Dél-Európa |

Málta


A napfényes Málta és kisebb testvérei, Gozo és Comino, a Földközi-tenger talán legizgalmasabb szigetei, ahol az emberiség legősibb építményei közül többet is megtalálunk, ahol a házaknak még mindig nevet adnak, és ahol a katolikus hitű helyiek az arabbal rokon máltai nyelven beszélgetnek egymással. Málta a kristálytiszta vízű tengerpartok és a természeti csodák mellett építészetével és kiváló konyhájával is nagyszerű élményt nyújt az idelátogatóknak. Fedezze fel velünk!


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Máltára utazni?

  • A színes, zárt erkélyek, a sárga homokkőből épült házak, az erődök, a templomok és a történelmi utcák felejthetetlen lovagkori hangulatot árasztanak.
  • Valetta, Málta fővárosa 2018-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, a program keretén belül 40 projektre és 400 eseményre kerül sor.
  • Érdemes ellátogatni egy élvezetes kirándulásra Popeye falujába, ahol a Popeye című filmet forgatták. Az élménypark Málta egyik legnépszerűbb családi látványossága.
  • Tökéletes helyszín búvárkodáshoz: hajóroncsok, barlangok, sziklák, zátonyok, csodálatos tengeri élővilág kedvez a búvárkodás kedvelőinek.
  • A kék lagúnájáról híres Comino kristálytiszta kék vizében felejthetetlen élmény fürdeni.
  • Az ókori erődfallal körbevett Mdina, mindössze 400 méter hosszú középkori város, szűk, labirintusszerű utcáival lenyűgöző látványt nyújt a látogatók számára.
  • Mindennap délben szertartásos ágyúlövésnek lehetünk tanúi, melyet korhű ruhákban lőnek ki a fővárosban.
  • A Szent János társkatedrális Málta legnagyobb és leghíresebb temploma, lenyűgöző barokk ékszerdoboz.
  • Érdemes ellátogatni Marsaxlokk halászvárosába, ahol láthatunk hagyományos máltai hajókat, úgynevezett „luzzuk"-okat.
  • Kihagyhatatlan Gozo történelmi erődje, valamint az ott található Citadella.
  • Kipróbálhatunk jellegzetes nyúlhúsos fogásokat és a különleges kaktuszpálinkát is.
    

  A legnépszerűbb látnivalók Máltán: 

  1. Valletta, a szigetország fővárosa és egyben kulturális központja.
  2. Comino kicsiny szigete, ahol csodálatos kék lagúna várja a látogatókat
  3. Megalitikus templomok, amelyek az időszámításunk előtti 3-4. évezredből származnak
  4. Blue Grotto, vagyis a kék barlang, amely rendkívül különleges természeti képződmény a szigeten
  5. Ħal Saflieni-i hipogeum, amely a világ egyetlen őskori földalatti sírtemploma, szintén az i.e. 3-4. évezredben épült
  6. A Gozo szigetén található Ramla-öböl homokos tengerpartja
  7. A szintén Gozo szigetén található különleges sziklaképződmény, az Azúr Ablak
  8. Mdina, az aranyszínű kőfallal körülvett város
  9. Rabat, amely számos keresztény emlékhelynek ad otthont
  10. Marsaxlokk, tradícionális máltai halászfalu
    

  UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

  •  Hal Saflieni Hypogäum (föld alatti szentély) (kulturális/1980)
  •  Valletta városa (kulturális/1980)
  •  Málta megalit templomai (kulturális/1980)


  Terület: 316 km² (kb. Budapest területének háromötöde).
  Népesség: kb. 445 ezer (Magyarországénak kb. 4,5 %-a).
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Valletta (népessége kb. 6 400 fő, 1300 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +356.
  Pénznem: euró (EUR), váltópénze a cent (1 euró = 100 cent), 1 euró = 358 forint (2021. január). Aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelvek: máltai, angol.
  Beszélt nyelvek: angol, máltai, olasz, német.
  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.
  Diplomáciai képviselet: Máltán nincs magyar konzulátus; a tiszteletbeli főkonzul Michael Soler, címe: Flat 54, Regent House, Bisazza Street, Sliema; e-mail címe: msoler@daystar.com.mt., Telefon: 00-356-21/ 320-963.
  Éghajlat: Málta éghajlata mediterrán, ami száraz és forró nyarat, valamint enyhe és esős telet jelent. A napsütéses órák száma itt a legmagasabb Európában. Az Afrikából jövő, forró szél alkalmanként nagyon magas hőmérsékleteket és páratartalmat okoz, ez a sirokkó, vagy máltaiul Xlokk.
  Mikor érdemes Máltára utazni?  A legmelegebb hónap a július, azonban a strandszezon október végéig is eltarthat. A tenger tiszta vizű, hőmérséklete júniustól novemberig 20 fok feletti. A leghidegebb hónapban, januárban is 15 °C körüli hőmérséklet mérhető. Áprilisban kezd melegedni a levegő, csendesebb, de napos nyaralásra akár már májusban lehetőség van. A főszezon június és július, szeptember és október pedig kirándulásra a tökéletes időpont.
  Időeltolódás: télen-nyáron a magyarországi idővel azonos zónaidő.
  Közbiztonság: igen jó - mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: BALOLDALI. Sebességhatárok: lakott területen 25-45 km/h, lakott területen kívül 60-80 km/h. Az úthálózat sűrű, többnyire jó minőségű. Autópálya és vasút a kis távolságokra tekintettel nem épült. Buszokkal a legtöbb településre eljuthatunk, Máltán és Gozón is. Gozóra Cirkewwa kikötőjéből, a sűrűn közlekedő kompjárattal juthatunk el Mgarrba, a Cominóra közlekedő hajók ugyaninnen indulnak.
  Orvosi ellátás: a magyarországihoz hasonló színvonalú. A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a máltai állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
  Szállások: az ország idegenforgalmi jellegéből adódóan számos színvonalas középkategóriás szálloda közül választhatunk, de megtalálhatóak a minden igényt kielégítő ötcsillagos szállodák is. A közvetlenül a parton elhelyezkedő szállodák árai magasabbak mint a parttól távolabb fekvő szállodáké, de szinte mindegyiknek van úszómedencéje (a tetőszinten és/vagy az alsó szinteken). Az apartman hotelek szobáiban főzőlappal, mikrohullámú sütővel és konyhai eszközökkel felszerelt konyhák is megtalálhatóak.
  Aktív programok, amiken részt vehetünk: búvárkodás, tengeri kajakozás, vitorlázás, parasailing, yacht, szörfözés és kiteboardozás, paddle surfing, sziklamászás, deep-water soloing.
  Gasztronómia: arab, olasz és angol hatások érhetők tetten a máltai konyhán. A hagyományos máltai ételek száma kevés, általában nyúl vagy csiga szerepel bennük. Érdemes kipróbálni a báránycombot és a fasírtot körettel. Jellemzők a halból, tenger gyümölcseiből készült ételek is.
  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

  • Ftira: helyi kenyér paradicsomszósszal, tonhallal, olíva és kapribogyóval töltve, amelyet általában sós burgonya chips-szel tálalnak.
  • Pastizzi: ricottával, borsópürével vagy túróval töltött, kemencében sült leveles tészta.
  • Máltai saláta: a tipikus máltai saláta összetevői: padlizsán, sonka, kolbász, olajbogyó, kapribogyó, aszalt paradicsom, juh- vagy kecskesajt.
  • Imqaret: máltai édesség, olajban kisütött, datolyával rétesszerűen töltött tészta.
  • Qassata: ricottával vagy spenóttal töltött mini-pite.