshit, Avdat és Shivta (kulturális/2005)
   • Bahá'i Szent Helyek Haifában és Nyugat-Galileában (kulturális/2008)
   • Kármel-hegyi barlangok: Nahal Me’arot / Vádi el-Mugára (kulturális/2012)
   • Marésha és Beit-Guvrin barlangjai (kulturális/2014)

    

   Terület: 21 056 km² (Magyarországnál 4-szer kisebb).
   Népesség: 9,1 millió fő.
   Államforma: parlamentáris rendszer.
   Főváros: Jeruzsálem (866 ezer fő, 2220 km-re Budapesttől).
   Országhívószám: +972.
   Pénznem: Shekel (ILS) 1 USD = 3,3 ILS; 1 EUR = 3,9 NIS; 1 ILS = 92 HUF (2021. január). Pénzváltás útlevél bemutatásával lehetséges, az út során több lehetőség is van pénzt váltani. Az aktuális árfolyam itt található.
   Hivatalos nyelv: héber, arab.
   Beszélt nyelvek: héber, arab, orosz, angol.
    

   Beutazási feltételek: Izraelbe történő beutazáshoz érvényes útlevél szükséges. Az útlevélnek a visszautazástól számítva még 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.


   Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: Pinkas St. 18. Tel Aviv 62661 Israel / Telefon: +972 354 66691, 546 6981.
   Vámelőírások: személyes használatra szolgáló tárgyakon kívül bevihető: 200 db cigaretta, 1 liter égetett szeszes ital, 1 liter bor, 1 liter pezsgő.
   Mikor érdemes Izraelbe látogatni?

   • Egész évben kellemes a klíma Izraelben, ezért bármikor alkalmas a látogatásra.
   • A nyári időszakban fokozottan ügyeljünk arra, hogy megfelelően védekezzünk a magas hőmérséklet ellen, valamint a tengerpart közelében készüljünk fel a magas páratartalomra. Továbbá vegyük figyelembe, hogy június közepétől július közepéig tart a medúzaszezon, amely során fokozottan ügyeljünk a medúzacsípésre.


   Időeltolódás: +1 óra a magyar időhöz képest.
   Közbiztonság: fokozott elővigyázatosságra van szükség.
   Közlekedés: kérjük utasainkat, vigyázzanak a mediterrán közlekedési morálra! A nagyvárosok közötti közlekedés jó, a vasúti vonal jól kiépített.
   Orvosi ellátás: a csapvíz nyugodtan iható, csak a gyengébb szervezetű utasoknak kell tőle tartózkodni, egyéb előírás nincs. Utasbiztosítás kötése érdemes, tekintettel a drága ellátásra.
   Borravaló: Izraelben, a turizmusban a borravaló mindennapos, elfogadott, elvárt dolog.
   Posta:

   • A postahivatalok vasárnaptól péntekig 09:00 - 17:00 óráig tartanak nyitva, pénzváltás útlevél bemutatásával lehetséges.
   • A postahivatalokon kivül a szállodák recepcióján is árulnak bélyeget.
   • Nyilvános telefonról előre vásárolt kártyával lehet telefonálni Magyarországra. A mobilkészülékek működnek Izraelben, kérjük, hogy a roaming díjakról érdeklődjön mobilszolgáltatójánál.

   Hitelkártya: éttermekben, szállodákban, üzletekben, autókölcsönzőknél elfogadják a nemzetközi hitelkártyákat (VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS).
   Áramerősség: 220 Volt. A hálózati aljzatok nagy többségét már kicserélték az európai szabványra, de ettől lehet eltérés.
   Gasztronómia: rengeteg hatás érte és éri mai napig a konyhájukat. Jellemző ételük a sólet, amelynek számos változata létezik. Hagyományos étel továbbá a kubbe: birka- és marhahúsból, valamint bulgurból készült fasírozott. Utcai árusoknál érdemes kipróbálni a falafelt: pitába burkolt csicseriborsó-gombóc tahina mártással, savanyúsággal és zöldségekkel.
   Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

