Észak-Európa |

Feröer szigetek


A Skócia és Izland között elterülő, az Atlanti-óceán északi részén fekvő, 48 ezer lakosú, mindössze 1400 négyzetkilométernyi, 18 szigetből álló kis szigetcsoport különleges élményt nyújt. Hol máshol láthatnánk ilyen sok, több száz méter magas sziklafalat? Hol máshol lehet ennyire megtapasztalni a tenger és az elemek erejét?
Bárhol is vagyunk a Feröer szigeteken, legfeljebb öt kilométerre lehetünk a tengertől, és mindenhol érezzük az örökké friss levegőt. Megkapó élmény felfedezni a főváros, Tórshavn középkori, fűvel benőtt tetejű házait; eljutni a tengeröblökben megbújó halászfalvakba, közelről látni az érintetlen természetet. Ismerjék meg velünk ezt a különleges országot!


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért utazzunk a Feröer szigetekre?

  • A festői tájakkal teli szigetcsoport közelebb van mit gondolnánk, Koppenhágából mindössze 2 órás repülőútra elérhető.
  • A vulkanikus szigercsoport lenyűgöző látványt kínál: zöld hegyek, meredek sziklák, hatalmas vízesések, fűtetejű házak, vad tengerpartok és színes házakkal tarkított falvak.
  • Nem kell aggódni a tömegek miatt, mindössze 50 000 fő lakja a szigetcsoportot. A Feröer szigeteken több birka él, mint ember.
  • Az elbűvölő Tórshavn városa egy forgalmas kikötő mögött, a Streymoy-sziget keleti partján található. Remek kiindulópont a szigetek felfedezésére, a városban néhány múzeumot, egy apró óvárost, egy gyönyörű dómot és élénkre festett házak sorait találjuk.
  • A szigetek között könnyű utazni, a jó infrastruktúrának köszönhetően. A szigeteket összekötő tenger alatti alagutakban és a hegyeket átszelő aszfaltozott utakon közlekedve nem okoz gondot az ország legfőbb látványosságainak a felkeresése.
  • Ha szeretnénk találkozni lundákkal, akkor a Mykines szigete a legideálisabb célpont. Sziklái a nyári hónapokban több ezer lundát vonzanak.
  • Rengeteg túrázási lehetőséget kínál. Egyik tökéletes célpont Kalsoy szigete. Kiránduljunk a Kallur világítótoronyhoz, ahonann tiszta napokon további öt szigetre láthatunk el!
  • A Sørvágsvatn-tó, a Feröer szigetek legnagyobb tava úgy néz ki, mintha száz méter magasan ülne az óceán felett, és kifelé dőlne - de ez valójában optikai csalódás. Mindenesetre lenyúgöző látvány!
  • A Feröer szigetekre nyáron és télen is ellátogathatunk. Nyáron élvezhetjük a szinte egész napi világosságot és a kirándulásokat a zöldellő hegyeken, míg télen az északi fényben gyönyörködhetünk. A tél meglepően enyhe, a hőmérséklet csökken fagypont alá.

   

  TOP 10 látnivaló a Feröer szigeteken (forrás: Tripadvisor):

  1. Drangarnir sziklaképződménye
  2. Rivustakkur
  3. Tinganes (Tórshavn óvárosa színes házakkal)
  4. Saksun (fűtetejű templom)
  5. Mulafossur vízesés
  6. Észak Háza (kulturális központ Tórshavn-ban)
  7. Mykines világítótorony
  8. Kalsoy sziget
  9. Viðarlundin Park, Tórshavn
  10. Skansin erőd, Tórshavn

   

  Terület: 1 399 km² (Budapest területének kb. 2,7-szerese).
  Népesség: kb. 50 ezer (kb. Dunaújváros népességének megfelelő).
  Államforma: a Dán Királyság saját kormányzattal rendelkező, autonóm területe.
  Főváros: Tórshavn (népessége kb. 20 ezer, 2200 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +298.
  Pénznem: dán korona (DKK), váltópénze az øre (1 korona = 100 øre); 1 korona = kb. 49 forint (2021. április). Az aktuális árfolyam itt található.
  A nagyobb pénzváltókban lehet korlátozott mennyiségben dán koronát váltani. Kártyával szinte mindenhol lehet fizetni.
  A Feröer szigeteken a dán koronától eltérő, de azonos értékű bankjegyeket és érméket bocsátanak ki. Ezeket elutazás előtt érdemes dán bankjegyekre és érmékre visszaváltani (minden bankban ingyenesen nyújtott szolgáltatás).
  Hivatalos nyelvek: dán, feröeri.
  Beszélt nyelvek: feröeri, dán, angol (szinte mindenki beszéli).
   

