Izland |


Nem túlzás: a világ egyik legszebb országa. Szikrázóan tiszta levegő, méltóságteljes hegyek, vízesések, gejzírek, bugyogó források, jégmezők, gleccserek, bálnák, fókák. Magyarországnyi terület, ahol Magyarországnál harmincszor kevesebben laknak. Az ember a végtelennek tűnő természetben az időnként mostoha idő ellenére is úgy érezheti: ez maga a szabadság. Hol van még egy hely, ahol tiszta időben akár 100 kilométerre is ilyen könnyen ellátni...?

Izland felejthetetlen élményeket nyújt mindenkinek. Utazzanak velünk, fedezzék fel ezt a gyönyörű országot!


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Izlandra látogatni?

  • Csodálatos lehetőséget kínál a sarki fény megtekintésére.
  • Egyedülálló természeti látvány: földrengések, vulkánok, gleccserek, lélegzetelállító vízesések, kristálytiszta források és jégmezők teszik varázslatossá. 
  • A világ harmadik legbiztonságosabb országa, a helyiek rendkívül barátságosak és segítőkészek. 
  • A máshoz nem fogható természeti környezet a filmstúdiókat is megihlette, olyan híres filmek forgatási helyszíne volt, mint a Star Wars, Thor, Trónok harca, Batman, James Bond filmek és Tomb Raider.
  • Izlandon található a föld egyik legszebb fekete homokos partszakasza, a Vík í Mýrdal koromfekete tengerpartján számos sci-fi filmet forgattak.
  • A vulkánokkal borított sziget 140 tűzhányója közül nagyjából 26 jelenleg is aktív.
  • Láthatunk feltörő gejzíreket, a sziget leghíresebbje tíz percenként  ki is tör.
  • A 62 méter magas Skógafoss vízesés tetejéig felsétálhatunk, vagy akár mögé besétálva is nézelődhetünk.
  • Megfigyelhetjük a vadon élő bálnákat természetes élőhelyükön egy bálnales program során.
  • Izland gazdag forró geotermikus vizekben, így élvezhetjük a természetes meleg fürdőket.
  • Mártózzunk meg a világhírű Kék Lagúnában.
  • Találkozhatunk a főként barátságos természetükről híres, szabadon bóklászó izlandi lovakkal, valamint Izland ikonikus madaraival, a lundákkal.
  • A Landmannalaugar Nemzeti Park színes riolithegyei júniustól szeptember végéig lenyűgöző látványt nyújtanak. Landmannalaugar és Pórsmörk között vezet a világ egyik leghíresebb túraútvonala.
    

  A legnépszerűbb látnivalók Izlandon (forrás: Tripadvisor): 

  1. Gullfoss vízesés
  2. Jokulsarlon Lagúna
  3. Laugavegur túra
  4. Skogafoss vízesés
  5. Dyrhólaey-félsziget
  6. Hallgrímskirkja evangélikus templom, Reykjavík
  7. Thingvellir Nemzeti Park
    

  UNESCO világörökségi listán szereplő izlandi értékek:

  •   Thingvellir Nemzeti Park (kulturális/2004)
  •   Surtsey (természeti/2008) (kulturális/2004)

  Terület: 102 775 km² (Magyarországnál 10 %-kal nagyobb). 
  Népesség: kb. 329 ezer (Magyarországénak kb. 3,3 %-a).
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Reykjavík (népessége kb. 122 ezer, elővárosokkal 209 ezer, 3000 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +354.
  Pénznem: izlandi korona (ISK). 1 korona = 2,5 forint (2020. január). Aktuális árfolyam itt található.
  Eurót, dollárt vagy dán koronát lehet a legkönnyebben váltani. Kártyával mindenhol lehet fizetni, még kisebb összegeket is.
  Hivatalos nyelv: izlandi.
  Beszélt nyelvek: izlandi, angol (mindenki jól beszéli).