   • Falafel: fűszeres darált csicseriborsó, olajban kisütve, fasírthoz hasonló. Humusz mellé eszik, vagy pitában.
   • Humusz: sokféle változatban készül, a klasszikus csicseriborsóból, tahiniből, citromléből, fokhagymából, és olíviaolajból készül, pitával eszik.
   • Saksuka: izraeli lecsó, paradicsommártással, fűszerekkel, hagymával, tetején tükörtojással.
   • Izraeli reggeli: bőséges reggeli, amely húst nem tartalmaz. A svédasztal tele van minden finomsággal, sajtokkal, tojásokkal, olívabogyókkal, joghurtokkal, izraeli salátával, helyben sütött péksüteménnyel és kenyerekkel.
   • Izraeli saláta: apróra és egyforma kockákra vágott hideg, hámozatlan zöldségek, alapkomponensei a paradicsom, uborka, hagyma, paprika, és bármilyen nyers zöldséggel tovább gazdagítható.
   • Knaffe: arab desszert, belül édes sajtból és tésztából áll, tetején pisztácia.
   • Malabi: kukoricakeményítőből készült tejes puding, amelynek a tetejére rózsavizes szirupot és pisztáciát tesznek.
   • Menta tea

   Kosher étkezési szabályok: a négylábú állatokból a hasított patájú és kérődző jószág fogyasztható csak, például birka, marha, kecske és szarvas. A halaknál a pikkely és uszony a követelmény, a tengeri állatok többsége a tiltottak közé tartozik, például a homár, az osztriga, a garnélarák, a kagylók és a rákok. A tiltott madarakhoz a ragadozó és a mocsárban élő szárnyasok tartoznak. A hús- és tejtermékeket nem lehet együtt enni, összekeverni.
   Turista etikett: vallásos helyeken illendő megfelelő, tiszteletteljes öltözéket viselni, illetve a férfiaknak fejfedőt kell viselniük, valamint a hölgyeknek illendő a térdeket és vállakat eltakarni. Étkezésnél nem jellemzők a szigorú szabályok, azonban borravalót ildomos hagyni a kiszolgálásért. Jellemző, hogy a megbeszélt találkozóra nem pontban érnek oda, azonban nem is túl későn, 15-20 perc késéssel érdemes kalkulálni.
   Jó tudni:

   • Sabbat: az izraeli munkahét vasárnaptól csütörtökig tart. A sabbat (szombati ünnepnap) beállta előtt pénteken a legtöbb üzlet bezár és szombat napnyugta utánig zárva tart, többségük vasárnap reggel nyit ki.
   • Öltözködés: a nyugati öltözködési szokások az elterjedtek, de a vallási és kulturális helyszíneken tiszteletteljes öltözéket viseljünk, például templomok megtekintéséhez hosszú nadrág és vállat fedő ruházat szükséges.
   • Kommunikáció: az izraeliek kommunikációban nyíltabbak, ne rökönyödjünk meg, ha egy izraeli egyenesen, bizalmaskodva kérdez rá magánügyeinkre, pl. jövedelmünkre, családi állapotunkra, intim dolgokra. A helyiek hangosan, markáns kifejezéssel és szenvedélyesen beszélnek, de ez nem az agresszivitás, vitatkozás jele.
   • Borravaló: a turizmusban, vendéglátásban, szállodákban dolgozók elvárják a borravalót, 10-15%-ot illik adni a számlához. A piacokon az alkudozás a megszokott.
    Árak: Egy főétel kedvező árú étteremben 60 sékel, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 220 sékel, egy szendvics 50 sékel, egy korsó helyi csapolt sört 30, egy üveg import sört 27, egy kapucsínót 12, egy üveg vizet 7, egy üdítőt 8,5 sékelért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 6 sékel 1 liter tej, 7 sékel fél kg kenyér, 10 sékel 1 kg alma, 8 sékel 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 4 sékel, egy üveg sör 11 sékel, egy üveg bor 40 sékel. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 6 sékel, taxizni 4 sékelért tudunk kilóméterenként.