Csoportos utazások |

A Loire-menti kastélyok - csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel 2019.10.03-06.


Kategóriák: , , , , , , , , ,

Franciaország és Európa egyik legjelesebb időszakát mesélik el a Loire-völgyi kastélyok, melyek a reneszánsz stílus és a felvilágosodás élő hagyatékai. A Párizstól néhány órányi autóútra található Loire vidéke a középkor óta fontos kereskedelmi és oktatási központ volt. Gazdag erdei, termőföldje miatt királyok, hercegek és főurak helyezték ide állandó vagy nyári rezidenciájukat, néhány kastély már évszázadok óta ugyanannak a családnak a tulajdonát képezi. Olyan híres és nagy hatással bíró személyek hagytak itt nyomot, mint a francia uralkodók, Szent Márton püspök, Leonardo da Vinci vagy Descartes és Balzac. A korszak építészeti gazdagságát pedig tökéletesen illusztrálják az impozáns erődök és a reneszánsz emlékeket őrző kastélyok, melyek közül felkeressük Blois, Tours és Amboise városait, Chambord, Chenonceau és Villandry kastélyait. Ráadásul meglátogatjuk a chartres-i katedrálist, a francia gótikus építészet egyik kiemelkedő alkotását, valamint a Napkirály, XIV. Lajos pompás palotáját Versailles-ban.

Az út kiemelt értékei:

 • Négy teljes nap a kedvező menetrendnek köszönhetően
 • Szállás jó minőségű középkategóriás, városközponti szállodákban
 • Tartalmas, látnivalókban gazdag út a legszebb Loire-menti kastélyokkal
 • Látogatás a Versailles-i palotánál
 • Magyar idegenvezető az út teljes időtartama alatt

Programok:

október 3. csütörtök
Elutazás Budapestről közvetlen Air France járattal Párizsba (6:00-8:25). Érkezés után Blois-ba, a Loire vidékének kapujába utazunk. A város a 15. és a 17. század között a francia udvar egyik székhelyeként kiemelkedő jelentőségű volt, és középkori jellegét máig megőrizte. Felkeressük a 12. században épült várat (Château Royal de Blois), majd sétálunk a középkori városközpontban. A szállás elfoglalása: Ibis Styles Blois Centre Gare***.

október 4. péntek
Reggeli után a Château de Chambord-t, I. Ferenc reneszánsz kastélyát látogatjuk meg. A 16. században épült palota a legnagyobb ilyen épület a Loire mentén. Egyes történészek szerint Leonardo da Vinci is részt vett a pompás kastély tervezésében. Következő megállónk Amboise városa. A Loire folyó két partján elterülő település jelentős történelmi események helyszíne volt, és itt látta vendégül néhány évre I. Ferenc király Leonardo da Vincit, akit kérésére itt is temették el: sírja a vár kápolnájában található. Sétát teszünk az óváros középkori utcáin és felkeressük a város fölé magasodó palotát is. Délután továbbutazunk Tours városába, amely már a középkortól fontos szerepet töltött be a vallás és oktatás terén. Leghíresebb püspöke Szent Márton volt, a hozzá fűződő csodáknak köszönhetően zarándokok ezrei keresték fel sírját, a város pedig igencsak meggazdagodott. A vallásháborúk idején a hugenották központja lett. Szállás: Best Western Plus L'Artist Hotel***.

október 5. szombat
Reggeli, majd szabad program Tours egyéni felfedezésére vagy egész napos fakultatív kirándulás Chenonceau és Villandry kastélyokhoz (70 Euró/fő, helyszínen fizetendő).
A Loire völgyének egyik leglátogatottabb kastélyával kezdjük a napot, a Château de Chenonceau-val, amely nem közvetlenül a Loire, hanem annak egyik mellékfolyója, a Cher partján fekszik. A „Hat hölgy kastélyának” is nevezett épület egyedülálló a maga nemében: a középkortól kezdve évszázadokon keresztül alakították, formálták saját képükre, az adott kor ízlésének megfelelően a kastély úrnői. Itt hagyta kézjegyét, többek között, II. Henrik kegyence, Diane de Poitier, a nagy befolyással bíró Medici Katalin és a felvilágosodás fontos szereplője, Louise Dupin is. Következő megállónk, a Loire völgyének utolsó reneszánsz stílusban épült és legszebb parkokkal büszkélkedő kastélya, Villandry. A korábbi erőd helyén épült palotát még a 18. és a 19. században is alakították a tulajdonosok, a felújításnak köszönhetően azonban az eredeti reneszánsz jegyek köszönnek vissza.

október 6. vasárnap
Reggeli után visszautazunk Párizs felé. Útközben megállunk Chartres-ban, ahol felkeressük a francia gótikus építészet egyik kiemelkedő alkotását, a szinte teljes egészében eredeti állapotában fennmaradt katedrálist. Délután a Napkirály, XIV. Lajos korában jelentős szerepet betöltő Versailles-i palotához látogatunk, amely közel 100 évig, egészen a francia forradalomig szolgált a francia királyok lakhelyeként. A parkokkal és kiegészítő épületeivel együtt az európai kastélyépítészet csúcspontja, egyben az abszolút hatalom, a pompa és a ragyogás szimbóluma volt. Lehetőségünk lesz az impozáns parkban sétálni. Fakultatív belépés a kastélyba: 6000 Ft/fő.
Kora este transzfer a repülőtérre, hazautazás az Air France közvetlen járatával (21:25-23:35).

Az ár tartalmazza:

 • Oda-vissza repülőjegy a Budapest-Párizs útvonalon, közvetlen repülőjárattal
 • Személyenként egy db kézipoggyász (max. 55x35x25 cm és max. 10 kg)
 • Személyenként egy db feladható poggyász (max. 23 kg)
 • Három éjszaka szállás a program szerint, középkategóriás szállodákban
 • Reggeli
 • Utazás különbusszal a program szerint
 • Városnézés Blois-ban, Amboise-ban és Chambord-ban, a szükséges belépőkkel
 • Magyar idegenvezető az út teljes időtartama alatt

Az ár nem tartalmazza:

 • Repülőtéri illetékek: 49 000 Ft/fő
 • Javasolt szervizdíj: 5 Euró/fő
 • Minimum létszám: 20 fő.
 • Minimum létszám a fakultatív programokon: 15 fő.
 • Maximális létszám a Versailles-i palota-látogatáshoz: 30 fő.
 • Egy fő utazása esetén egyágyas felár fizetendő: 60 000 Ft.
 • Ajánlott szervizdíj (helyben fizetendő): 5 Euró/fő
Fakultatív kirándulás - Chenonceau és Villandry

Helyszínen fizetendő
70 Euró /fő
Fakultatív belépő a Versailles-i palotába

6 000 Ft /fő
Félpanzió (3 fogásos menüvacsorák helyi éttermekben)

29 000 Ft /fő
Útlemondási biztosítás

Az út költségének 1,5%-a

EUB Nívó betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás
Kizárólag európai utazásokra köthető!
450 Ft /fő/nap
EUB Top betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás
590 Ft /fő/nap
EUB Top Extra betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás
940 Ft /fő/nap