Elképesztő, mesébe illő, varázslatos


Skócia elképesztő, mesébe illő, varázslatos - és kiszámíthatatlan. Az ország rengeteg látnivalót kínál, de emellett jelentős kihívás elé állítja az oda utazót. Az utazás előtt érdemes felkészülni, hogy ne érjenek minket váratlan meglepetések, ebben nyújtunk most segítséget.

Minden évszakra készüljünk fel!

Igen, sajnos még nyáron is előfordulhatnak vad szélsőségek. Ismerős lehet a vicc, hogy a tavalyi nyár egy szerdai napra esett – nos, ez nagyjából össze is foglalja, hogy mire számíthatunk. Az ország időjárása állandóan változik, a négy évszak akár egy napon belül többször is képviselteti magát. Ha legalább az esőtől megkímélnénk magunkat (nem nagyon van rá esély), érdemes májusban, júniusban vagy szeptemberben utazni.

Légy türelmes az utakon!

Sajnos az autós utazás sokkal tovább tarhat, mint a GPS által kalkulált idő. Az utak gyakran egysávosak, és az út szélére kell húzódni, hogy a szembejövő járművek áthaladhassanak. A lassan mozgó járművek, mint például a traktorok vagy a lakóautók leállíthatják a forgalmat, a birkák és gímszarvasok is átvehetik az uralmat az utakon. Tehát a türelem kulcsfontosságú, de megéri körbe autózni az országot, mert a sok kellemetlenség ellenére elképesztő látványban lesz részünk!

Tervezz több idővel, mint kevesebbel!

Ha nem csak Edinburgh-ben, de más városokban is szeretnénk időt tölteni, érdemes legalább egy héttel tervezni. Ha a Sky-sziget és külső Hebridák is felmerül, akkor a két hét is csak egy rohanás lesz. Mérlegeljünk, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására, és ha igazán szeretnénk megismerni ezt a csodás országot, érdemes egy hosszabb utat vagy több rövidebb kirándulást szervezni.

Fedezd fel a helyi kocsmákat!

A skótok igencsak szeretnek a pohár aljára nézni, és mivel barátságos emberek, ne csodálkozz, ha téged is meghívnak egy italra, akár ismeretlenül is. Természetesen, mint mindenhol máshol, itt is ügyeljünk magunkra és a környezetünkre, de emellett ne felejtsünk el lazítani és ismerkedni!

Szedd elő a megmaradt fontokat!

A bankjegyek sokfélesége az Egyesült Királyságban megdöbbentő lehet. Minden font, akár Skóciában, Angliában vagy Észak-Írországban nyomtatták, törvényes fizetőeszköz, és az egész országban érvényes. Magyarországon azonban csak az angol fontot váltják vissza.

További hasznos információt Skóciáról itt lehet bővebben olvasni.

Ha szervezett formában, tapasztalt idegenvezetővel szeretnél belevágni egy skót utazásba, ajánljuk őszi programunkat: Skócia vadregényes tájain - őszi csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2024.09.24-28.

forrás: lonelyplanet.com2024. 06. 17. (hétfő) 13.00