Csoportos utazások |

Nagy balti körutazás és a finn tóvidék - csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel 2024.07.24.-08.02.


Kategóriák: , , , , , , , , , ,

A három balti ország sok apró vonásban különbözik egymástól, ám mindhármat összeköti az évszázadokra visszatekintő közös történelem és a Világörökségként is nyilvántartott, gyöngyszemként ragyogó fővárosok: Vilnius, Riga és Tallinn. Ahhoz, hogy teljes mértékben megízlelhessük az igazi balti életérzést, utunk során a régió valamennyi fontos szegletébe belekóstolunk. Megtudjuk, mit esznek szívesen Litvániában, mitől vált híressé a Feketefejűek Háza Rigában és milyen különleges épületek rejtőznek a híres Kadriorg Parkban, Tallinnban.
Finnország több, mint 90%-át erdők, tavak borítják. A természet az ottlakók számára többet jelent földrajzi adottságnál, élőhelynél: identitásuk fontos részévé vált. A 188 000 tagból álló finn tóvidéken smaragzöld erdők és végtelen, kristálytiszta víztükör várja az utazót. Ideális pihenőhely egy hosszú kaland befejezésére!

Az út kiemelkedő értékei:

 • Kényelmes utazás a Finnair légitársaság menetrend szerinti járatain
 • Szállás központi elhelyezkedésű, jó minőségű középkategóriás szállodákban
 • Kiváló helyismerettel rendelkező idegenvezető
 • Változatos, természeti és kulturális látnivalókban bővelkedő útvonal
 • A finn tóvidék legszebb, érintetlen tájainak felfedezése

 

Programok:

július 24. szerda
Elutazás Budapestről Vilniusba a Finnair légitársaság járataival helsinki átszállással (12:05-15:25; 19:25-21:10). Érkezés után transzfer a központi elhelyezkedésű Hotel Novotel Vilnius Center 4*-ba, ahol két éjszakát töltünk majd.

július 25. csütörtök
Félnapos városnézés Litvánia fővárosában. Délelőtt siklóval felmegyünk a belváros fölé magasodó várhoz, ahonnan fantasztikus a kilátás és megnézzük a vármúzeumot. Ezután a híres Katedrális következik, majd elsétálunk a városháza és a Hajnal kapu előtt. Délután szabadprogram, vagy fakultatív kirándulás Trakai várához, helyi étel kóstolóval. A program ára: 70 EUR/fő. A 14. században épült erődítmény Litvánia legkisebb nemzeti parkjában, festői tavak ölelésében található, építése idején a Litván Nagyfejedelemség székhelyeként szolgált. A vár elhelyezkedése, igényesen kialakított múzeuma sokak szerint a közeli főváros legnagyobb attrakciója. A látogatás után hajóra szállunk és egy pohár kézműves sör mellett a helyi karaita közösség specialitását, kybynt (hússal, zöldséggel töltött pirog szerű péksütemény) kóstolva csodáljuk meg a Galvé-tó szépségét. Szállás Vilniusban.

július 26. péntek
Reggel kijelentkezünk a szállodából és elindulunk észak felé. Első megállónk a Siauliai városka mellett elterülő híres Keresztek hegye, ahol rövid pihenőt tartunk, majd tovább indulunk és a lett határt átlépve nemsokára megérkezünk Rundale barokk kastélyához. Az impozáns épületet ugyanaz az építész tervezte, mint a szentpétervári Téli Palotát. Pompás termeivel és manikűrözött díszkertjeivel joggal viseli a "lett Versailles" elnevezést. Kora este érkezünk Rigába. Szállás a Rixwell Elefant Hotel 4* szállodában.

