Nyugat-Európa |

Írország


Írország történelmi városaiban az utazót igazi békebeli, nyíltszívű vendégszeretet fogadja.
A Smaragd Sziget sokaknak a burjánzó zöld füvet, a zsúpfedeles házakat, a pubokat, a jó zenét, a szellemességet és a költészetet juttatja eszébe.
A látnivalókban és érdekességekben gazdag ország megalitikus és korakeresztény emlékei, a kivételes állapotban fennmaradt erődök és várak, valamint a számtalan élőzenés kis ír kocsma mindenki számára felejthetetlen élményt ígérnek. Mindemellett azonban ne felejtkezzünk meg Dublin nyüzsgő multikulturális életéről sem.


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Írországba látogatni?

   • Ismerjük meg a világhírű ír sör történetét és készítését a Guinness Sörházban.
   • Kóstoljuk végig a legjobb ír whiskeyket és kézműves söröket a hangulatos ír pubokban.
   • Dublinban található a világ legnagyobb városi közparkja, a Phoenxi Park, amely kétszer nagyobb a londoni Hyde Parknál.
   • Utazzunk Írország egyetlen libegőjével a Dursey-szigeten.
   • Írország híres a mesés kastélyairól és szikláiról.
   • Az Óriások útja bazaltoszlopai az UNESCO világörökség része.
   • Gyönyörködjön az Atlanti-óceán panorámájában a Moher-szikláknál.
   • A kultúra és az irodalom kedvelőinek érdemes meglátogatni Dublin híres egyetemét, a Trinity College-ot, amelynek könyvtár épülete hétmillió könyvet rejt, köztük a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexeket.
   • Világ legszebbnek tartott fasora a Dark Hedges (a Trónok harca egyik forgatási helyszíne is).
   • A csodálatos tavakból álló Killarney Nemzeti Park a legkedveltebb túrázó hely Írországban.


   A legnépszerűbb látnivalók Írszágban (forrás: Tripadvisor):

   • Moher-sziklák, Liscannor
   • Kilmainham börtönmúzeum, Dublin
   • St Stephen's Green park, Dublin
   • Trinity College, Dublin
   • Temple Bar, Dublin
   • Guiness Sörház, Dublin


   UNESCO világörökségi listán szereplő ír értékek:

   • Brú na Bóinne régészeti együttese (kulturális/1993)
   • Skellig Michael sziklasziget (kora középkori kolostoregyüttes) (kulturális/1996)


   Terület: 70 273 km² (Magyarország területének háromnegyede).
   Népesség: kb. 4,6 millió (Magyarországénak kicsivel kevesebb mint fele).
   Államforma: köztársaság.
   Főváros: Dublin (népessége kb. 528 ezer, vonzáskörzetével együtt kb. 1,8 millió, 1900 kilométerre Budapesttől).
   Országhívószám: +353.
   Pénznem: euró (EUR), váltópénze a cent (1 euró = 100 cent), 1 euró = 406 Ft, 2022. november). Az aktuális árfolyam itt található.
   Hivatalos nyelvek: angol, ír (gael).
   Beszélt nyelvek: angol, ír.

    

   Árak: a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árakkal találkozunk. Kedvező árú étteremben egy főétel 15 euró, egy háromfogásos étkezés két főre 60 euró, egy szendvics 8 euró. Egy korsó helyi csapolt sör 5 euró, egy üveg import sör 5 euró, egy kapucsínót 4, egy üveg vizet 1,5, egy üdítőt 1,8 euróért kaphatunk. ABC-ben vagy piacon 1 l tej 1 euró, fél kg kenyér 1,5 euró, 1 kg alma 2,2 euró, 1 kg banán 1,8 euró. 1,5 l palackozott ásványvíz 1,3 euró, 1 üveg sör 2,6 euró, 1 üveg bor 10 euró. Egy egyirányú menetjegy  helyi tömegközlekedési eszközön 2,5 euró, taxizni 1,5 euróért tudunk kilométerenként.
   Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.
   Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 2 Fitzwilliam Place Dublin 2., Telefon: Magyarországról: 00 353-1-661-3091; 1-661-3092; 1-661-3087; Írórszágból: 0/1-661-3091;1-661-3092;1-661-3087.
   Éghajlat: az Atlanti-óceán és a Golf-áramlat hatásának köszönhetően kiegyenlített. Télen szinte soha nem esik a hőmérséklet -5 Celsius alá, nyáron pedig ritkán emelkedik 26 foknál magasabbra. A csapadék bőséges, leginkább a téli hónapokban, de bármikor előfordulhat. Dublinban minden hónapban hasonló mennyiségű eső esik, bár ez az ország legszárazabb területe.
   Időeltolódás: télen-nyáron a magyarországi idő -1 óra (pl. amikor Budapesten dél van, Dublinban délelőtt 11 óra).
   Közbiztonság: jó - csak a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
   Közlekedés: BALOLDALI. Sebességhatárok: lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80-100 km/h, autópályán 120 km/h. Az úthálózat és a tömegközlekedési hálózat az utóbbi években jelentősen fejlődött.
   Orvosi ellátás: magas szintű. A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint az ír állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
   Szállások: vidéken számos bed & breakfast kategóriájú, általában családi tulajdonú magánszálláshely és bérelhető farmház áll a vendégek rendelkezésére. A városi szállodák ennél jóval drágábbak (különösen Dublinban), ezek a megszokott nemzetközi színvonalat nyújtják.
   Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

   • Full Irish breakfast: laktató reggeli, amely a következőket tartalmazza: tükörtojás, véres hurkához hasonló „black pudding”, májas hurkára hajazó „white pudding”, kolbász, szalonnaszelet, grillezett paradicsomszelet, pirított vagy szódakenyér, burgonyaröszti, paradicsomos bab és sült gomba.
   • Irish stew: tradícionális ír pörkölt, bárányhúsból, ritkábban marhahúsból, burgonyából, hagymából, petrezselyemből, káposztából, egyéb zöldségekből főtt, gulyásleves sűrűségű egytálétel
   • Dublin lawyer: whiskyben párolt homár tejszínes mártásban
   • Dublin coddle: húslében főtt kolbász hagymával, zöldségekkel, burgonyával
   • Colcannon: ír krumplipüré, fő összetevői a tört burgonya, a kelkáposzta és az újhagyma
   • Ír kávé: erős hosszú feketekávéhoz whiskyt öntenek barna cukorral összekeverve, tetejére tejszínt rétegeznek
   • Ír whiskey: Írországban készült, legalább három évig fahordóban érlelt whisky. Háromszor desztillálják, ezért sokkal selymesebb, mint az egyszer lepárolt amerikai vagy a kétszeresen desztilllát és karcosabb skót változatok. Legnépszerűbb márkák: Bushmills, Tullamore Drew, Redbreast, Jameson, Paddy, Pow.