Dél-Európa |

Izrael


A Szentföldet mindenkinek látnia kell korra, felekezetre való tekintet nélkül. Izrael látnivalói semmi mással nem hasonlíthatók össze, megelevenedik a történelem az ősi utcákban, épületekben, tájakban.
Izrael történelmi, kulturális és természeti látnivalókban egyaránt bővelkedik, és most minden korábbinál könnyebben és kedvezőbb áron közelíthető meg. Fedezze fel Jeruzsálem bibliai emlékeit, Tel-Aviv tengerpartját, a sivatagi tájakat és az egész évben kellemes klímát!
Miért érdemes Izraelbe utazni?

 • Kiváló gasztronómia, lélegzetállító természeti jelenségek, több ezer éves történelem, híres kulturális és vallási helyszínek, mint a Jordán-folyó, Jeruzsálem, Betlehem, Názáret, Genezáreti-tó szent helyei.
 • Izrael változatos domborzati és éghajlati adottságokkal rendelkezik, találunk hegyeket, sivatagokat, tengereket és tavakat egyaránt.
 • Izraelt a Földközi-, a Vörös-, és a Holt-tenger is határolja, gyönyörű tengerpartokat lehet felfedezni.
 • Jeruzsálem három világvallás központja, kulturális és történelmi jelentősége felbecsülhetetlen, a keresztények, a zsidók, és a muszlimok számára is szent hely. A sziklamecset az iszlámvallás híveinek, a Siratófal pedig a zsidó vallásgyakorlás számára fontos hely. A 2000 éves fal rései cédulákra írt kívánságokat, vágyakat, imákat rejtenek, amelyeket a látogatók tesznek oda, bízva abban, hogy beteljesülnek.
 • Maszada sziklakertjei Júdeai-sivatag fennsíkján, az erődből páratlan kilátás tárul a sivatagra és a Holt-tengerre.
 • Megmártózni a Holt-tenger vízében, pontosabban lebegni a sós vízen. Az ásványi anyagban gazdag víz és a tengeri iszap jótékony hatású különböző bőrproblémákra.
 • Megtekinteni az Izraeli Múzeumban a Holt-tengeri tekercseket, a 2000 éves bibliai kéziratokat.
 • Ein Avdat kanyon, a vízesésekkel teli smaragdzöld színű víz lenyűgöző látványt nyújt.
 • Tel Aviv az ország gazdasági központja, igazi metropolis, kiváló éttermeket és luxusszállodákat, modern felhőkarcolókat, napsütötte tengerpartot és nyüzsgő éjszakai életet találunk itt. Ezzel ellentétben Jaffa, a város déli részén fekvő ókori kikötőváros, igazi közel-keleti hangulatot áraszt a szűk sikátorokkal, terméskőből épült házakkal és a keleties bazárokkal.
 • Sétálni az eukaliptusz- és olajfák árnyékában.
 • Haifa gyönyörű kertjei, mely az UNESCO Világörökség részét képezik.
 • Neot Kedumim tájvédelmi körzetben megtapasztalhatjuk, milyen volt a bibliai Izrael. A tájvédelmi rezervátum összegyűjti és megvédi azokat a még ma is létező növényváltozatokat, amelyeket a Biblia is említ.
   

A legnépszerűbb látnivalók Izraelben:

 1. Jeruzsálem, Izrael fővárosa, mely egyben három világvallás központja
 2. Tel Aviv, az ország gazdasági központja
 3. Jaffa, az ókori kikötő
 4. Zichron Yaakov, az ország legnagyobb bortermelő vidéke
 5. Názáret, a keresztény zárondokok célpontja, valamint a közelben található Galilei tenger, amely a világ legalacsonyabban fekvő édesvízi tava
 6. Safed, amely Izrael legmagasabban fekvő tava, valamint a művészet központja
 7. Caesarea, ahol meglátogathatunk egy antik amfiteátrumot
 8. Akko, a világörökség részét képezi, alagutak, törökfürdő és homokkő építmények láthatók itt
 9. Mitzpe Ramon, a Föld legnagyobb üres krátere, a Ramon szemtanúi lehetünk
 10. Masszada, a zsidó kultúra egyik legfontosabb emlékhelye, csodás kilátással
 11. Eilat, a Vörös tenger partján található üdülőhely
 12. Holt tenger, a világ legalacsonyabb pontja és ahol a sós vízben lebegve pihenhetünk
   