  Árak: Izland a drága országok közé tartozik. A szupermarketekben a nyugat-európainál némileg magasabb árakkal találkozunk. A büfékben és benzinkutaknál kb. 600-800 koronáért vehetünk szendvicset vagy 2000 koronáért egy kétszemélyes pizzát. Az éttermekben a jó minőségű, gasztronómiai színvonalú főétekért kb. 2500-3000 koronát kérnek, míg egy tenger gyümölcseiből álló büfévacsora ára 4000-5000 korona. Egy korsó helyi csapolt sört 1200, egy üveg import sört 1000, egy kapucsínót 560, egy üveg vizet 260, egy üdítőt  320 koronáért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon  165 korona 1 liter tej, 355 korona fél kg kenyér, 300 korona 1 kg alma, 240 korona 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 225 korona, egy üveg sör 340 korona, egy üveg bor 2520 korona. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 470 korona, taxizni 300 koronáért tudunk kilóméterenként. Egy izlandi utazás során azonban nem kell feltétlenül sok pénzt költeni. A nagyon csábító fürdők és uszodák olcsóbbak, mint Magyarországon. A természeti látványosságokhoz nincsen belépőjegy; a parkolásért általában nem kell fizetni; vidéken az ember alig költ vásárlásra.
  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.
  Vámszabályok: a következők vihetők be vámmentesen Izlandra: egy liter tömény és egy liter bor, vagy ezek helyett összesen 6 liter sör; 200 szál cigaretta. A pénz ki- és bevitelét nem korlátozzák. Tilos bevinni az ország területére nyers húskészítményt (ide tartozik a szalámi és kolbász is) és tejterméket. A reykjavíki repülőtéren előfordul a csomagok szúrópróbaszerű ellenőrzése.
  Diplomáciai képviselet: Izlandon nincs magyar nagykövetség. A tiszteletbeli konzul Szklenár-Kalló Krisztina; címe: 109 Reykjavik, Izland Brekkuseli 22, e-mail címe: szklenar@internet.is, Telefon: +354-557-7952.
  Ha helyben szeretnénk személyes segítséget, bármelyik Európai Uniós tagállam képviseletéhez fordulhatunk.
  Éghajlat: Izlandon egész évben kiegyenlített óceáni klíma van. Télen általában egy-két fokkal melegebb van, mint Magyarországon. Nyáron az átlaghőmérséklet 10-14 fok, mivel a levegő rendkívül tiszta, ezt azonban jóval melegebbnek érezzük. Csapadék bármikor előfordulhat.
  Télen a legrövidebb időszakban napi négy órán át van világos, míg nyáron heteken át nem megy le nap.
  Mikor érdemes Izlandra utazni? Izland egyike azon helyeknek, amelyeket egész évben látogathatunk. Nyáron az idő melegebb, a nappalok hosszabbak, több mindent megtehetünk, az utak, a vízesések, a különböző látnivalók könnyebben megközelíthetőek. Emellett, júniusban megtapasztalhatjuk az éjféli nap jelenséget. Kis szerencsével a bálnákat bármelyik szezonban láthatjuk, viszont nyáron maximálhatjuk esélyeinket, illetve az aranyos lundákkal is ilyenkor találkozhatunk. A fényvadászathoz fontos tényező a tiszta, sötét égbolt és a hidegebb hőmérséklet; a szezon szeptember közepétől április közepéig tart. Télen csodálhatjuk meg legnagyobb eséllyel a sarki fényt, valamint a téli időszak kiváló a fotózás szerelmeseinek, ugyanis ilyenkor a Nap nem emelkedik magasra a horizont fölé, ezért a beeső fény szöge mindig olyan, mintha napfelkeltében vagy napnyugtában fotóznánk. A tél tökéletes alkalom a gleccser túrákhoz és jégbarlang látogatáshoz, ilyenkor indulhatunk kutyaszánozni és hómobilozni.
  Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt -2 óra, a téli időszámítás alatt -1 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Izlandon délelőtt 10 ill. 11 óra).
  Közbiztonság: még a skandináv viszonyokhoz képest is kiemelkedően jó a közbiztonság. Mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: jobb oldali. Az 1-es főút majdnem végig aszfaltozott, jól lehet rajta haladni. A kétszámjegyű utak vékonyabbak, aszfaltozottak vagy murvásak. Lassabban, de kiszámíthatóan lehet rajtuk autózni, terepjáró nélkül is. Az F-fel jelölt felföldi utak csak nyáron vannak nyitva; használatuk terepjárót igényel. A kijelölt utakról letérni tilos. Benzinkút minden jelentősebb településen van. A sebességhatár lakott területen 50 km/h, ezen kívül 90 km/h. Autópályák nincsenek. Reykjavíkban is könnyen lehet autózni; a parkolásért csak a belvárosban kell fizetni. Az autó alapbiztosítása nem terjed ki a kavicsfelverődés okozta károkra.
  Vannak távolsági buszok, ezek azonban ritkán járnak, és két személy esetén már drágábbak lehetnek, mint autót bérelni. Reykjavíkból Akureyribe, Egilsstadirba, Höfnbe, Ísafjördurba és a Vestmann-szigetre lehet repülni. Vasút nincs.
  Orvosi ellátás: A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint az izlandi állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
  Szállások: A szállások egységesen jó színvonalúak. Az ifjúsági szállások barátságosak, kellemesek. Kérhetünk saját szobát vagy hálótermet (általában max. 4 ággyal). Bizonyos helyeken vannak saját zuhanyozóval rendelkező szobák. A vidéki ifjúsági szállások sok esetben családi házban vannak.
  A vendégházak általában közös zuhanyozós szobákat kínálnak családi házban, jellemzően a városokban, mérsékelt áron.
  A farmházak szerte az országban szép természeti környezetben kínálnak barátságos szálláslehetőséget. Választhatunk közös vagy fürdőszobás kategória között. A szállások családi házban, ma is működő farmon vagy vidéki szállodában vannak.
  A szállodák közül a kedvezőbb árúak egy része a nyáron üresen álló, Magyarországon nehezen elképzelhető, magas színvonalú kollégiumokból lett kialakítva, míg a magasabb kategóriájúak a skandináv stílusnak megfelelő, kényelmes hotelek.
  Gasztronómia: az izlandi specialitások alapját az ottani alapanyagok alkotják. Sok tejterméket fogyasztanak, melyek közül egyik kedvencük a skyr, mely egy puha sajt. Szinte minden ételükben megtalálható valamilyen szósz. Szeretik a süteményeket és a kenyerek közül a rozskenyeret fogyasztják szívesen. Természetesen legfőbb alapanyaguk a hal, azok közül elsősorban a tonhal, lazac, tőkehal, cápahús és a tenger gyümölcsei. A húsok közül a bárány, a kacsa és a rénszarvas jellemző. A bárányt és a lazacot gyakran füstölve fogyasztják. Izlandi egzotikus ételek: főtt birkatej, bárány belsőségek, birkahúsos véres hurka.
  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