július 27. szombat
Reggeli után ellátogatunk a régi Zeppelin hangárokból átalakított, nyüzsgő központi piacra, majd bejárjuk a festői óvárost: felkapaszkodunk a Szent Péter templom tornyába, ellátogatunk a Feketefejűek házához, a katedrálishoz és a lett parlament épületéhez is. Ebéd után elsétálunk az Elizabetes utcába, ahol megcsodálhatjuk Európa egyik legösszefüggőbb szecessziós negyedének legszebbik részleteit. Délután szabadprogram, vagy félnapos fakultatív kirándulás a tengerparti Jurmalában. A program ára: 60 EUR/fő. A Riga közeli üdülőváros az 1920-as, 30-as években vált a társadalmi elit kedvelt találkozási pontjává. Számtalan, főként fából épült magánpalota, kúria őrzi a régmúlt idők luxusát, melyeket az ország építészeti értékei között is nyilvántartanak. Sétánk során találkozunk neogótikus, szecessziós csodákkal is, míg a nap végén a városka több 10 km hosszú végeláthatatlan dűnéiben gyönyörködünk majd.

július 28. vasárnap
Ma Lettország első nemzeti parkjában intünk búcsút az országnak: ellátogatunk az erdők rejtekében fekvő 13. századi Turaida várához: a tornyából csodás panoráma tárul elénk; majd a vár alatt található szabadtéri múzeum épületei között folytatjuk az időutazást. Észtországi első állomásunk az ország "nyári fővárosa", a kedves Pärnu városka lesz. Itt rövid pihenőt tartunk a múlt századi fürdővárosok hangulatát idéző utcákon, tengerparton, majd késő délután érkezünk az észt fővárosba. Szállás Tallinnban az óváros határán található Original Sokos Hotel Viru szállodában.

július 29. hétfő
Reggeli után városnézésre indulunk a balti államok egyik legcsodásabb ékszerdobozában, Tallinnban. Megnézzük a 600 éves városházát, a hasonló korú (1422-es) városházi gyógyszertárat, a Szent Olav templomot, a lőportornyot, a Hajadonok tornyát, a Viru-kaput, a Toompea kastélyt és a Nevszkij-katedrálist. Déli pihenőnk után sétálunk az észt köztársasági elnök rezidenciájának otthont adó Kadriorg parkban, ahol a 18. századi palota mellett megbújik I. Péter cár tallinni tartózkodásainál használt szerény háza és a modern formavilágáról híressé vált észt képzőművészeti múzeum, a KUMU is. A napot a tengerparti Pirita negyedben zárjuk, ahol a helyi kolostorromhoz is ellátogatunk. Szállás Tallinnban.

július 30. kedd
Reggeli után szabadprogram, majd transzfer a kikötőbe és utazás gyors komppal Helsinkibe (13:30-15:30). Érkezés utáni városnézésünket a Sibelius emlékműnél kezdjük, majd ellátogatunk a meghökkentő külsejű, remek akusztikájú Sziklatemplomba. Buszunkat a világ legjobb könyvtáraként emlegetett Oodinál hagyjuk magunk mögött, hogy a délután hátralévő idejében a belváros látnivalóit gyalogosan fedezzük fel: a Szenátus tér, a Katedrális, az Uszpenszkij-székesegyház és a központi piac megtekintése után sétálunk egyet az Esplanadi fái között. Transzfer a szállodába. Szállás a Radisson Blu Seaside 4*-ban.

július 31. szerda
A fővárost magunk mögött hagyva Finnország második legrégebbi városába, Porvooba látogatunk. Az ódon hangulatú város zegzugos utcáiban hangulatos éttermeket, kávézókat és galériákat találunk. Séta az óvárosban és a folyóparton, ahol megtekintjük legnevezetesebb látnivalóját, a kitűnő állapotban fennmaradt színes faraktárakat. Délután a tóvidék szívébe, Lappeenranta városába vezet utunk. A ma már turisztikai vonzerejéről és egyetemi életéről híres város az orosz határhoz közeli, stratégiai elhelyezkedése miatt sokáig katonai célokat szolgált. Ezt a múltat idézik a 19. századból tökéletesen épen maradt erődváros színes házai is. Ma már a Saimaa tó partján a gondtalan felüdülésé a főszerep. Csodás sétákat tehetünk a több 10 km-es, kilátópontokkal tarkított tóparti ösvényen, vagy hajózhatunk a tavakat összekötő csatornákon is. Vacsora előtt megnézzük, ahogy megnyitják éjszakára az Imatra vízerőmű zsilipeit. Szállás a Sokos Hotel Lappee 4*-ban.