UNESCO világörökségi listán szereplő izraeli értékek:

 • Acre (Akko) óvárosa (kulturális/2001)
 • Masada régészeti lelőhelye (kulturális/2001)
 • Tel Aviv, Fehér Város – a modern stílus (kulturális/2003)
 • Bibliai lelőhelyek – Megiddo, Hazor, Beer Sheba (kulturális/2005)
 • A tömjénút városai a Negev sivatagban
 • Haluza, Mamshit, Avdat és Shivta (kulturális/2005)
 • Bahá'i Szent Helyek Haifában és Nyugat-Galileában (kulturális/2008)
 • Kármel-hegyi barlangok: Nahal Me’arot / Vádi el-Mugára (kulturális/2012)
 • Marésha és Beit-Guvrin barlangjai (kulturális/2014)

 

Terület: 21 056 km² (Magyarországnál 4-szer kisebb).
Népesség: 8,3 millió fő.
Államforma: parlamentáris rendszer.
Főváros: Jeruzsálem (857 ezer fő, 2220 km-re Budapesttől).
Országhívószám: +972.
Pénznem: Shekel (ILS) 1 USD = 3,5 ILS; 1 EUR = 3,88 NIS; 1 ILS = 85 HUF (2019. október). Pénzváltás útlevél bemutatásával lehetséges, az út során több lehetőség is van pénzt váltani. Az aktuális árfolyam itt található.
Hivatalos nyelv: héber, arab.
Beszélt nyelvek: héber, arab, orosz, angol.
 

Beutazási feltételek: Izraelbe történő beutazáshoz érvényes útlevél szükséges. Az útlevélnek a visszautazástól számítva még 6 hónapig kell érvényesnek lennie.
Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: Pinkas St. 18. Tel Aviv 62661 Israel / Telefon: +972 354 66691, 546 6981.
Vámelőírások: személyes használatra szolgáló tárgyakon kívül bevihető: 200 db cigaretta, 1 liter égetett szeszes ital, 1 liter bor, 1 liter pezsgő.
Mikor érdemes Izraelbe látogatni?

 • Egész évben kellemes a klíma Izraelben, ezért bármikor alkalmas a látogatásra.
 • A nyári időszakban fokozottan ügyeljünk arra, hogy megfelelően védekezzünk a magas hőmérséklet ellen, valamint a tengerpart közelében készüljünk fel a magas páratartalomra. Továbbá vegyük figyelembe, hogy június közepétől július közepéig tart a medúzaszezon, amely során fokozottan ügyeljünk a medúzacsípésre.


Időeltolódás: +1 óra a magyar időhöz képest.
Közbiztonság: fokozott elővigyázatosságra van szükség.
Közlekedés: kérjük utasainkat, vigyázzanak a mediterrán közlekedési morálra! A nagyvárosok közötti közlekedés jó, a vasúti vonal jól kiépített.
Orvosi ellátás: a csapvíz nyugodtan iható, csak a gyengébb szervezetű utasoknak kell tőle tartózkodni, egyéb előírás nincs. Utasbiztosítás kötése érdemes, tekintettel a drága ellátásra.
Borravaló: Izraelben, a turizmusban a borravaló mindennapos, elfogadott, elvárt dolog.
Posta:

 • A postahivatalok vasárnaptól péntekig 09:00 - 17:00 óráig tartanak nyitva, pénzváltás útlevél bemutatásával lehetséges.
 • A postahivatalokon kivül a szállodák recepcióján is árulnak bélyeget.
 • Nyilvános telefonról előre vásárolt kártyával lehet telefonálni Magyarországra. A mobilkészülékek működnek Izraelben, kérjük, hogy a roaming díjakról érdeklődjön mobilszolgáltatójánál.