  • Humas: izlandi homár, jellegzetes az izéről és omlós húsáról.
  • Plokkfiskur: halpörkölt, fehér húsú halból, burgonyából, hagymából, lisztből és tejből készül.
  • Pylsur hot-dog: izlandi hot-dog, a virsli jó minőségű borjúhúsból készül, öntetként ketchup, édeskés barnaszósz, pirított hagyma és remulád mártás kerül rá.
  • Hákarl: nemzeti ételnek számító rothadt cápahús.
  • Kjötsúpa: tradícionális izlandi bárányleves.
  • Snúður: fahéjjal töltött kenyér, amit csokival, karamellel vagy cukormázzal borítanak be.

  Hasznos kifejezések: 

  • Halló (hah-loh) – Szia
  • Bless (bles) – Viszontlátásra
  • Takk (tahk) – Köszönöm
  • Ekkert að pakka (eh-kehrt adh thaka) - Nincs mit, szívesen
  • Afsakið (af-sah-kith) – Bocsánat
  • Já (yah) – igen
  • Nei (nay) – Nem

  Turista etikett: nem szokás Izlandon borravalót adni, a szolgáltatások tartalmazzák a szervíz díját is. Mindig zuhanyozzunk le és vegyük le a cipőnket, mielőtt szaunába vagy medencébe lépünk.