Egyéni utazások |

Repülj és vezess!


"Repülj és vezess" útjainkat azoknak az utazóknak ajánljuk, akik egyénileg, saját tempójukban szeretnének felfedezni egy országot. Öt kontinensen kínálunk autós utazásokat, aki egyszer kipróbálja, könnyen rabjává válhat.

 

 
Általános tudnivalók: az autókölcsönző cégek nem típusra, hanem csak kategóriára fogadnak el foglalást. Az autóbérlés feltételei országonként, helyszínenként és partnerenként eltérőek lehetnek.

Szükséges dokumentumok: általában min. 12 hónapja érvényes vezetői engedély (bizonyos országokban nemzetközi vezetői engedély), személyazonosságot igazoló dokumentum (útlevél vagy személyi igazolvány), autóbérlést igazoló visszaigazolás és a vezető nevére szóló dombornyomott hitelkártya.

Az autóbérleti szerződés: az autóbérleti szerződés minden esetben az utas és a kölcsönző cég között jön létre, ez nem része az utazási szerződésnek, a kölcsönző társaság nem az iroda közreműködője. A bérleti szerződésből eredő viták rendezése kizárólag a bérlő (utas) és a bérbeadó között, a helyszínen megkötött szerződés alapján, az ebben meghatározott jog szerint történik.

Hivatalos nyelv: az autóbérleti/kölcsönzési szerződések magyarul nem, hanem kizárólag angol és a célország hivatalos nyelvén érhetőek el. Az utas hiányos vagy nem megfelelő nyelvtudása miatt keletkezett károkért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Autóbérlés időtartalma: az autóbérlés napi díja 24 órára szól.

Korhatárok: az autókölcsönzés alsó korhatára általában 21, felső korhatár 70 év. Bizonyos életkor alatt és felett (jellemzően 25 év alatt és 70 év felett) az autóbérlő cégek felár fizetését kérhetik. A bérléshez min. 1-2 év vezetői gyakorlat ajánlott.

További vezető: a bérlő sofőr mellett további vezetők is regisztrálhatóak. Ennek díja kb. 5 euró/nap.

Kiegészítő tartozékok: autósülés, GPS navigációs rendszer, tetőcsomagtartó, téli felszerelési költség, stb. a foglaláskor igényelhető, díjuk a helyszínen fizetendő. (kb. 8 euró/nap).

Kilométer használat: szerződéstől függően az autóbérlés korlátozott, de legtöbb esetben korlátlan kilométer használatra szól.

Biztosítási önrész: a bérautóban okozott kár vagy lopás esetén a vezető a kijelölt biztosítási önrész összegéig felelős.

Biztosítások: az autóbérlés minden esetben tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítás összegét (TPI, Third Party Insurance) és lopáskár biztosítást (TP, Theft Protection). A legtöbb szerződés már magában foglalja az ún. önrészcsökkentő biztosítást is (CDW, Collision Damage Waiver) mely esetben a bérautó sofőrje kár esetén anyagilag egy bizonyos biztosítási önrész összegéig felelős.

Kiegészítő biztosítások: az autó átvételekor lehetőség van egyéb káresetekre kiegészítő biztosítások megkötésére, melyek kibővített védelmet jelentenek az autó tartozékaira (pl. autógumik, szélvédő, alváz, tükrök, stb.) vagy bizonyos fajta sérülésekre (pl. homok vagy kavics által okozott károk). Ajánlott kiegészítő biztosítás az ún. önrészkiváltó biztosítás (SCDW, Super Collision Damage Waiver), ahol a bérlő a teljes kár utólagos visszatérítésére jogosult (ára kb. 10-15 euró/nap). Újdonság: önrészkiváltó biztosítását már itthon is megkötheti, kérje irodánk ajánlatát!

Biztonsági fedezet: az autókölcsönzéshez megfelelő fedezettel rendelkező dombornyomású hitelkártya szükséges, amelyről az autókölcsönző cégek a szerződés szerinti összeget zárolják (Európában kb. 400-1200 euró, USA-ban kb. 400 dollár). Általánosan elfogadott kártyatípusok: American Express, MasterCard és Visa. Ennek hiányában az autókölcsönzők megtagadhatják az autó átadását, és erre irodánknak semmilyen befolyása sincs. Amennyiben nem merül fel egyéb költség (az autóban okozott vagy keletkezett kár, baleset, sérülés, közlekedési vagy parkolási bírság, útdíj, híddíj, alagútdíj, az autó visszaadásakor elégtelen üzemanyag-mennyiség), az autókölcsönző cég a zárolást feloldja. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fedezet visszatérítése hosszabb időt vehet igénybe.

Egyutas felár: amennyiben az autó felvétele eltér a leadás helyszínétől, úgy egyutas felár fizetendő. A bérautóval más országba való átutazás külön engedéllyel és további díjfizetés ellenében lehetséges.

Autóátvétel: a bérautó átvételekor ajánlott az autó állapotának felmérése, már meglévő sérülések leegyeztetése, szerződésbe vétele.

Autóleadás: a bérautó leadásakor érdemes az autó állapotát dokumentálni (akár fényképekkel is), keletkezett sérüléseket jegyzőkönyvbe vetetni.

Üzemanyag: az autóbérlés az üzemanyag díját nem tartalmazza. Szerződéstől függően az autó átvételekor egy tanknyi benzin árának zárolását/kifizetését kérhetik, az autót pedig megegyezés szerint teli vagy üres tankkal kell visszaadni. Az autó átvételekor az üzemanyag mennyiségét mindig érdemes leellenőrizni.

Felmerülő költségek: az autóbérléskor felmerülő költségek lehetnek még az útdíjak, repülőtéri illeték, parkolási költség, iroda nyitvatartásán kívüli ügyintézés, autómentés, pótkulcs díja.