  Árak: a Feröer szigeteken némileg magasabbak az árak mint Dániában. Néhány ár tájékoztatásképpen Tórshavnban: egy főétel kedvező árú étteremben 300 DKK, 3 fogásos ebéd egy középkategóriás étteremben: 650 DKK, capuccino: 30 DKK, 0.33 l palackozott ásványvíz: 14 DKK, 0.5 l csapolt helyi sör: 30 DKK
  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.
  Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 2920 Charlottenlund, Koppenhága Strandvejen 170, Telefon: 00-45/39-63-16-88.
  Éghajlat: nedves, óceáni klíma. Télen melegebb van, mint Budapesten (az átlagos napi csúcshőmérséklet 5 fok), nyáron viszont csak 12-14 fok van - ezt azonban a tiszta levegő miatt melegebbnek érezzük. Csapadék bármikor előfordulhat.

  Mikor utazzunk a Feröer szigetekre? Az ország minden évszakban nagyon különböző élményt nyújt. Ugyanakkor a Feröer szigetek időjárása nagyon kiszámíthatatlan, májusban és novemberben ugyanúgy lehet enyhe idő, mint ahogy előfordulhat zord időjárás. Tehát bármikor is utazunk, a változékony időjárásnak megfelelően készüljünk, és ne lepődjünk meg, hogy egyetlenegy nap alatt akár mind a négy évszakot átélhetjük.. A főszezon a nyár, ilyenkor szinte egész nap világosság tapasztalható (júniusban és júliusban akár 22 óra is lehet), valamint ez a legjobb időszak kirándulni. A szállodák és bérelt autókból is limitált kapacitás áll rendelkezésre, így ha utazásunkat május és szeptember között tervezzük, elengedhetetlen, hogy jó előre megtervezzük az utat és lefoglaljuk a szolgáltatásokat, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy hetekkel indulás előtt már sehol nincs hely. Télen kis szerencsével az északi fény látványában gyönyörködhetünk. A téli szezonban számos szálloda kedvezményes árakon kínálja szobáit, ugyanez vonatkozik az autókölcsönző cégekre. Néhány látnivaló szeptemberben zár, és csak áprilisban nyit ki újra, így érdemes tájékozódni ezekről.
  A legtöbb fő látnivaló, köztük a Múlafossur vízesés, a Trælanípan, a Fossá vízesés és a Kallur világítótorony egész évben elérhető. Az év bármely időszakában meglátogathatjuk a távoli településeket, mint például Saksun, Tjørnuvík, és Gjógv falvakat.

  Időeltolódás: a téli és nyári időszámítás alatt is -1 óra (pl. amikor Budapesten dél van, Tórshavnban délelőtt 11 óra).
  Közbiztonság: a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h. Autóval könnyen lehet közlekedni. A domborzati adottságok miatt sok az alagút. A települések közötti közlekedést buszokkal, kompokkal és helikopterrel bonyolítják le. A legcélszerűbb egy szervezett utazáson részt venni vagy autót bérelni. Ha a tömegközlekedést szeretnénk igénybe venni, több napos bérlet elérhető, ami érvényes minden buszra és kompra, a Mykenesre közlekedő hajót kivéve.
  Orvosi ellátás: A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a dán állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
  Szállások: Az ifjúsági szállások és a vendégházak tiszták, barátságosak, kellemesek. A szállodák színvonala megfelel a Skandináviában megszokottnak.
  Gasztronómia: a hagyományos alapanyagok közé tartozik a birkahús, a hal és a burgonya. A szárított, hosszú ideig érlelt birkahús, a skerpikjot a hagyományos feröer konyha részét képezi, melyet érdemes az országba látogatáskor megkóstolni. Emellett még népszerűek a szezonális halak és tenger gyümölcsei, valamint a gyökérzöldségek: burgonya, karalábé, fehérrépa és rebarbara.