Kelet-Európa |

Grúzia


Grúzia: nyolcezer éves kultúra a Kaukázus ötezres csúcsai között. A lélegzetállító hegyek mellett a fantasztikus népviseletek és táncok, a csodás templomok, a grúz konyha remekei és nem utolsósorban a féltő gonddal készített felejthetetlen ízű borok hazája. Látogassuk meg Szvaneti szép hegyi falvait, merüljünk el az ízek és templomok kavalkádjában Tbilisziben, sétáljunk a szerelmesek városának, Szignaginak a hangulatos utcáin, majd nyaraljunk a Fekete-tenger partján, Batumiban, ahol akár a kaszinókban is szerencsét próbálhatunk.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Terület: 69 700 km² (Magyarország területének közel háromnegyede).
  Népesség: kb. 3,7 millió (Magyarországénak kb. 38 %-a).
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Tbiliszi (népessége kb. 1,4 millió).
  Országhívószám: +995.
  Pénznem: grúz lari (GEL), váltópénze a tetri (1 lari = 100 tetri); 1 GEL = kb. 90 forint (2021. január). Az aktuális árfolyamot ezen a linken érheti el.
  Magyarországon a legritkább esetben lehet larit váltani, ezért érdemes eurót magunkkal vinni, és a helyi pénzváltóknál azt larira váltani. A kártyás fizetés is elterjedt, de ennek magasak lehetnek a banki költségei.
  Hivatalos nyelv: grúz.
  Beszélt nyelvek: grúz, orosz (a középkorúak és az idősebbek körében), angol (a fiatalok és a turizmusban dolgozók körében).
  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel (vízum nem szükséges).
  Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 83 Lvovi Street, Saburtalo, 0160 Tbilisi., Telefon: +995/32 239 90 08.
  Éghajlat: a nyugati országrész (a Fekete-tenger partvidéke) szubtrópusi, a keleti mediterrán jellegű, a Kaukázusban a magasságtól függ. Kazbegiben még áprilisban is előfordulhat hó. Tbilisziben a magyarországihoz hasonló: hideg tél, csapadékos tavasz, meleg/forró nyár.
  Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +2, a téli időszámítás alatt +3 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Tbilisziben délután 2 óra).
  Közbiztonság: jó, csupán a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen 60 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autópályán 110 km/h. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól. A közlekedés meglehetősen kaotikus, az útviszonyok helyenként igen rosszak.
  Orvosi ellátás: az orvosi ellátás színvonala változó. Érdemes utasbiztosítást kötni. Különösebb egészségügyi problémával nem kell számolni, de célszerű a csapvíz fogyasztását mellőzni. Javasoljuk mindenre kiterjedő betegség-, baleset és poggyászbiztosítás kötését.
  Szállások: Tbilisziben és a nagyobb városokban nyugati típusú és szolgáltatási színvonalú szállodák széles választéka, a kisebb városokban panziók és kisebb magánszállodák, vidéken magánszálláshelyek. Ez utóbbiak színvonala némileg elmarad a magyarországiakétól.
  Gasztronómia: a grúz konyha a világon az egyik leghíresebb. A kelet-európai, kaukázusi és közel-keleti hatások egyaránt érvényesülnek benne. Jellemző alapanyagai a helyi gyümölcsök és zöldségek. A leggyakrabban használt fűszerek a petrezselyem, kapor, koriander, menta, fokhagyma, ill. a dió, valamint a gránátalma leve és magja. Az ünnepi lakoma, a szupra szigorú hagyományok szerint, egy tamada (szertartásmester) segítségével megy végbe.

  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

  • Pkhali: ecetes diópaszta különböző zöldségekkel ízesítve (előétel).
  • Hacsapuri, mely régiótól függően különböző formákban és töltelékkel készítenek. A legismertebb az acsaruli, mely csónak alakú és a közepébe egy tojást ütnek. Gyakran különböző szószokkal, mártásokkal (paprikás, diós, gránátalmás, szilvás) együtt fogyasztják.
  • Kharcho: fűszeres paradicsomos marhapörkölt.
  • Khinkali: darált hússal, gombával, burgonyával vagy sajttal töltött tésztabatyuk.
  • Soko ketse: agyagedényben sült gombafejek.
  • Chkmeruli: fokhagymás szószban sült csirke.
  • Ojahuri: burgonyával egyben sült sertés.
  • Grúz borok: Alazani, Khvanchkara, Kindzamarauli, Rkatsiteli, Saperavi stb.
  • Szénsavas üdítőitalok (pl. körtés, szőlős, sáfrányos).