Kelet-Európa |

Grúzia


Grúzia: nyolcezer éves kultúra a Kaukázus ötezres csúcsai között. A lélegzetállító hegyek mellett a fantasztikus népviseletek és táncok, a csodás templomok, a grúz konyha remekei és nem utolsósorban a féltő gonddal készített felejthetetlen ízű borok hazája. Életre szóló élmény - mindenkinek ajánljuk!


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Terület: 69 420 km² (Magyarország területének mintegy háromnegyede).

  Népesség: kb. 3,73 millió (Magyarországénak kb. 38 %-a).

  Államforma: köztársaság.

  Főváros: Tbiliszi (népessége kb. 1,49 millió, 2100 kilométerre Budapesttől); Kutaiszi - az új parlament székhelye (népessége kb. 178 ezer).

  Országhívószám: +995.

  Pénznem: grúz lari (GEL), váltópénze a tetri (1 lari = 100 tetri); 1 GEL = 105 Forint (2020. január).
  Magyarországon a legritkább esetben lehet larit váltani, ezért érdemes eurót magunkkal vinni, és a helyi pénzváltóknál azt larira váltani. A kártyás fizetés is elterjedt, de ennek magasak lehetnek a banki költségei.

  Hivatalos nyelv: grúz.

  Beszélt nyelvek: grúz, orosz (a középkorúak és az idősebbek körében), angol (a fiatalok és a turizmusban dolgozók körében).

   

  Árak: a magyarországinál kismértékben olcsóbb. Egy főétel kedvező árú étteremben 15 GEL, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 60 GEL, egy szendvics 14 GEL, egy korsó helyi csapolt sört 3 GEL-ért, egy üveg import sört 4,5 GEL-ért, egy kapucsínót 4,3 GEL-ért, egy üveg vizet 0,7 GEL-ért, egy üdítőt 1,4 GEL-ért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 3,2 GEL 1 liter tej, 1 GEL fél kg kenyér, 2,6 GEL 1 kg alma, 3,7 GEL 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 1,2 GEL, egy üveg sör 3,5 GEL, egy üveg bor 15 GEL. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 0,5 GEL, taxizni 0,7 GEL-ért tudunk kilóméterenként.

  Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel (vízum nem szükséges).

  Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 83 Lvovi Street, Saburtalo, 0160 Tbilisi., Telefon: +995/32 239 90 08.

  Éghajlat: a nyugati országrész szubtrópusi, a keleti mediterrán jellegű, a Kaukázusban a magasságtól függ. Kazbegiben még áprilisban is előfordulhat hó. Tbilisziben a magyarországihoz hasonló: hideg tél, csapadékos tavasz, meleg/forró nyár.

  Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +2, a téli időszámítás alatt +3 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Tbilisziben délután 2 óra).

  Közbiztonság: jó, csupán a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

  Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen 60 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autópályán 110 km/h. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól. A közlekedés meglehetősen kaotikus, az útviszonyok helyenként igen rosszak.

  Orvosi ellátás: az orvosi ellátás színvonala változó. Érdemes utasbiztosítást kötni. Különösebb egészségügyi problémával nem kell számolni, de célszerű a csapvíz fogyasztását mellőzni. Javasoljuk mindenre kiterjedő betegség-, baleset és poggyászbiztosítás kötését.

  Szállások: Tbilisziben és Batumiban nyugati típusú és szolgáltatási színvonalú szállodák széles választéka, a kisebb városokban panziók és kisebb magánszállodák, vidéken magánszálláshelyek. Ez utóbbiak színvonala némileg elmarad a magyarországiakétól.