ÚTI CÉL |

Antarktisz


Antarktisz - a legtávolabbi, legkülönlegesebb kontinens. Kétszer akkora, mint Ausztrália, mégsincs állandó emberi lakosság. Mégsem lakatlan: albatroszok, bálnák, fókák, hojszák és pingvinek mellett több száz más állatfaj népesíti be. A táj is rendkívül változatos: a Föld legnagyobb gleccsereit és jéghegyeit láthatjuk itt.

 


Csoportos utak

Egyéni utakMiért érdemes az Antarktiszra látogatni? 

 • Bolygónk egyik legérintetlenebb részét fedezhetjük fel, ahol hiányoznak az emberi civilizáció nyomai. Az utasokat egy igazi vadon, értintetlen természet fogadja hihetetlen élővilággal és lélegzetelállító tájképpel.
 • Találkozhatunk pingvinekkel, és megismerhetjük őket egészen közelről. Mivel a szárazföldön nem élnek ragadozók, ezek a mókás madarak nem igazán félnek az emberektől, rendkívül kíváncsiak és magabiztosak. 7 pingvinfaj lakik itt, köztük az Adélie-pingvin, a "bozontos szemöldökű" makaróni pingvin, és a császárpingvin, földünk legnagyobb pingvinfaja. A pingvinek mellett számos bálna és fóka is él itt. Bepillantást nyerhetünk életükbe, amit egyetlen egy állatkert vagy akvárium sem tud visszaadni.
 • Gabrielle Walker környezettudós, aki az Antarktiszon tanulmányozta a klímaváltozás hatásait, így jellemezte a földrészt: "Olyan volt, mintha egy másik bolygón lennék. Ahol a felszínen nem léteznek sem fák, sem növények, csak jég és szikla. Emberi életnek nyoma sincs, olyan volt, mintha a Holdon sétálnék." Bárkit, akit valaha elbűvölt az űrutazás gondolata, vagy egy lakatlan, idegen világ megismerése, megtapasztalhatja ezt az élményt a Földön, az Antarktiszon. 
 • Tudományos szempontból az Antarktisz az egyik legizgalmasabb hely a világon. Valószínűleg nem meglepő, hogy az éghajlatváltozással foglalkozó kutatások elsődleges célpontja, de a tiszta levegőnek, a viszonylag stabil időjárásnak és a fényszennyezés hiányának köszönhetően a világ egyik legjobb helye a csillagászati megfigyelésekhez is. Itt olyan éjszakai égboltot láthatunk, mint sehol máshol a Földön. 
 • Az Antarktisz feldefezésének nagyon sok módja van. Az állatvilág megfigyelése mellett túrázhatunk a különleges környezetben, hegyet mászhatunk, hótalpon kirándulhatunk, kutatóállomást látogathatunk meg, sőt, a partvidéket kajakkal is felfedezhetjük. Igazán bevállalósak egy sátorban is eltölthetnek egy sarkvidéki éjszakát. 
 • Egy antarktiszi hajóút során a kirándulások mellett a fedélzeten is számos érdekes program élvezhető. Szakemberek izgalmas előadásait hallgathatjuk az élővilágról, gleccserekről és a klímaváltozásról, a sarkvidék történelméről, emellett filmvetítéseken és izgalmas workshopokon is résztvehetünk, például fotózási trükköket tanulhatunk. 
 • Egy antarktiszi hajóutat tökéletesen kombinálhatunk egy dél-amerikai nyaralással. A legtöbb  hajókirándulás Ushuaia kikötővárosából indul, így miért ne köthetnénk össze az utazást az argentín fővárossal, és tölthetnénk el pár napot Buenos Airesben?

 

TOP 10 látnivaló az Antarktiszon (forrás: Tripadvisor):

 1. Ross-sziget
 2. Lemaire-csatorna
 3. Penguin Post Office, Port Lockroy (brit postahivatal)
 4. Deception-sziget
 5. Chiriguano Bay
 6. Elefánt-sziget
 7. György király-sziget
 8. Snow Hill Island (pingvinkolónia otthona)
 9. Drake Passage
 10. Port Lockroy

 

Terület: 14,2 millió km² (Európánál majdnem másfélszer nagyobb).
Népesség: télen kb. 1000, nyáron kb. 4000 ember (a kutatóállomások személyzete); egész évben kb. 12 millió pingvin.
Államforma: nem tartozik egyetlen országhoz sem.
Főváros: nincs.
Országhívószám: nincs.
Pénznem: a hajón az amerikai dollár a használatos.
Hivatalos nyelv: nincs.