Hitelkártya: éttermekben, szállodákban, üzletekben, autókölcsönzőknél elfogadják a nemzetközi hitelkártyákat (VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS).
Áramerősség: 220 Volt. A hálózati aljzatok nagy többségét már kicserélték az európai szabványra, de ettől lehet eltérés.
Gasztronómia: rengeteg hatás érte és éri mai napig a konyhájukat. Jellemző ételük a sólet, amelynek számos változata létezik. Hagyományos étel továbbá a kubbe: birka- és marhahúsból, valamint bulgurból készült fasírozott. Utcai árusoknál érdemes kipróbálni a falafelt: pitába burkolt csicseriborsó-gombóc tahina mártással, savanyúsággal és zöldségekkel.
Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

 • Falafel: fűszeres darált csicseriborsó, olajban kisütve, fasírthoz hasonló. Humusz mellé eszik, vagy pitában.
 • Humusz: sokféle változatban készül, a klasszikus csicseriborsóból, tahiniből, citromléből, fokhagymából, és olíviaolajból készül, pitával eszik.
 • Saksuka: izraeli lecsó, paradicsommártással, fűszerekkel, hagymával, tetején tükörtojással.
 • Izraeli reggeli: bőséges reggeli, amely húst nem tartalmaz. A svédasztal tele van minden finomsággal, sajtokkal, tojásokkal, olívabogyókkal, joghurtokkal, izraeli salátával, helyben sütött péksüteménnyel és kenyerekkel.
 • Izraeli saláta: apróra és egyforma kockákra vágott hideg, hámozatlan zöldségek, alapkomponensei a paradicsom, uborka, hagyma, paprika, és bármilyen nyers zöldséggel tovább gazdagítható.
 • Knaffe: arab desszert, belül édes sajtból és tésztából áll, tetején pisztácia.
 • Malabi: kukoricakeményítőből készült tejes puding, amelynek a tetejére rózsavizes szirupot és pisztáciát tesznek.
 • Menta tea

Kosher étkezési szabályok: a négylábú állatokból a hasított patájú és kérődző jószág fogyasztható csak, például birka, marha, kecske és szarvas. A halaknál a pikkely és uszony a követelmény, a tengeri állatok többsége a tiltottak közé tartozik, például a homár, az osztriga, a garnélarák, a kagylók és a rákok. A tiltott madarakhoz a ragadozó és a mocsárban élő szárnyasok tartoznak. A hús- és tejtermékeket nem lehet együtt enni, összekeverni.
Turista etikett: vallásos helyeken illendő megfelelő, tiszteletteljes öltözéket viselni, illetve a férfiaknak fejfedőt kell viselniük, valamint a hölgyeknek illendő a térdeket és vállakat eltakarni. Étkezésnél nem jellemzők a szigorú szabályok, azonban borravalót ildomos hagyni a kiszolgálásért. Jellemző, hogy a megbeszélt találkozóra nem pontban érnek oda, azonban nem is túl későn, 15-20 perc késéssel érdemes kalkulálni.
Jó tudni:

 • Sabbat: az izraeli munkahét vasárnaptól csütörtökig tart. A sabbat (szombati ünnepnap) beállta előtt pénteken a legtöbb üzlet bezár és szombat napnyugta utánig zárva tart, többségük vasárnap reggel nyit ki.
 • Öltözködés: a nyugati öltözködési szokások az elterjedtek, de a vallási és kulturális helyszíneken tiszteletteljes öltözéket viseljünk, például templomok megtekintéséhez hosszú nadrág és vállat fedő ruházat szükséges.
 • Kommunikáció: az izraeliek kommunikációban nyíltabbak, ne rökönyödjünk meg, ha egy izraeli egyenesen, bizalmaskodva kérdez rá magánügyeinkre, pl. jövedelmünkre, családi állapotunkra, intim dolgokra. A helyiek hangosan, markáns kifejezéssel és szenvedélyesen beszélnek, de ez nem az agresszivitás, vitatkozás jele.
 • Borravaló: a turizmusban, vendéglátásban, szállodákban dolgozók elvárják a borravalót, 10-15%-ot illik adni a számlához. A piacokon az alkudozás a megszokott.