Kuba, az izgalmas szigetország
Milyen titkokat rejteget a Karib-tenger gyöngyszeme?
BővebbenBONO UTAZÁSI KÖZPONT - Minden közel van. INFO vonal: +36 1 / 235 80 10 | info@bonoutazas.hu
Olaszországnak sikerült a legeldugottabb és legkevésbé ismert városainak és falvainak is megőrizni emlékét. Bárhová is megyünk, itt utolér minket a felejthetetlen olasz hangulat, az ókori emlékek, az egyedülálló gasztronómiai élmények és a változatos természeti tájkép.
A történelem, a művészet, a népművészet, vagy a gasztronómiai hagyományok mindenhol tetten érhetők ebben a mediterrán országban. Ismerje meg velünk a Toszkán városok hangulatát, az Itália esszenciájaként emlegetett Szicíliát, az örök várost, Rómát, vagy Dél-Olaszország különleges tájait.
Miért érdemes Olaszországba látogatni?
TOP 10 látnivaló Olaszországban (forrás: Tripadvisor):
Főbb UNESCO világörökségi listán szereplő helyszínek:
Terület: 301 338 km² (Magyarország területének több mint háromszorosa).
Népesség: kb. 60,78 millió (Magyarországénak több mint hatszorosa).
Államforma: köztársaság.
Főváros: Róma (népessége kb. 2,87 millió, vonzáskörzetével együtt kb. 4,32 millió, 800 kilométerre Budapesttől).
Országhívószám: +39.
Pénznem: euró (EUR), váltópénze a cent (1 euró = 100 cent), 1 euró = 410 forint (2024. november). Az aktuális árfolyam itt található.
Hivatalos nyelv: olasz (egyes autonóm régiókban: francia, ladin, német, szlovén).
Beszélt nyelvek: olasz, angol.
Árak: a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árakkal találkozunk. Egy főétel kedvező árú étteremben 15 euró, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 50 euró, egy szendvics 8 euró, egy korsó helyi csapolt sört 5, egy üveg import sört 4, egy kapucsínót 1,4, egy üveg vizet 1, egy üdítőt 2 euróért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 1,1 euró 1 liter tej, 1,6 euró fél kg kenyér, 1,8 euró 1 kg alma, 1,7 euró 1 kg banán. 0,4 euró 1,5 liter palackozott ásványvíz , 1,2 euró egy üveg sör , 5 euró egy üveg bor . Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 1,5 euró, taxizni 1,3 euróért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek: érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus: 00198 Roma, Via Messina 15., Telefon: 00-39/ 06-442-49-939.
Mikor érdemes Olaszországba látogatni? Egész évben érdemes Olaszországba látogatni, mert minden hónapban megtalálhatjuk a legmegfelelőbb elfoglaltságot. A nyári időszakban a nyaralás kerül előtérbe, míg a tél a téli sportok szerelmeseinek kedvez. A tél a legesősebb időszak az évben, míg az augusztus a turisták által legfrekventáltabb. Ezen kívül népszerű időszak a február, amely a fesztiválok hónapja. Városlátogatásra válasszuk a májust, júniust vagy a szeptembert, mert ekkor nincs óriási forróság. Tengerparti pihenéshez májustól októberig alkalmas az idő. A legforróbb hónapok a július és az augusztus.
Időeltolódás: télen-nyáron a magyarországi idővel azonos.
Közbiztonság: igen jó - csak a szokásos elővigyázatosságra van szükség.
Közlekedés: jobb oldali. Sebességhatárok: lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autópályán 110-130 km/h.
Orvosi ellátás: magas színvonalú. A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint az olasz állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.
Szállások: a nagy turistaforgalom miatt a szálláshelyek minden típusa megtalálható, a falusi/vidéki magánszálláshelyektől a luxusszállodákig.
Gasztronómia: jellemző ételeik tésztából készülnek. Jellemző alapanyagaik közé sorolható még: olívaolaj, durva tengeri só, fekete bors, bazsalikom, rozmaring és parmezán sajt. Az olasz konyha változatos, minden tartományban más és más. A levesek gyakran bőségesen tartalmaznak tésztát, az előételek is rendkívül változatosak (például szardínia, pármai sonka). Az ételek között megtalálhatók a halételek is, a húsok nem annyira jellemzők (inkább kolbászfélék és pulyka). A zöldségeket általában nyersen fogyasztják. Elmaradhatatlan egy olaszországi látogatás során az igazi olasz pizza megkóstolása.
Olasz ételek, amelyeket érdemes megkóstolni: pizza, tészta, rizottó, fagylalt, capuccino, limoncello, helyi borok.
Híres olasz emberek: Marco Polo, Leonardo da Vinco, Michelangelo, Kolumbusz, Galileo Galilei, Benito Mussolini, Luciano Pavarotti, Ennio Morricone, Andrea Bocelli, Sophia Loren.
Hasznos kifejezések olaszul:
Milyen titkokat rejteget a Karib-tenger gyöngyszeme?
BővebbenA rosszfiú szobra Helsinkiben.
BővebbenEurópa hat legjobb megfigyelő helye.
Bővebben