Beszélt nyelvek: több ország tart fent kutatóállomást; ezeken az anyaország nyelvét használják. A hajón az angol a közös nyelv.
Beutazási feltételek: az antarktiszi expedíciós hajóútak nagy része Argentínából indul, így az argentín beutazási feltételeknek kell megfelelnünk. A magyar állampolgárok útlevéllel léphetnek be az országba. Ajánlott, hogy az útlevél érvényessége a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap. 
Diplomáciai képviselet: nincs. Probléma esetén a Buenos Aires-i magyar konzulátushoz fordulhatunk.
Konzul: dr. Kalydy Vanda
Cím: Calle Suipacha 1111, 9. emelet (CD1008)
Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires
Telefon: + 54 11 4312-6830
E-mail: consulate.bue@mfa.gov.hu
Éghajlat: belső területeinek átlaghőmérséklete télen –40 °C és –70 °C között alakul, míg nyáron –15 °C és –35 °C között mozog. A part mentén enyhébb a hőmérséklet, télen –15 °C és –32 °C, nyáron –5 °C és +5 °C közötti. Az antarktiszi nyár január közepétől márciusig tart, ilyenkor a hőmérséklet jellemzően 0 és plusz 15 fok között is lehet. Az Antarktisz tulajdonképpen sivatag; alig van csapadék.
Mikor érdemes az Antarktiszra látogatni? a hajóutak november és március közötti időpontra foglalhatók. A korai, novembertől december közepéig tartó időszakban párosodnak a pingvinek, és kezdik el építeni fészkeiket, ilyenkor megfigyelhetők az udvarlási rituálék is. Az időjárás hűvösebb, a partvonalak ilyenkor a leghavasabbak és ezáltal nehezebben hozzáférhetőek. Gyönyörű havas táj fogadja a látogatókat, a jéghegyek ekkor a legnagyobbak, hófehér vagy akvamarin színben pompáznak. A november ideális időszak a hótalpas kirándulásokhoz. 
A legmelegebb időszak december közepétől január végéig tart, ekkor naponta akár 20 óra világosság is tapasztalható. Decemberben figyelhetők meg a pinvinkolóniák, a madarak ekkor kezdenek költeni, a fiókák december második felében kelnek ki. 
A szezon vége, a február és a március hónap a legalkalmasabb bálnalesre, a napok rövidülnek, gyönyörködhetünk a naplementében. Ekkor érhető el a legtöbb kirándulás, ugyanis a csökkenő jégréteg miatt jobb a kikötési lehetőség. 
Időeltolódás: hivatalosan az új-zélandi időzóna használatos, de a hajón az argentínt használják. Nyári időszámítás esetén -3 óra eltérés Magyarországhoz képest (pl. ha Budapesten dél van, akkor Argentínában délelőtt 9). Téli időszámítás esetén az eltérés -4 óra.
Költségek: a hajóutak ára tartalmazza az ellátást, a napi háromszori étkezést. Az italokat a kabinhoz számlázzák, a számlát a hajóút végén kell kiegyenlíteni készpénzzel vagy hitelkártyával. A fedélzeten az árakat euróban adják meg.
Közbiztonság: kiváló. A pingvinek legfeljebb halat lopnak.
Közlekedés: a fókáknak és más állatoknak mindig elsőbbségük van.
Orvosi ellátás: az antarktiszi hajóútakon csak mindenre kiterjedő biztosítással lehet részt venni. A hajón van orvos, aki elsősegélyt tud nyújtani, de kórház nincs; a hajóúton való részvétel feltétele a megfelelő egészségi állapot.
Hajó és szállások: az antarktiszi expedíciós hajók nagyban különböznek a Földközi- és Karib-tengeren közlekedő hatalmas szállodahajóktól. A hajón egyszerű, de kényelmes kabinok vannak. A fedélzeten kényelmes öltözet szükséges, nincs szükség elegáns ruhákra. A hajóút során a tapasztalt személyzet és a tudományos szakemberek érdekes előadásokat, beszélgetéseket tartanak, amelyek során az utasok mélyebben megismerhetik a sarkvidék történelmét, állat- és növényvilágát. A kirándulásokon a partot Zodiac hajókon lehet megközelíteni, a csónakok garantálják az utasok gyors és biztonságos leszállását. A programokat és a napi kiszállásokat nagyban befolyásolja az időjárás. Az elsődleges szempont az utasok biztonsága, ezért az útvonal és a menetrend az időjárás függvényében változhat.  
Borravaló: a hajókon nagyszámú személyzet gondoskodik az utasokról és a program lebonyolításáról. A hajóút végén borravalót szokás adni, utasonként napi 5-10 euró javasolt.