augusztus 1. csütörtök
Szabadprogram, vagy egész napos kirándulás a finn tóvidék szívében, hajókirándulás a Saimaa tavon. A program ára: 39 000 Ft/fő. Ma végre elveszünk a tavak, szigetek, csatornák és erdők alkotta végtelen labirintusban. Elsőként a világ legnagyobb keresztény fatemplomát nézzük meg Kerimäki városkában, majd Savonlinnába érve gőzhajóra szállunk és 1,5 órás kirándulást teszünk Finnország legnagyobb taván. Partra szállva Olavinlinna 14.századi várkastélyába látogatunk és barangolunk a korabeli hangulatos óvárosi utcákon. Ebéd után könnyű sétát teszünk a Punkaharju természetvédelmi terület tóparti ösvényein, ahol a világszerte híres tóvidéki képek legtöbbje készül. Késő délután érünk vissza a szállásunkra.

augusztus 2. péntek
Délelőtt szabadprogram, majd búcsút intünk a finn vidéki élet nyugalmának és utolsó állomásunk Störmfors: az egykori vasgyár helyén kialakított ipari skanzen és kézműves látogatóközpont. Itt tett sétánk során ismerkedünk a svéd-orosz háború környékén épült, még svéd működtetés alatt álló 18. századi ipari létesítményekel, polgári épületekkel, templommal. Ezután transzfer a repülőtérre, majd hazautazás Helsinkiből közvetlen járattal Budapestre (16:45-18:10).

 

Az ár tartalmazza:

 • Repülőjegy a Budapest-Vilnius/Helsinki-Budapest útvonalon egy átszállással aFinnair légitársaság járataival
 • Repülőtéri illetékek
 • Személyenként egy darab kézipoggyász (max. 8 kg) és egy darab feladott poggyász (max. 23 kg)
 • Utazás a Baltikumon és Finnországon belül különbusszal
 • Utazás Tallinn és Helsinki között gyorskomppal
 • Szállás 9 éjszakára jó minőségű középkategóriás szállodákban, kétágyas szobákban
 • Bőséges skandináv büféreggeli
 • A térséget jól ismerő, magyar idegenvezető
 • Belépőjegyek és kirándulások program szerint

Az ár nem tartalmazza:

 • Ajánlott szervizdíj (helyben fizetendő): 30 euró/fő
 • A csoport minimum létszáma 20 fő.
 • A fakultatív programok és a félpanzió minimum létszáma: 15 fő.
 • Egy fő utazása esetén egyágyas felár fizetendő, melynek összegét a foglalási összesítőben találja feltüntetve.
 • Társításra vonatkozó igényét kérjük jelezze munkatársainknak az 1/235 8010-es telefonszámon vagy az info@skandinavia.hu e-mail címen!
Egész napos kirándulás a finn tóvidék szívében, hajókirándulás a Saimaa tavon

39 000 Ft /fő
Fakultatív kirándulás a tengerparti Jurmalában

Helyszínen fizetendő
60 EUR /fő
Fakultatív kirándulás Trakai várához, helyi étel kóstolóval

Helyszínen fizetendő
70 EUR /fő
Félpanzió

8 db háromfogásos vacsora a szállodákban

110 000 Ft /fő
Útlemondási biztosítás: 3,0%
Colonnade ATLASZ - Prémium csoportos biztosítás
950 Ft /fő/nap
Colonnade ATLASZ - Privileg csoportos biztosítás
1 200 Ft /fő/nap

10 nap / 9 éj

AZ ÚT BETELT
ÉRDEKLŐDÉS
GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK