Kelet-Európa |

Grúzia


Grúzia: nyolcezer éves kultúra a Kaukázus ötezres csúcsai között. A lélegzetállító hegyek mellett a fantasztikus népviseletek és táncok, a csodás templomok, a grúz konyha remekei és nem utolsósorban a féltő gonddal készített felejthetetlen ízű borok hazája. Látogassuk meg Szvaneti szép hegyi falvait, merüljünk el az ízek és templomok kavalkádjában Tbilisziben, sétáljunk a szerelmesek városának, Szignaginak a hangulatos utcáin, vagy strandoljunk a Fekete-tenger partján, Batumiban, ahol akár a kaszinókban is szerencsét próbálhatunk.


Csoportos utak

Egyéni utak

    Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.



    Miért érdemes Grúziába utazni?

    • Megismerni az ősi, háromezer éves múltra visszatekintő grúz kultúrát.
    • Gyönyörködni a lélegzetelállító tájakban a Kaukázus monumentális vonulataival a háttérben.
    • Számtalan kirándulási lehetőség, jól kiépített infrastruktúrával.
    • Meglátogatni Batumit, a Fekete-tenger partján található kedvelt üdülővárost, ahonnan nem mellesleg jókat lehet kirándulni.
    • Gyönyörű, látogatható barlangrendszerek, ahol megfigyelhetjük a különböző mészkőalakzatokat.
    • Megízlelni a grúz gasztronómia egyedülálló különlegességeit.
    • Élvezni a kiváló minőségű borokat - ínyenceknek kötelező!


    A legnépszerűbb látnivalók (forrás: Tripadvisor):

    1. Tbiliszi óvárosa
    2. Batumi Boulevard
    3. Ali és Nino szobor, Batumi
    4. Bagrati székesegyház, Kutaiszi
    5. Oroszország – Grúzia barátsági emlékmű (Gudauri)
    6. Szentháromság (Szameba) székesegyház, Tbiliszi
    7. Szentháromság-templom, Gergeti
    8. Argo felvonó, Batumi
    9. Kabinos felvonó a Narikala erődbe, Tbiliszi


    UNESCO világörökségi helyszínek:

    • Mcheta múzeumváros (templomegyüttes)
    • Bagrati katedrálisa és a Gelati kolostor (Kutaiszi és könyéke)
    • Felső-Szvaneti hegyi falvai


    Terület: 69 700 km² (Magyarország területének kb. háromnegyede).
    Népesség: kb. 3,7 millió (Magyarországénak kb. 38 %-a).
    Államforma: köztársaság.
    Főváros: Tbiliszi (népessége kb. 1,26 millió).
    Országhívószám: +995.
    Pénznem: grúz lari (GEL), váltópénze a tetri (1/100); 1 GEL = kb. 137 forint (2024. november). Az aktuális árfolyamot ezen a linken érheti el.
    Magyarországon igen korlátozottan lehet larit váltani, ezért érdemes eurót magunkkal vinni, és a helyi pénzváltóknál azt larira váltani. A kártyás fizetés is elterjedt, de ennek magasak lehetnek a banki költségei.
    Hivatalos nyelv: grúz.
    Beszélt nyelvek: grúz, orosz (a középkorúak és az idősebbek körében), angol (a fiatalok és a turizmusban dolgozók körében), ill. a kisebbségek által használt nyelvek (azeri, örmény, szván).
    Árak: a hazainál kicsivel mérsékeltebb árakra számíthatunk Grúziában.
    Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal (vízum nem szükséges). Az útlevélnek az országbe történő belépéstől min. 6 hónapig, a személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie. Átszállással való érkezés esetén mindenképpen útlevél javasolt.
    Diplomáciai képviselet: Konzuli Hivatal: 83 Lvovi Street Saburtalo, 0160 Tbilisi, Georgia (tel. +995 322 399 008).
    Éghajlat: a nyugati országrész (a Fekete-tenger partvidéke) szubtrópusi, a keleti mediterrán jellegű, a Kaukázusban a magasságtól függ. Kazbegiben még áprilisban is előfordulhat hó. Tbilisziben a magyarországihoz hasonló: hideg tél, csapadékos tavasz, meleg/forró nyár.
    Mikor érdemes Grúziába utazni? A legideálisabb időzítés a szeptember és az október, az ottani ősz folyamán, amikor napos az idő, a levegő nem túl párás és kellemes meleg van. A tavasz sem kellemetlen, április és június között, de ezekben a hónapokban szeszélyesebb az időjárás. A nyár csapadékos, azonban a tengerparton azért élvezetes.
    Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +2, a téli időszámítás alatt +3 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Tbilisziben délután 2 óra).
    Közbiztonság: jó, csupán a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
    Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen 60 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autópályán 110 km/h. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól. A közlekedés meglehetősen kaotikus, az útviszonyok helyenként igen rosszak.
    Orvosi ellátás: az orvosi ellátás színvonala változó. Érdemes utasbiztosítást kötni. Különösebb egészségügyi problémával nem kell számolni, de célszerű a csapvíz fogyasztását mellőzni. Javasoljuk mindenre kiterjedő betegség-, baleset és poggyászbiztosítás kötését.
    Szállások: Tbilisziben és a nagyobb városokban nyugati típusú és szolgáltatási színvonalú szállodák széles választéka, a kisebb városokban panziók és kisebb magánszállodák, vidéken magánszálláshelyek. Ez utóbbiak színvonala némileg elmarad a magyarországiakétól.
    Gasztronómia: a grúz konyha a világon az egyik leghíresebb. A kelet-európai, kaukázusi és közel-keleti hatások egyaránt érvényesülnek benne. Jellemző alapanyagai a helyi gyümölcsök és zöldségek. A leggyakrabban használt fűszerek a petrezselyem, kapor, koriander, menta, fokhagyma, ill. a dió, valamint a gránátalma leve és magja. Az ünnepi lakoma, a szupra szigorú hagyományok szerint, egy tamada (szertartásmester) segítségével megy végbe.

    Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

    • Pkhali: ecetes diópaszta különböző zöldségekkel ízesítve (előétel).
    • Hacsapuri, mely régiótól függően különböző formákban és töltelékkel készítenek. A legismertebb az acsaruli (adzsariai) hacsapuri, mely csónak alakú és a közepébe egy tojást ütnek. Gyakran különböző szószokkal, mártásokkal (paprikás, diós, gránátalmás, szilvás) együtt fogyasztják.
    • Kharcho: fűszeres paradicsomos marhapörkölt.
    • Khinkali: darált hússal, gombával, burgonyával vagy sajttal töltött tésztabatyuk.
    • Szoko ketsze: agyagedényben sült gombafejek.
    • Cskmeruli: fokhagymás szószban sült csirke.
    • Odzsahuri: burgonyával egyben sült sertés.
    • Grúz borok: alazani, khvanchkara, kindzamarauli, rkatsiteli, saperavi stb.
    • Szénsavas üdítőitalok (pl. körtés, szőlős, sáfrányos).