Kelet-Európa |

Grúzia


Grúzia: nyolcezer éves kultúra a Kaukázus ötezres csúcsai között. A lélegzetállító hegyek mellett a fantasztikus népviseletek és táncok, a csodás templomok, a grúz konyha remekei és nem utolsósorban a féltő gonddal készített felejthetetlen ízű borok hazája. Látogassuk meg Szvaneti szép hegyi falvait, merüljünk el az ízek és templomok kavalkádjában Tbilisziben, sétáljunk a szerelmesek városának, Szignaginak a hangulatos utcáin, majd nyaraljunk a Fekete-tenger partján, Batumiban, ahol akár a kaszinókban is szerencsét próbálhatunk.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Grúziába utazni?

  • Megismerni az ősi, háromezer éves múltra visszatekintő grúz kultúrát.
  • Gyönyörködni a lélegzetelállító tájakban a Kaukázus monumentális vonulataival a háttérben.
  • Számtalan kirándulási lehetőség, jól kiépített infrastruktúrával.
  • Meglátogatni Batumit, a Fekete-tenger partján található kedvelt üdülővárost, ahonnan nem mellesleg jókat lehet kirándulni.
  • Gyönyörű, látogatható barlangrendszerek, ahol megfigyelhetjük a különböző mészkőalakzatokat.
  • Megízlelni a grúz gasztronómia egyedülálló különlegességeit.
  • Élvezni a kiváló minőségű borokat, ínyenceknek kötelező!


  A legnépszerűbb látnivalók (forrás: Tripadvisor):

  1. Tbiliszi óvárosa
  2. Batumi Boulevard
  3. Ali és Nino szobor, Batumi
  4. Bagrati székesegyház
  5. Oroszország – Grúzia barátsági emlékmű/Georgievszki Szerződés emlékműve, GudauriSzentháromság székesegyház/Sameba, Tbiliszi
  6. Gergeti Szentháromság-templom
  7. Argo felvonó, Batumi
  8. Felvonó, Tbiliszi
  9. Fountain Griffins, Sukhumi


  UNESCO világörökségi helyszínek:

  • Mtskheta múzeumváros (templomegyüttes)
  • Bagrati katedrálisa és a Gelati kolostor
  • Felső Svaneti (hegyi falvak)


  Terület: 69 700 km² (Magyarország területének közel háromnegyede).
  Népesség: kb. 3,7 millió (Magyarországénak kb. 38 %-a).
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Tbiliszi (népessége kb. 1,4 millió).
  Országhívószám: +995.
  Pénznem: grúz lari (GEL), váltópénze a tetri (1 lari = 100 tetri); 1 GEL = kb. 90 forint (2021. január). Az aktuális árfolyamot ezen a linken érheti el.
  Magyarországon a legritkább esetben lehet larit váltani, ezért érdemes eurót magunkkal vinni, és a helyi pénzváltóknál azt larira váltani. A kártyás fizetés is elterjedt, de ennek magasak lehetnek a banki költségei.
  Hivatalos nyelv: grúz.
  Beszélt nyelvek: grúz, orosz (a középkorúak és az idősebbek körében), angol (a fiatalok és a turizmusban dolgozók körében).


  Árak: a hazainál mérsékeltebb árakra számíthatunk Grúziában. Egy főétel kedvező árú étteremben 16,5 lari, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 60 lari, egy korsó helyi csapolt sört 3, egy üveg import sört 5, egy kapucsínót 4,92, egy üveg vizet 0,87, egy üdítőt 1,78 lariért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 3,58 lari 1 liter tej, 1,14 lari fél kg kenyér, 3,16 lari 1 kg alma, 3,94 lari 1 kg banán. 1,23 lari 1,5 liter palackozott ásványvíz , 2,87 lari egy üveg sör, 15 lari egy üveg bor. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 0,5 lari, taxizni 3 lariért tudunk kilóméterenként.
  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal (vízum nem szükséges). Az úti okmánynak a hazautazásig érvényesnek kell lennie.
  Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 83 Lvovi Street, Saburtalo, 0160 Tbilisi., Telefon: +995/32 239 90 08.
  Éghajlat: a nyugati országrész (a Fekete-tenger partvidéke) szubtrópusi, a keleti mediterrán jellegű, a Kaukázusban a magasságtól függ. Kazbegiben még áprilisban is előfordulhat hó. Tbilisziben a magyarországihoz hasonló: hideg tél, csapadékos tavasz, meleg/forró nyár.
  Mikor érdemes Grúziába utazni? A legideálisabb időzítés a szeptember és az október, az ottani ősz folyamán, amikor napos az idő, a levegő nem túl párás és kellemes meleg van. A tavasz sem kellemetlen, április és június között, de ezekben a hónapokban szeszélyes az időjárás. A nyár csapadékos, azonban a tengerparton azért élvezetes.
  Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +2, a téli időszámítás alatt +3 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Tbilisziben délután 2 óra).
  Közbiztonság: jó, csupán a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen 60 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autópályán 110 km/h. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól. A közlekedés meglehetősen kaotikus, az útviszonyok helyenként igen rosszak.
  Orvosi ellátás: az orvosi ellátás színvonala változó. Érdemes utasbiztosítást kötni. Különösebb egészségügyi problémával nem kell számolni, de célszerű a csapvíz fogyasztását mellőzni. Javasoljuk mindenre kiterjedő betegség-, baleset és poggyászbiztosítás kötését.
  Szállások: Tbilisziben és a nagyobb városokban nyugati típusú és szolgáltatási színvonalú szállodák széles választéka, a kisebb városokban panziók és kisebb magánszállodák, vidéken magánszálláshelyek. Ez utóbbiak színvonala némileg elmarad a magyarországiakétól.
  Gasztronómia: a grúz konyha a világon az egyik leghíresebb. A kelet-európai, kaukázusi és közel-keleti hatások egyaránt érvényesülnek benne. Jellemző alapanyagai a helyi gyümölcsök és zöldségek. A leggyakrabban használt fűszerek a petrezselyem, kapor, koriander, menta, fokhagyma, ill. a dió, valamint a gránátalma leve és magja. Az ünnepi lakoma, a szupra szigorú hagyományok szerint, egy tamada (szertartásmester) segítségével megy végbe.

  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

  • Pkhali: ecetes diópaszta különböző zöldségekkel ízesítve (előétel).
  • Hacsapuri, mely régiótól függően különböző formákban és töltelékkel készítenek. A legismertebb az acsaruli, mely csónak alakú és a közepébe egy tojást ütnek. Gyakran különböző szószokkal, mártásokkal (paprikás, diós, gránátalmás, szilvás) együtt fogyasztják.
  • Kharcho: fűszeres paradicsomos marhapörkölt.
  • Khinkali: darált hússal, gombával, burgonyával vagy sajttal töltött tésztabatyuk.
  • Soko ketse: agyagedényben sült gombafejek.
  • Chkmeruli: fokhagymás szószban sült csirke.
  • Ojahuri: burgonyával egyben sült sertés.
  • Grúz borok: Alazani, Khvanchkara, Kindzamarauli, Rkatsiteli, Saperavi stb.
  • Szénsavas üdítőitalok (pl. körtés, szőlős, sáfrányos).