Észak-Európa |

Wales


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   A legnépszerűbb látnivalók Walesben: (forrás: Tripadvisor):

   1. Gower-félsziget
   2. Wales Coastal Path
   3. Pembroke kastély
   4. Cardiff vára
   5. Snowdonia Nemzeti Park
   6. Pontcysyllte Aqueduct 
   7. Great Orme, Llandudno
   8. Dylan Thomas szülőhelye
   9. Cardiff Bay
   10. Big Pit Nemzeti Szénmúzeum, Blaenavo

    

   UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

   • I. Eduárd király várai és városfalai Gwynedd grófságban

   • Blaenavon ipartörténeti műemlékei

    

   Terület: 20 779 km² (Magyarország területének kb. negyede) 
   Népesség: kb. 3 113 000 fő (kb. Magyarország népességének harmada)
   Államforma: hercegség (az Egyesült Királyság tagországa)
   Főváros: Cardiff
   Országhívószám: +44.
   Pénznem: font sterling (GBP). 1 font = 100 penny, 1 GBP = 393 forint (2020. január). 
   Az aktuális árfolyam itt található.
   A legtöbb magyarországi pénzváltóban válthatunk fontot. A kártyás fizetés is széles körben elterjedt.
   Hivatalos nyelv: walesi és az angol
   Beszélt nyelvek: a walesiek nyelvét velszi-nek vagy kimru-nak hívják, egészen más a szókincse, nyelvtana és a hangzása, mint az angolnak. Az 1800-as évektől az angol az uralkodó nyelv Walesben, de a velszi még mindig a lakosság kb. 20%-ának az anyanyelve és 28% megérti a nyelvet.

    

   Árak: a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árak. Egy főétel kedvező árú étteremben 10 font, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 40 font, egy korsó helyi csapolt sört 3,50, egy üveg import sört 4, egy kapucsínót 3, egy üveg vizet 1, egy üdítőt 1,5 fontért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 1 font 1 liter tej, 1 font fél kg kenyér, 1,69 font 1 kg alma, 1 font 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 1 font, egy üveg sör 1,4 font, egy üveg bor 7 font. A fővárosban egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 2 font, taxizni 2,17 fontért tudunk kilóméterenként.
   Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.
   Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 35/B. Eaton Place London SW1X 8BY, Telefon: 00 44 (0)/207201 34 40.
   Éghajlat: Uralkodó a nedves óceáni éghajlat, melyet a Golf-áramlat befolyásol. Jellemzőek a hűvösebb nyarak, az enyhe telek, gyakori ködképződés és a naponta változó időjárás. Csapadék bármikor előfordulhat. Az átlaghőmérséklet 3 °C januárban és 18 °C júliusban.
   Praktikus tanácsok: Az időjárás nagyon szeszélyes, kiránduláskor mindig vízálló cipőt viseljünk, és tartsunk magunknál esőkabátot. Ellenben ne ijedjünk meg az esős időtől, hiszen éppen az időjárásnak köszönhetően óriási zöld tájakban gyönyörködhetünk. Ahogy a mondás tartja: „Ha nem tetszik a walesi időjárás, várj öt percet!” Tehát várjuk ki az említett öt percet, és induljunk el, mert lenyűgöző látványban lesz részünk!
   Időeltolódás: a nyári és téli időszámítás során is -1 óra. (pl. amikor Budapesten dél van, Walesben délelőtt 11 óra).
   Közbiztonság: igen jó, csak az Európa országaiban megszokott elővigyázatosságra van szükség.
   Közlekedés: BALOLDALI. Sebességhatárok: lakott területen 30 mph (mérföld/óra), lakott területen kívül 60 mph, autópályán 70 mph. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól.

   Orvosi ellátás: magas szintű, de drága. A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a brit állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
   Szállások: 
   vidéken a "bed & breakfast" kategóriájú szálláshelyek jellemzően családi vezetés alatt álló egyszerű, kényelmes, hangulatos magánházak. A szállodák drágábbak, a megszokott nemzetközi színvonalat nyújtják.
   Walesi ételek, amelyeket érdemes megkóstolni:

   • Welshcakes: walesi sütemények, zsír, cukor és szárított gyümölcsök hozzáadásával készül. Melegen és hidegen is fogyasztható, elsősorban tea mellé fogyasztják.
   • Cawl: walesi leves gazdagon, gulyásleveshez hasonlít, bárányból, póréhagymából és gyökérzöldségekből készül
   • Bara brith: másnéven foltos kenyér, a bara a kenyeret, míg a brith a foltosat jelenti. Gyümölcskenyér, aszalt gyümölcsökkel dúsított teasütemény.
   • Full Wales Breakfast, másnéven walesi reggeli: az angoltól és a skóttól eltérően nem tartalmaz baked beans-t (babkonzervet), viszont tartalmazza az úgynevezett glamorgan sausage-t. Kolbásznak az alakja miatt nevezik, viszont húsmentes, száraz helyi sajtból (Caerphilly), kevés mustárból és póréhagymából áll.
   • Crempogs: walesi palacsinta, hasonló az amerikai palacsintához
   • Halen Môn: híres walesi só, amelyet közvetlenül a tengerparton nyernek ki, a legtisztább és legértékesebb sófélék között tartják számon
   • Welsh rarebit: sajtos melegszendvics, mustárral, borssal és worcestershire-szósszal.